Wall Street beleeft slechtste dag sinds financiële crisis van 2008

Olieprijs Een Saoedische ingreep op de oliemarkt zette beurskoersen maandag wereldwijd diep in het rood. Aandelen op de beurzen in New York kelderden met meer dan 7 procent.
Foto Reuters

Wall Street heeft maandag zijn slechtste dag sinds de financiële crisis van 2008 beleefd. Aandelen op de beurzen in New York kelderden meer dan 7 procent in een reactie op de plotselinge daling van de olieprijs gecombineerd met onzekerheid rond de uitbraak van het coronavirus. Eerder op de dag sloot de Amsterdamse beurs al met een flink verlies.

De Dow Jones, waarin de dertig belangrijkste industriële bedrijven uit de VS zijn genoteerd, opende met een daling van 7,3 procent die uiteindelijk doorzette tot 7,8 procent, met een verlies van 2.000 punten. Nasdaq zakte 7,3 procent, S&P 7,6 procent. Doordat het openingsverlies al groter dan 7 procent was, trad een automatische handelsstop in werking om paniekverkopen enigszins te beperken; een maatregel die ook sinds 2008 niet is voorgekomen. Na een kwartier werd de handel hervat en stabiliseerde de koers rond een verlies van 6 procent.

Na een bewogen handelsdag sloot de AEX-index 7,6 procent lager dan de slotstand van vrijdag, ongeveer op dezelfde koers als waarmee de handelsdag geopend werd. Ook andere Europese beurzen gingen flink onderuit; met verliezen tussen de 7,5 en 8 procent.
Er heerste al langer onrust op de aandelenmarkten door zorgen over de vertragende wereldwijde economische groei, die worden versterkt door het oprukkende coronavirus. Een onverwachte scherpe daling van de olieprijs, het gevolg van onenigheid tussen Saoedi-Arabië en Rusland over olieproductie, zorgde maandag voor wereldwijde paniekreacties.

Analyse: Is wat we nu zien weer een crisis als in 2008 met Lehman?

Harde klappen voor oliebedrijven

De hardste klappen vielen maandag bij de oliebedrijven. Shell, het op een na zwaarstwegende beursgenoteerde bedrijf van de Amsterdamse index, eindigde de dag 16,7 procent lager - nadat het aandeel maandagochtend na opening op een verlies van ruim 22 procent had gestaan. Ook het aandeel van SBM Offshore verloor bijna 18 procent, maar de grootste tik was voor bodemonderzoeker Fugro: de Leidschendamse onderneming zag ruim een kwart van zijn beurswaarde (25,6 procent) in rook opgaan.

In het buitenland sloot het Britse BP bijna 19,5 procent lager; het aandeel van het Franse oliebedrijf Total werd maandag in totaal 16,6 procent minder waard. De Amerikaanse oliebedrijven ExxonMobil en Chevron stonden halverwege de handelsdag respectievelijk 9 en 13,6 procent lager.