Eredivisie

Koploper Ajax herstelt zich in Heerenveen; ook zeges voor AZ, Feyenoord en PSV

Matchwinner Denzel Dumfries.
Matchwinner Denzel Dumfries. Foto Ronald Bonestroo/ANP

In de eredivsie maakte de topvier dit weekend geen fouten. Koploper Ajax herstelde zich enigszins van de recente nederlagen en de uitschakeling in het bekertoernooi door zaterdag – weliswaar moeizaam – met 3-1 van sc Heerenveen te winnen. AZ had in Alkmaar geen kind aan ADO Den Haag (4-0) en ook Feyenoord en PSV wonnen hun wedstrijden.

Bij nummer vier PSV was Denzel Dumfries weer eens degene die de beslissing forceerde. Hij maakte zondag in en tegen Groningen het winnende doelpunt: 0-1. „Ik ben vooral blij met de overwinning, dat is het enige wat nu telt”, zei de aanvoerder van PSV, dat uit een sportief dal omhoog gekrabbeld is.

Feyenoord zette de ongeslagen reeks in de competitie sinds het aantreden van trainer Dick Advocaat voort. Door doelpunten van Jens Toornstra en aanvoerder Steven Berghuis (strafschop) won Feyenoord zondag in de Kuip met 2-0 van Willem II. De achterstand op Ajax en AZ, met nog negen speelrondes te gaan, is zes punten.

Advocaat vond dat zijn ploeg, die zich vorige week ten koste van NAC plaatste voor de finale van de KNVB-beker, „op een goede manier” een week „met drie zware wedstrijden” [onder meer tegen PSV, 1-1] was doorgekomen. „Dit is leuk om mee te maken, we zijn met z’n allen aardig bezig”, zei Advocaat. (NRC)