Ruim veertig doden bij uitbraak geweld Burkina Faso

Fulani Dorpen waar het Fulani-herdersvolk woont werden op zondag door lokale strijdgroepen aangevallen. Zeker veertig mensen kwamen om het leven.
Een legervoertuig patrouilleert in het noorden van Burkina Faso langs de grens met Mali, beeld uit februari.
Een legervoertuig patrouilleert in het noorden van Burkina Faso langs de grens met Mali, beeld uit februari. Foto Olympia de Maismont/AFP

Bij aanvallen in het noorden van Burkina Faso zijn zondag zeker 43 doden gevallen. Lokale strijdgroepen vielen volgens persbureau Reuters dorpen binnen van de Fulani, een herdersvolk dat verspreid over West-Afrika woont. Meerdere gewonden zijn opgenomen in het ziekenhuis, mogelijk zal het dodental nog oplopen.

Het geweld speelde in het district Barga, aan de grens met Mali. Het risico bestaat op verdere escalatie in de regio, waar de Fulani regelmatig slaags raken met andere groepen. Burkina Faso wordt bovendien al jarenlang geteisterd door aanvallen van jihadistische militanten, die de regio destabiliseren.

De autoriteiten hebben twee dagen van nationale rouw afgekondigd. Twee vergelijkbare aanvallen in januari eisten 36 en 39 levens. Door het aanhoudende geweld in de regio zijn meer dan een half miljoen mensen op de vlucht geslagen.

Lees ook: Scheidslijn tussen boeren en nomaden wordt frontlinie in Nigeria