Soedanese premier Abdalla Hamdok overleeft aanslag in Khartoem

Het konvooi van Abdalla Hamdok werd in de Soedanese hoofdstad aangevallen. Wie er achter de aanval zit, is nog onduidelijk.
Abdalla Hamdok in 2019.
Abdalla Hamdok in 2019. Foto AP

De Soedanese premier Abdalla Hamdok heeft maandag een bomaanslag op zijn leven overleefd. Zijn konvooi werd in de hoofdstad Khartoem aangevallen toen Hamdok onderweg was naar zijn kantoor, meldt persbureau AP op basis van de staatspers. Wie er achter de aanval zit, is nog onduidelijk.

De 64-jarige Hamdok is niet gewond geraakt, zo heeft zijn familie laten weten. De premier is overgebracht naar een veilige locatie. Op Twitter schrijft hij „in goede gezondheid te verkeren”. Ook schrijft Hamdok dat de gebeurtenissen van maandag „veranderingen in Soedan niet in de weg zullen staan”.

Twitter avatar SudanPMHamdok Abdalla Hamdok I would like to assure the people of Sudan that I am safe and in good shape. Rest assured that what happened today will not stand in the way of our transition, instead it is an additional push to the wheel of change in Sudan. https://t.co/zeC2A4k2N0

In augustus vorig jaar trad Hamdok aan als premier. Hamdoks regering was het resultaat van onderhandelingen tussen burgers en militairen, maar de facto hebben generaals de leiding in het land. Hamdok trad aan als premier een paar maanden nadat president Omar Al-Bashir was afgezet. De bevolking had maandenlang gedemonstreerd tegen Bashir, die dertig jaar aan de macht was.

Lees ook: Soedan hervormt, maar geestdrift van verzet leeft voort

In februari stemden de machthebbers in Soedan, onder wie Hamdok, er mee in oud-president Omar al-Bashir uit te leveren aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het Hof wil hem vervolgen voor oorlogsmisdaden en genocide begaan in Darfur in 2003. Daarbij vielen meer dan 300.000 doden.