Drugs

2.300 illegale hennepkwekerijen ontmanteld in 2019

In 2019 werden 2.300 hennepkwekerijen ontmanteld die in totaal 114 miljoen kilowattuur stroom illegaal aftapten. Dat meldt brancheorganisatie Netbeheer Nederland maandag. Dat is minder dan vorig jaar, toen er bijna 2.600 werden aangetroffen. Dit wil niet zeggen dat er minder kwekerijen zijn. Criminelen worden volgens Netbeheer Nederland mogelijk handiger in het verstoppen van de hennepteelt. Elk jaar tappen kwekerijen in totaal bijna 1 miljard kilowattuur aan elektriciteit af. De overheid zou hierdoor rond de 135 miljoen euro aan belastinginkomsten mislopen. Volgens de netbeheerders zorgen de illegale kwekerijen bovendien voor „levensgevaarlijke situaties” omdat ze veelal ondeskundig worden aangesloten op het lichtnet en amateuristisch worden geïnstalleerd. (NRC)