Saoedi-Arabië laat olieprijs met 30 procent dalen

Olie Saoedi-Arabië draait de oliekraan open en doet de olieprijzen omlaag om Rusland te straffen. Als gevolg van het conflict en de vrees voor corona kelderden alle Europese beurzen flink.
Prins Abdulaziz bin Salman Al Saud, de minister van Energie van Saoedi-Arabië, bij een OPEC-vergadering op 5 maart 2020.
Prins Abdulaziz bin Salman Al Saud, de minister van Energie van Saoedi-Arabië, bij een OPEC-vergadering op 5 maart 2020. Foto Christian Bruna/EPA

De olieprijs is door toedoen van Saoedi-Arabië in een klap met 30 procent gedaald. De Saoediërs voeren hun olieproductie vanwege een conflict met Rusland flink op en hebben hun prijzen omlaag gedaan. Als gevolg van het conflict en de vrees voor een economische recessie door het nieuwe coronavirus is de AEX-index maandag behoorlijk gekelderd. De Amsterdamse beurs zakte 7,4 procent in waarde. Shell verliest 22 procent. Ook andere Europese beurzen zakten behoorlijk als gevolg van de onrust op de financiële markten.

Een vat ruwe olie kostte kort na het opengaan van de Aziatische beurzen maar iets meer dan 30 dollar (26 euro). Het gaat volgens Reuters om de grootste procentuele prijsdaling sinds het begin van de Eerste Golfoorlog in 1991.

De aandelenkoers van het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco heeft maandagochtend 10 procent aan waarde ingeleverd. De handel in het aandeel op de beurs in Riad werd daarna stilgelegd.

Saoedi-Arabië wil met het opvoeren van de productie en het verlagen van de prijzen Rusland straffen, omdat Moskou vrijdag niet akkoord ging met een voorstel van de OPEC om de olieproductie te beperken. De olie-exporterende landen wilden de productie met 1,5 miljoen vaten per dag verlagen.

Coronavirus

De OPEC had de verlaging voorgesteld, omdat de wereldeconomie is afgekoeld vanwege de uitbraak van het coronavirus en er daarom minder vraag is naar olie. Met de productiebeperking had de olieprijs gestabiliseerd moeten worden. Maar Rusland, dat geen lid is van de OPEC maar wel van het nog jonge overlegorgaan OPEC+, ging daar niet mee akkoord.

De Russen hebben al laten weten nu ook zoveel mogelijk olie te gaan oppompen. Een prijsoorlog tussen Saudi-Arabië en Rusland kan grote economische en geopolitieke gevolgen hebben, waarschuwen analisten tegenover Bloomberg. Volgens Goldman Sachs kan de olieprijs zelfs tot 20 dollar per vat zakken.

Als olie blijvend goedkoper wordt, heeft dat ook impact op de de strijd tegen klimaatverandering. Fossiele brandstoffen worden dan een stuk aantrekkelijker ten opzichte van duurzame energie.