Europese beurzen kelderen door olieconflict, Shell verliest fors

Beurzen Na een conflict met Rusland liet Saoedi-Arabië de olieprijs zondagnacht in één klap met 30 procent dalen. De AEX-index stond kort na opening ruim 7 procent lager, en herstelde in de ochtend enigszins.
Een vrouw loopt langs de beurskoersen in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië.
Een vrouw loopt langs de beurskoersen in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Foto Adek Berry/AFP

De Europese beurzen zijn maandagochtend fors lager geopend als gevolg van het olieconflict tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Het aandeel Shell verloor vlak na de opening 22 procent, maar herstelde in de loop van de ochtend vervolgens deels. De AEX-index stond kort na opening 7,5 procent lager en noteerde rond 11.00 uur een verlies van ruim 6 procent, net als de Duitse en Britse beurzen. Naast het olieconflict speelt de vrees voor een recessie als gevolg van het coronavirus een rol in de onrust op de financiële markten.

Voor de Nederlandse beurs betekent de daling het grootste procentuele koersverlies sinds 24 augustus 2015. Het is de eerste keer sinds januari 2019 dat de AEX-index onder de 500 punten zakte. Na Shell waren op de AEX ArcelorMittal, Aegon en ING de grootste dalers.

In de AEX-index zijn twee bedrijven genoteerd die garen spinnen bij de onrust: het Rotterdamse tankopslagbedrijf Vopak, dat olieopslag verzorgt, noteert traditiegetrouw hoger als er prijsschommelingen zijn. Ook handelshuis Flow Traders, dat beurstransacties verzorgt, doet het goed als er op hoog volume wordt gehandeld. De bedrijven noteren respectievelijk ruim 4 en ruim 3 procent in de plus.

Lees ook: Saoedi-Arabië laat olieprijs met 30 procent dalen

Saoedi-Arabië schroeft olieproductie op

De belangrijkste oorzaak van de kelderende koersen is de escalatie van een conflict over de olieprijs tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Zondagnacht daalde de prijs van een vat ruwe olie door toedoen van Saoedi-Arabië in één klap met 30 procent, tot iets meer dan 30 dollar (26 euro) per vat. Later op maandag herstelde dit tot zo’n 36 dollar. De Saoediërs voerden hun olieproductie flink op omdat Rusland vrijdag niet akkoord ging met een voorstel van oliesamenwerkingsverband OPEC om de olieproductie te beperken.

De daling van de olieprijs is percentueel de grootste sinds het begin van de Eerste Golfoorlog in 1991, meldt persbureau Reuters. Na de Saoedische actie leverde het aandeel van het staatsoliebedrijf Saudi Aramco maandagochtend 10 procent aan waarde in en werd de handel in het aandeel op de beurs in Riad stilgelegd.