Programma staatsbezoek Indonesië aangepast na dodelijk bootongeluk

Staatsbezoek Bij een ongeluk met speedboten die werden ingezet voor een proefvaart ter voorbereiding op het Nederlands koninklijk bezoek kwamen zeker twee mensen om.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima maandag op het vliegveld van Jakarta.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima maandag op het vliegveld van Jakarta. Foto Frank van Beek/ANP

Het programma van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Indonesië wordt als gevolg van een dodelijk bootongeluk aangepast. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Bij het incident met twee speedboten tijdens de voorbereiding op het bezoek van het koningspaar kwamen maandagmiddag zeker twee mensen om het leven.

De Indonesische autoriteiten hebben verder niets bekendgemaakt over de toedracht van het ongeval in het Sebangau National Park in de provincie Midden-Kalimantan. Meerdere opvarenden worden nog vermist. Op een van de boten zaten twee functionarissen van de Nederlandse ambassade, van wie één lichtgewond is geraakt. Het is niet duidelijk hoeveel opvarenden op beide boten zaten.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun medeleven overgebracht aan de Indonesische president Joko Widodo. Het programma van het staatsbezoek, dat dinsdag begint, wordt „uit respect voor de nabestaanden” aangepast. De RVD wil en kan pas dinsdag toelichten wat daarmee wordt bedoeld.

Het koningspaar zou het Sebangau National Park donderdag bezoeken. Ze zouden daar per speedboot naar een dam gaan en daar uitleg krijgen over het nationaal park, herbebossing en het leefgebied van orang-oetans. Het park is onderdeel van een bosgebied dat een van ’s werelds grootste overgebleven regenwouden.

Lees meer over het staatsbezoek aan Indonesië: De handel met Indonesië lonkt, maar het verleden leeft voort