Saoedi-Arabië

Broer en neef koning Salman opgepakt om beoogde coup

Saoedische autoriteiten hebben de broer en neef van koning Salman opgepakt nadat zij een coup zouden beramen. Dat meldde The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Het gaat om twee van de prominentste figuren in de koninklijke familie: prins Ahmed bin Abdulaziz en prins Mohammed bin Nayef. Ook zou een andere neef zijn opgepakt.

De twee zouden de koning én de kroonprins van hun plaats hebben willen verstoten. De twee, ooit grote kanshebbers in de lijn van troonopvolging, staat mogelijk executie of levenslange celstraf te wachten.

De arrestaties lijken de positie van kroonprins Bin Salman te hebben verstevigd. In 2017 verstootte hij een van de vrijdag gearresteerde familieleden, Bin Nayef, als eerste troonopvolger en werd hij de feitelijke leider van het land. Ook liet de kroonprins toen tijdens een anti-corruptiecampagne leden van de koningsfamilie vastzetten.

Details over de vermeende coup zijn niet bekend. Mogelijk is de reden voor de plannen dat sommige prominenten in de koninklijke familie wrok koesteren jegens Bin Salman, omdat hij zijn macht telkens vergroot, zeggen bronnen tegen Reuters. Ook zouden zij eraan twijfelen of hij in staat is het land te leiden na de moord op de journalist Jamal Khashoggi, in 2018, en de grootste aanval ooit op de Saoedische olie-industrie, in 2019. (NRC)