Brieven

Brieven

Illustratie iStock

Mooi artikel van Vincent Bijlo (Code Gil op Radio 1, 3/3). Radio 1 wordt inhoudelijk goed geanalyseerd. Wat betreft het format had de auteur nog een opmerking kunnen maken over het muziekformat van Vroege Vogels, waar men de uit de vijftiger jaren stammende aandacht voor klassieke muziek handhaaft. Het liefst hoor ik dat de hele dag op Radio 1, maar dat zal wel een wens blijven. Terecht maakt Bijlo ook opmerkingen over uitspraak van de taal: „hil vil mensen zeggen tegenwoordig ‘gil’ in plaats van ‘geel’”. Hij had zich ook even kunnen buigen over de taalkundige regels van assimilatie. Het is slecht gesteld met de gesproken en vooral de voorgelezen teksten op radio en tv. Bij stem-assimilatie wordt een klank onder invloed van een andere klank stemhebbend of stemloos, zo hep je bijvoorbeeld een hoet op. Als je uit de losse pols spreekt gaat het meestal vanzelf goed. Presentatoren die vanaf autocue de gespelde letters lezen, assimileren vaak niet. Vroeger kregen zij training van logopedisten. Vooral de stemloze f en s en de stemhebbende v en z worden vaak verkeerd uitgesproken. Zo zou op Radio 4 moeten worden aangekondigd dat concerten op saterdag of sondag zijn. De s mag echt scherp worden uitgesproken. Sommige mensen noemen dat plat, maar dit is juist correct.