Belastingdienst

‘Wiebes en Asscher negeerden ambtelijke top in toeslagenaffaire’

De ambtelijke top van het ministerie van Financiën heeft sinds eind 2014 intern meermaals gewaarschuwd dat gezinnen in acute financiële problemen raakten door het toeslagenbeleid. Deze noodkreten werden echter genegeerd door toenmalig staatssecretaris van Eric Wiebes (Financiën, VVD) en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA). Dat schrijft onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) zondag op basis van vertrouwelijke notities en documenten. Ambtenaren van het ministerie waarschuwden de bewindslieden met name voor de gevolgen van het „disproportioneel” terugvorderen van ontvangen toeslagen en de „zeer grote impact” van het beleid, zo blijkt diverse memo’s en presentaties die FTM in handen kreeg. (NRC)