Covid-19

Xi brengt eerste bezoek aan Wuhan sinds uitbraak begon

In Nederland zijn tot dusver vier mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Wereldwijd zijn meer dan drieduizend doden gevallen. Ook zijn meer dan 62.000 mensen hersteld van de ziekte. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Dit blog over het coronavirus is gesloten.

Lees verder in ons nieuwe blog.

Xi brengt eerste bezoek aan Wuhan sinds uitbraak begon

De Chinese president Xi Jinping heeft dinsdag een bezoek gebracht aan Wuhan, de Chinese stad die het zwaarst is getroffen door de verspreiding van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat meldt persbureau AP.

Het bezoek van Xi, zijn eerste sinds de uitbraak begon, is een aanwijzing dat China ervan uitgaat dat het ergste van de epidemie achter de rug is.

Xi kwam dinsdagochtend aan in Wuhan, de miljoenenstad die sinds eind januari is afgezonderd door de Chinese autoriteiten, evenals andere plaatsen in de provincie Hubei. Volgens Chinese staatsmedia zou de president werkzaamheden ter bestrijding van de epidemie inspecteren en een bezoek brengen aan medisch personeel, vrijwilligers en patiënten.

Het aantal nieuwe gevallen in China loopt al dagenlang gestaag terug. Maandag werden negentien nieuwe besmettingen vastgesteld, waarvan zeventien in Wuhan. Het aantal doden in China liep maandag met zeventien op, tot 3.136. Het aantal bevestigde gevallen in het land is 80.754. Bijna 60.000 patiënten zijn ontslagen uit Chinese ziekenhuizen.

Dinsdagochtend maakte Hubei bekend langzaamaan weer reizen binnen de provincie toe te staan. Hiermee hoopt China vooral de arbeid en productie te kunnen hervatten.

Passagiers cruiseschip Grand Princess van boord in Oakland

Het cruiseschip Grand Princess, dat dagenlang voor de kust van de Amerikaanse staat Californië lag met zeker 21 patiënten met Covid-19, is maandag aangemeerd in de haven van Oakland om passagiers aan wal te laten gaan, meldt AP.

Tientallen passagiers van het schip, dat meer dan 3.500 opvarenden telde, zijn van boord gegaan. Ze worden naar militaire bases gebracht voor quarantaine, of naar hun landen van herkomst gevlogen. 23 opvarenden hadden spoedeisende medische hulp nodig, al was niet duidelijk hoeveel van hen besmet zijn met het virus.

Amerikaanse passagiers worden naar militaire bases gebracht in Californië, Texas en Georgia. Canada en het Verenigd Koninkrijk hebben vliegtuigen gestuurd om hun staatsburgers op te halen. Ook burgers van andere landen worden naar hun landen van herkomst gebracht.

Ongeveer 1.100 bemanningsleden blijven in quarantaine aan boord van het schip. Van 19 van hen is bevestigd dat ze zijn besmet met het coronavirus.

Passagiers van het cruiseschip Grand Princess gaan van boord in Oakland, Californië. Foto Justin Sullivan/Getty/AFP

Trump komt met stappen om Amerikaanse economie te ondersteunen

De Amerikaanse president Donald Trump komt dinsdag met een pakket maatregelen om de economische gevolgen van het coronavirus te verzachten, waaronder belastingverlagingen en steun voor werknemers die thuis moeten blijven wegens het virus. Dat heeft hij maandag gezegd tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Trump wil dinsdag een „zeer substantiële” verlaging van de loonbelasting voorleggen aan het Congres, en overweegt ook betaald ziekteverlof voor werknemers in quarantaine, liet hij weten. Daarnaast is zijn regering van plan sectoren te helpen die door de uitbraak in de problemen dreigen te raken, waaronder de luchtvaartsector en de cruisebranche.

Trump, die het coronavirus tot nu toe heeft gebagatelliseerd, probeerde met zijn aankondiging de financiële markten te kalmeren, na de grootste beursverliezen sinds de financiële crisis van 2008. „Dit heeft de wereld overvallen”, zei hij.

„We hebben een hele sterke economie", aldus de president, die economische voorspoed in de VS beschouwt als zijn troefkaart bij zijn campagne voor herverkiezing in november. Een crisis als gevolg van het coronavirus dreigt zijn kansen op herverkiezing in gevaar te brengen.

Lees ook: Wil het Witte Huis wel weten hoe de corona-uitbraak verloopt?

Bondgenoten Trump in quarantaine

Ondertussen is het coronavirus de kringen van Trump zelf genaderd. Enkele Congresleden van zijn Republikeinse partij zijn maandag in quarantaine gegaan nadat is gebleken dat ze contact hebben gehad met een deelnemer aan de conservatieve CPAC-conferentie in februari, bij wie sindsdien Covid-19 is vastgesteld.

Onder hen is afgevaardigde Matt Gaetz uit Florida, die maandag met Trump meevloog aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One. Afgevaardigde Doug Collins uit Georgia heeft Trump de hand geschud. Geen van hen vertoont symptomen van de longziekte, hebben ze laten weten. Trump heeft ook geen symptomen en is niet voor het coronavirus getest, verklaarde een woordvoerder van het Witte Huis maandagavond (plaatselijke tijd).

In totaal zijn in de Verenigde Staten 717 bevestigde gevallen van het coronavirus vastgesteld. 26 mensen zijn overleden. Verwacht wordt dat die aantallen zullen stijgen wanneer er meer testmiddelen beschikbaar worden.

Premier Conte: heel Italië rood gebied

In heel Italië is met onmiddellijke ingang de bewegingsvrijheid ingeperkt. „We moeten onze gewoontes veranderen”, zei premier Conte op de persconferentie waarop hij dit maandagavond bekendmaakte. Alle scholen en universiteiten in het hele land gaan dicht.

De maatregels komen nadat op de dagelijkse persconferentie aan het einde van de dag door Bescherming Burgerbevolking was bekendgemaakt dat het aantal positief geteste mensen met bijna 1.600 was gestegen tot bijna 9.200. „Er is geen tijd meer, er zijn hardere maatregelen nodig”, zei Conte. „Er is een duidelijke stijging van het aantal besmettingen en van het aantal overledenen.” Met 97 nieuwe doden komt het totale aantal nu op 463.

Alleen verplaatsing voor werk, wegens gezondheidsproblemen of een aantoonbare dringende noodzaak zijn toegestaan. Deze maatregel werd zaterdagnacht al ingesteld voor een deel van het noorden, maar is nu uitgebreid naar heel Italië. Terwijl een meerderheid van de Italianen Contes oproep tot verantwoordelijk gedrag ter harte neemt, zijn er de afgelopen dagen veel incidenten geweest van mensen die de aanbevelingen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, in de wind hebben geslagen.

Iedere publieke bijeenkomst in Italië is verboden. De voetbalcompetitie is stilgelegd tot begin april. „We moeten allemaal van iets afzien voor het welzijn van Italië, van onze ouders, onze grootouders”, zei Conte. „We kunnen ons mogelijkheden van besmetting niet meer permitteren.

De stations en vliegvelden blijven open, metro, bus en tram blijven rijden, maar in veel gevallen zijn verbindingen geschrapt en is de dienstregeling aangepast.

De afgelopen twee dagen was in de zuidelijke regio’s van Italië onrust ontstaan over een groot aantal mensen uit het noorden dat plotsklaps naar het zuiden is gereisd, waar totnogtoe minder besmettingen zijn en waar aanvankelijk geen beperkingen golden.

Conte zei dinsdagavond dat hij op een punt stond een decreet te tekenen dat je het ‘Ik blijf thuis’ zou kunnen noemen. Dat is een verwijzing naar een hashtag op sociale media van artiesten die jongeren willen aansporen om de aanbevelingen tot weinig sociaal contact ter harte te nemen.

Corona legt ‘Brussel’ plat

Gaat de Europese democratie door het coronavirus voor onbepaalde tijd op slot? Het Europees Parlement (EP) kort de vierdaagse plenaire sessie van deze week in tot twee dagen. Deze dinsdag pakken de Europarlementariërs al hun koffers, na amper twee dagen vergaderen in Brussel. De locatie Brussel was vooraf al omstreden omdat volgens EU-verdragen het EP in Straatsburg bijeen had moeten komen. Om het reizen en bijhorend extra besmettingsgevaar te vermijden werd bij hoge uitzondering gekozen om ‘thuis’ in Brussel te blijven. Maar ook die Brusselse sessie wordt bij nader inzien onveilig geacht.

„We moeten de voorschriften van de medische experts respecteren”, zegt PvdA-Europarlementariër Kati Piri. Deze dinsdag wordt er nog wel gedebatteerd, maar niet gestemd. Om te voorkomen dat de Europarlementariërs „niet te dicht op elkaar zitten”, zegt Piri, wordt een tweede zaal in gebruik genomen. „We moeten minstens een meter van elkaar verwijderd zijn. Dat betekent tussen elke twee parlementsleden in een zetel vrij houden, en dan heb je een extra zaal nodig.”

Overal in de wandelgangen van het EP-gebouw begroeten politici elkaar met een buiging of een ‘elleboogje’. VVD-Europarlementariër Jan Huitema verkiest de ‘foot shake’. Ruim twee weken was hij in vrijwillige quarantaine vanwege een recent werkbezoek met een EP-delegatie in een Italiaanse risicogebied. „Ik nam het zekere voor het onzeker, maar ik ben niet ziek”, zegt Huitema. Hij had gehoopt vandaag weer aan de slag te gaan, maar het Parlement sluit de deuren.

Hoe nu verder? Frankrijk wil dat de afgelaste EP-sessie in Straatsburg wordt ingehaald, want het EU-verdrag schrijft voor dat het EP twaalf keer per jaar in de Franse stad vergadert. Voor hotels en horeca is de gemiste sessie een financiële klap waarvoor ze volgens de Franse regering moeten worden gecompenseerd.

„Belachelijk dat de Fransen zich in deze noodsituatie hier zorgen over maken”, zegt PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius. „Er wordt al rekening mee gehouden dat deze situatie met corona tot de zomer aanhoudt. Wat willen de Fransen dán? Dat we alle gemiste Straatsburgsessies gaan inhalen en het hele najaar in Straatsburg gaan bivakkeren?”

Ook bij de Europese Raad luidt het advies: hou elkaar op afstand. Om die reden heeft Raadspresident Charles Michel de Europese regeringsleiders opgeroepen om deze dinsdag niet fysiek deel te nemen aan het corona-spoedberaad. Het wordt een telefonische conferentie.

Drastische maatregel Israël: alle inkomende reizigers verplicht in quarantine

Iedereen die Israël binnenkomt, moet per direct twee weken in quarantaine. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag aangekondigd. De drastische maatregel geldt voor reizigers uit alle landen en is volgens de premier „essentieel om de volksgezondheid te beschermen”. Tot dusverre zijn in Israël 39 besmettingen met het coronavirus vastgesteld.

Ook meerdere Europese landen hebben maandag nieuwe maatregelen getroffen. In Slowakije zijn vanaf dinsdag alle publieke evenementen twee weken lang verboden. De Spaanse regering besloot alle scholen in de provincie Madrid, waar circa 6 miljoen mensen wonen, voorlopig te sluiten. Eerder gingen al de scholen in de Baskische hoofdstad Vitoria dicht.

In Italië, het land dat na China het zwaarst is getroffen door het coronavirus, is het aantal besmettingen maandag toegenomen tot bijna 9.200. Dat zijn er bijna 1.800 meer dan op zondag, de hoogste dagelijke stijging in Italië tot nu toe. Het dodental nam met 97 toe tot 463.

Rutte: geen handen meer schudden, werk zo veel mogelijk thuis in Brabant

Alle inwoners van de provincie Noord-Brabant wordt geadviseerd om komende week zoveel mogelijk thuis te werken om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook wordt het eerdere advies om thuis te blijven bij lichte griepverschijnselen verlengd tot en met 16 maart. Dat heeft premier Mark Rutte maandagavond in een persconferentie gezegd na een crisisberaad van het kabinet met de burgemeester van Den Bosch, het RIVM en de GGD.

Premier Mark Rutte en Jaap van Dissel (RIVM) geven een persconferentie na crisisoverleg over de verspreiding van het coronavirus. Foto Lex van Lieshout/ANP

Verder doet iedereen in Nederland er volgens Rutte goed aan om te „stoppen met handen schudden”. „We kunnen dit alleen doen als we dit met z’n 17 miljoenen doen”, aldus de premier. Rutte benadrukte dat het belangrijk is dat evenementen zoveel mogelijk doorgaan. Wel gaat de Veiligheidsregio Brabant-Noord onderzoeken welke evenementen nog door kunnen gaan en welke niet. Mogelijk komt de Veiligheidsregio dinsdag al bijeen.

Hoofd infectieziekten van het RIVM Jaap van Dissel zei tijdens de persconferentie dat de situatie in Noord-Brabant anders dan in de rest van Nederland. Dit omdat het bij sommige patiënten in deze provincie onzeker is waar de besmetting vandaan komt. Buiten Brabant is de besmetting van mensen tot dusverre nog te herleiden naar Noord-Italië of hun nabije omgeving zoals het gezin, aldus Van Dissel.

Het is volgens de premier niet de bedoeling dat ziekenhuispersoneel of leraren thuisblijven. De vrijblijvende maatregel geldt vooral voor kantoorpersoneel of anderen die hun werk vanuit huis kunnen doen. Daarnaast benadrukte de premier dat scholen vooralsnog open moeten blijven. „We bevinden ons net als vorige week in de indamfase”, aldus Rutte. „Dit gaat echt een hele tijd duren, dit is niet morgen of overmorgen voorbij.”

Na afloop van de persconferentie schudde Rutte per ongeluk de hand van Van Dissel, waarna hij zichzelf corrigeerde: „Oh sorry, dat mag niet meer.”

aan het eind van de persconferentie waarin mark rutte aankondigde dat handen schudden vanaf nu verboden is, schudde mark rutte de hand van de rivm-meneer pic.twitter.com/pzWDY5iTZw

— Paul Peeters (@palpeet) March 9, 2020

Noord-Brabant is met 124 van de 321 vastgestelde besmettingen in Nederland het zwaarst getroffen door de uitbraak van Covid-19. In totaal zijn er vier mensen overleden aan het virus, van wie drie in Noord-Brabant. Het RIVM adviseerde inwoners van Noord-Brabant afgelopen weekend al om uit voorzorg thuis te blijven bij lichte griepverschijnselen.

Het isoleren van dorpen of steden is nog niet opgenomen in de draaiboeken, zei de GGD zaterdag. De GGD doet onderzoek naar de contacten van patiënten, om zo te controleren of anderen ook besmet zijn geraakt. Eerder bleek al uit een rondgang van NRC dat de druk op het personeel van de organisatie groot is.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) zei donderdag in de Tweede Kamer dat er “een kantelmoment” zou kunnen komen als de GGD’s niet meer goed in staat zijn om al het contactonderzoek naar mogelijk besmette personen uit te voeren. Patiënten die besmet zijn met Covid-19 worden bij ernstige klachten in isolatie verpleegd in het ziekenhuis of zitten in thuisisolatie bij mildere klachten.

WHO: we zijn niet overgeleverd aan dit virus

De dreiging van een pandemie is heel reëel geworden, maar het zou de eerste pandemie zijn die gecontroleerd kan worden. Dat heeft directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandagmiddag gezegd. „Het komt erop neer dat we niet overgeleverd zijn aan dit virus.”

Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Foto Fabrice Coffrini/AFP

Afgelopen weekend steeg het aantal besmettingen wereldwijd tot boven de honderdduizend in meer dan honderd landen. Volgens de WHO-topman is „het zeker verontrustend dat zoveel mensen en landen zo snel zijn getroffen”. Maar, zegt hij, we moeten niet vergeten dat we met beslissende, vroege actie het virus kunnen vertragen en infecties kunnen voorkomen.

Volgens Ghebreyesus zullen de meeste mensen herstellen van de ziekte. Van de 80.000 gemelde gevallen in China is meer dan 70 procent hersteld, aldus de WHO. Daarnaast benadrukte de WHO-topman dat van alle wereldwijd gerapporteerde gevallen 93 procent uit slechts vier landen komt.

LIVE: Daily media briefing on #COVID19 with @DrTedros #coronavirus https://t.co/cN3WfNcsyd

— World Health Organization (WHO) (@WHO) March 9, 2020

Vierde dode door Covid-19 in Nederland

Een bewoner van een woonzorgcomplex in de Brabantse gemeente Goirle is overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat heeft de gemeente maandagavond bekendgemaakt. Daarmee komt het totale dodental in Nederland op vier.

Bij het slachtoffer werd afgelopen weekend de ziekte geconstateerd, waarna de persoon werd opgenomen in het ziekenhuis in Tilburg. Daar is het slachtoffer maandag overleden.

Volgens de burgemeester van Goirle Mark van Stappershoef was het slachtoffer op leeftijd en had een kwetsbare gezondheid. „Dit alles maakt het natuurlijk niet minder verdrietig voor de nabestaanden. Ik wens hen dan ook alle sterkte toe in deze moeilijke tijd.”

Stappershoef heeft contact gehad met de zorginstelling en er op aangedrongen om de aanwijzingen van het RIVM en de GGD op te volgen. Volgens de laatste tellingen staat het totaal aantal besmettingen in Nederland op 321.

Kabinet houdt opnieuw crisisberaad over coronavirus

Het kabinet houdt maandagavond opnieuw crisisberaad over de uitbraak van het coronavirus. Premier Mark Rutte, minister Bruno Bruins (Medische Zorg), de drie vicepremiers en de onderwijsministers komen om 18.00 uur bijeen op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat meldt persbureau ANP.

Naast de ministers is ook een vertegenwoordiger van Noord-Brabant, de zwaarst getroffen provincie van Nederland, aanwezig bij het overleg, evenals de politie, het RIVM en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) kwam afgelopen dinsdag ook al bijeen. De commissie kan net als een gewone ministerraad besluiten nemen over bijvoorbeeld nieuwe maatregelen tegen de uitbraak van Covid-19. Het aantal vastgestelde besmettingen in Nederland staat maandag op 321. Drie patiënten van in de tachtig zijn door het virus overleden.

Eerste doden door Covid-19 in Duitsland

In Duitsland zijn maandag voor het eerst mensen gestorven aan Covid-19. Het gaat om een persoon in Heinsberg en één in Essen. Dat melden Duitse media op basis van het Noordrijn-Westfaalse ministerie voor Volksgezondheid.

Zondag kwam al een zestigjarige brandweerman uit Hamburg om het leven door Covid-19 op vakantie in Egypte. Volgens het Robert Koch Institut, een onderzoeksinstituut dat verantwoordelijk is voor ziektebestrijding en -preventie, zijn 1.112 mensen in Duitsland momenteel besmet met het virus.

Europees Parlement kort sessie in vanwege coronavirus

Het Europees Parlement heeft de vierdaagse plenaire sessie van deze week ingekort vanwege het coronavirus. Ook wordt er niet meer gestemd. Met die aankondiging komt voorzitter David Sassoli maandag om 17.00, meldt persbureau ANP. Dinsdag worden drie debatten gehouden, alle andere zittingen worden geschrapt.

Vorige week werd al besloten om alleen nog maar in Brussel samen te komen en niet meer in Straatsburg. Het risico op besmetting zou daar hoger liggen. Het Belgische ministerie van Volksgezondheid liet maandag weten dat er 39 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld in het land. Het totaal staat nu op 239.

Het Covid-19-virus is ook vastgesteld bij een medewerker van de Europese Commissie in Brussel. Eerder bleek ook een medewerker van het secretariaat van de Europese Raad besmet te zijn. Daarnaast zijn er ook besmettingen vastgesteld bij medewerkers van de NAVO - ook in Brussel - en het Europese Defensieagentschap.

Inmiddels zijn in alle Europese lidstaten besmettingen met Covid-19 geconstateerd. Cyprus maakte maandag meldingen van zijn eerste twee besmettingen. Het eiland was tot nu toe het enige land binnen de EU waar nog geen besmettingen waren gevonden.

Foto Francois Lenoir/Reuters

Parades St. Patrick's Day in Ierland afgelast

Alle St. Patrick's Day-parades in Ierland zijn afgelast om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft de Ierse regering maandag bekendgemaakt, meldt The Irish Times. Alleen al op de parade in Dublin die op 17 maart wordt gehouden, komen jaarlijks ongeveer een half miljoen mensen af.

Eerder op maandag zei de minister van Volksgezondheid Simon Harris dat de uitbraak van het coronavirus „erg serieus” zal worden. Hij noemde het risico groot dat het virus zich zal verspreiden zoals in andere Europese landen als Frankrijk, Duitsland, Spanje en het VK. Op dit moment zijn er 21 besmettingen in Ierland bekend.

Franse en Duitse voetbalcompetities grotendeels zonder publiek

De Franse voetbalcompetitie Ligue 1 wordt de komende maand grotendeels zonder publiek gespeeld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bij de wedstrijden zijn tot 15 april nog maar duizend mensen welkom. Dat heeft de Franse regering regering maandag bekendgemaakt, schrijft persbureau ANP. Ook bij duels in de Ligue 2 en interlands van de Franse nationale ploeg mogen nog maar duizend mensen komen.

Een dag eerder besloot de Franse regering al dat alle evenementen met meer dan duizend bezoekers niet meer door zouden gaan. De organisatie van de wielerkoers Parijs-Nice, die zondag is begonnen, bepaalde maandag dat er helemaal geen publiek welkom is in de zones waar gestart en gefinisht wordt. Eerder was al besloten om sobere huldigingen te houden bij het evenement.

Ook in Duitsland, in de Bundesliga, gaat vanaf komend weekend gevoetbald worden zonder publiek op de tribunes. Directeur Christian Seifert van de Duitse voetbalbond DFB heeft maandag gezegd dat het „niet realistisch” is om nog met publiek te voetballen vanwege het coronavirus. Ook in Duitsland werd een dag eerder al een maatregel ingevoerd door de Duitse regering om evenementen met meer dan duizend personen af te gelasten. Zowel in Frankrijk als in Duitsland gaat de competitie wel gewoon door.

In Nederland heeft het coronavirus vooralsnog geen grote gevolgen voor het betaald voetbal en amateurwedstrijden. Voetbalbond KNVB schreef eerder in een verklaring het nieuws nauwlettend te volgen en in contact te staan met het RIVM, de GGD en de overheid. Op dit moment zijn er voor zover bekend nog geen plannen om wedstrijden zonder publiek te houden. Volgens persbureau ANP bereidt de bond zich wel voor op maatregelen. Wereldwijd zijn er al veel grote evenementen en sportwedstrijden afgelast.

Scholen in het Spaanse Baskenland blijven gesloten om coronavirus

Twee scholen in de stad Labastida in de Spaanse regio Baskenland blijven preventief vijftien dagen gesloten als maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft de Baskische regering maandag besloten. Het is voor het eerst dat scholen in Spanje de deuren sluiten.

In Spanje zijn 979 mensen besmet met het coronavirus, volgens cijfers die worden bijgehouden door de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit. De meeste besmettingen zijn in de regio rondom Madrid en in het noorden van Spanje, waar Baskenland ligt. In totaal zijn 25 mensen aan het virus overleden en 32 mensen genezen.

56 nieuwe besmettingen, totaal aantal stijgt naar 321

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is opgelopen tot 321. Van zondag op maandag zijn 56 nieuwe besmettingen gemeld, zegt het RIVM. Vooralsnog komen de meeste patiënten (134) uit de provincie Noord-Brabant. Ook zijn in Utrecht nu 52 besmettingen bekend.

Van 150 patiënten is duidelijk dat zij besmet zijn geraakt in het buitenland, de meesten van hen waren in Italië. Anderen liepen besmettingen op in onder meer Duitsland, Frankrijk, Iran en Oostenrijk. Van negentig personen moet nog uitwijzen hoe zij besmet zijn geraakt met het virus.

Over de steekproef die afgelopen weekend in Noord-Brabant onder zorgpersoneel werd gehouden, is nog niets bekendgemaakt.

Coronavirus raakt sportevenementen wereldwijd

Twee Champions League-wedstrijden vinden plaats achter gesloten deuren als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Het duel tussen Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund wordt woensdag in Frankrijk zonder publiek gespeeld, evenals de wedstrijd tussen Valencia en Atalanta Bergamo dinsdag in Spanje.

Verder zal ook de ontbranding van het Olympisch vuur in Olympia zonder toeschouwers plaatsvinden. De openingsrace van de Formule 1 in het Australische Melbourne wordt dit weekend wél in het bijzijn van publiek gereden. Bij de race zijn doorgaans ongeveer 300.000 mensen aanwezig. „Er is geen bewijs dat het virus rondwaart, dus ik maak me geen zorgen”, zei het Australische hoofd van medische zaken Brendan Murphy tegen persbureau Reuters.

Lees ook wat we eerder schreven over de lege stadions: Ibrahimovic scoort in San Siro - met tachtigduizend lege stoeltjes

De kwalificatiewedstrijden in Azië voor het WK voetbal in 2022 zijn voorlopig uitgesteld, besloten de FIFA en Aziatische voetbalbond maandag. De duels stonden gepland voor eind maart en begin juni. Toch wordt er misschien alsnog gevoetbald. Als landen overeenstemmen wél te willen spelen, kan dit na goedkeuring van de FIFA en Aziatische voetbalbond. Ook een belangrijke rugbywedstrijd in het Zeslandentoernooi, die tussen Frankrijk en Ierland aanstaande zaterdag, is uitgesteld.

Ook in Italië werden afgelopen weekend voetbalwedstrijden gespeeld in lege stadions. Foto Marco Alpozzi/LaPresse via AP

Doden bij gevangenisopstand tegen coronaregels

Bij een opstand in een Italiaanse gevangenis tegen om het coronavirus aangescherpte regels zijn zondagochtend zes gevangenen omgekomen. Zij overleden aan een overdosis methadon nadat ze hadden ingebroken in de ziekenboeg van de gevangenis in Modena. Dat meldt de Italiaanse krant la Repubblica op basis van bronnen bij de lokale politie. Het is niet duidelijk of alle zes de doden het gevolg zijn van de opstand. Twee van hen zouden zijn overleden aan een overdosis drugs, aldus la Repubblica.

Zondagochtend probeerden zo'n zeventig gevangenen te ontsnappen. Zij staken delen van de gevangenis in brand en barricadeerden doorgangen. De uitbraak mislukte en de gedetineerden werden overgebracht naar een andere gevangenis. Twintig personeelsleden moesten de gevangenis noodgedwongen verlaten. Van de agenten die de beveiliging overnamen, raakten er twee lichtgewond.

+++ Dramatic scenes from Italian prisons: this is Foggia (Apulia) #COVID19

Riots are widespread: inmates protesting against restrictions on visits.. pic.twitter.com/QaWdP7v4z4

— Federico Gatti (@federicogatti) March 9, 2020

Niet alleen in Modena, maar ook in gevangenissen in Napels, Frosinone en bij Alessandria kwamen gedetineerden in opstand tegen nieuwe regels die waren ingevoerd om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. In de detentiecentra werd onder meer een verbod op familiebezoek ingesteld. In de gevangenis bij Alessandria gijzelden gedetineerden twee bewakers. Zij werden bevrijd na een politie-inval.

Groot aantal leraren en leerlingen blijft thuis in Brabant

Een groot aantal basisscholen in Noord-Brabant heeft lege klassen als gevolg van het strenge RIVM-protocol om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Leraren en leerlingen volgen het advies op thuis te blijven als ze milde gezondheidsklachten hebben.

„Leraren die zich normaal niet ziek zouden melden, moeten nu thuisblijven”, zegt bestuurder Ingrid Sluiter van de koepel SKPO, waarbij 36 scholen zijn aangesloten in Eindhoven en omgeving. „Op één school kunnen acht van de twintig klassen niet bediend worden. Misschien zijn de gevolgen van het coronavirus in de rest van het land niet zo duidelijk, maar hier is het echt ontwrichtend.”

Voor zo ver bekend zijn geen scholieren, leraren of ouders besmet met het virus, zegt Sluiter. Ze hoop dat de strenge regels snel weer kunnen worden afgeschaald. Dinsdag maakt de GGD de uitslag van een steekproef bekend en wordt het protocol mogelijk aangepast. Hoeveel leraren en leerlingen in Brabant precies thuis zijn gebleven maandag is nog niet bekend. Uit een rondvraag van Omroep Brabant blijkt dat tientallen basisscholen noodgedwongen minder les geven.

Basisschool De Blokkendoos in Loon op Zand. Foto Roland Heitink/ANP

VK verplicht iedereen die terugkomt uit Noord-Italië in quarantaine te gaan

Iedereen die uit risicoregio's in Noord-Italië terugkomt in Groot Brittannië, moet veertien dagen thuisblijven. Die maatregel heeft het Britse ministerie voor Gezondheidszorg maandag afgekondigd, meldt persbureau Reuters. De maatregel geldt voor iedereen, ongeacht of diegene symptomen van het coronavirus heeft.

Het gebied omvat de regio Lombardije en veertien provincies in andere Italiaanse regio's. Hieronder vallen onder meer de bij toeristen populaire steden Venetië, Modena en Parma. Voor reizigers die terugkeren uit andere delen van Italië geldt dat zij enkel in quarantaine moeten blijven als ze klachten hebben. Hoe de Britse regering de nieuwe maatregelen gaat handhaven, is vooralsnog onduidelijk.

Lees ook hoe, als gevolg van het coronavirus, de vrees voor een recessie speelt op de financiële markten: Europese beurzen kelderen door olieconflict, Shell verliest stevig

Koningspaar schudt geen handen tijdens staatsbezoek vanwege coronavirus

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, op staatsbezoek in Indonesië, zullen de komende dagen uit voorzorg geen handen schudden om verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Mogelijk wordt er een uitzondering gemaakt voor de Indonesische president en diens vrouw, en de sultan van Yogyakarta.

De 200 gasten die bij de traditionele ontvangst voor de Nederlandse gemeenschap zijn, zullen worden begroet met de handen gevouwen en een knikje, net als onder andere deelnemers aan de handelsmissie. De meeste van de 130 bedrijven die zich hadden aangemeld voor die missie, zijn mee. Minister Bruno Bruins (Volksgezondheid, VVD) zou oorspronkelijk ook in Indonesië zijn, maar is in Nederland gebleven vanwege de uitbraak van Covid-19.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima komen aan op het vliegveld van Jakarta. Foto Frank van Beek/ANP

Italiaanse artiesten sporen landgenoten aan thuis te blijven

Italiaanse artiesten zijn zondag op sociale media een campagne begonnen met de hashtag #iorestoacasa (ik blijf thuis) om mensen over te halen binnen te blijven. Singer-songwriter Jovanotti vertelt in een filmpje dat hij nu tijd heeft om te leren spelen op een Arabische luit die hij ooit heeft gekocht en zegt: „Je moet anderen respecteren. We moeten voorkomen dat de gezondheidszorg overbelast raakt.”

In het noorden van Italië, waaronder Milaan en Venetië, is dit weekend het openbare leven deels stilgelegd om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Reizen binnen, van en naar het gebied mag alleen in verband met werk, gezondheid of een andere dringende reden.

Giuliano Sangiorgi, van de groep Negramaro, heeft een speciaal lied gemaakt over zijn lief die elders is. Maar: „Ik blijf thuis. Voor jou, en voor mij.” Artiesten als Laura Pausini, Tiziano Ferro, Ligabue en vele anderen doen ook mee. Veel musea hebben zich bij de campagne aangesloten en plaatsen, nu ze dicht moeten blijven, foto’s van hun belangrijkste kunstwerken op hun website. De hashtag is meteen trending geworden.

Tennistoernooi Indian Wells geannuleerd vanwege coronavirus

Het tennistoernooi van Indian Wells is geannuleerd vanwege het coronavirus. Dat heeft de organisatie zondagavond bekendgemaakt. In de staat Californië, waar Indian Wells ligt, zijn 114 besmettingen gemeld en is de noodtoestand uitgeroepen.

Het toernooi, dat ook wel het vijfde grand slam wordt genoemd, zou maandag van start gaan in de Californische woestijn en twee weken duren. Een aantal spelers was al aanwezig om zich voor te bereiden. Onder meer Rafael Nadal, Novak Djokovic en Serena Williams zouden dit jaar spelen. Het evenement trekt doorgaans zo'n 450.000 bezoekers.

De organisatie zegt teleurgesteld te zijn dat het toernooi niet door kan gaan. De gezondheid en veiligheid van de betrokkenen staan voorop, aldus de organisatie. De mogelijkheid wordt momenteel nog onderzocht om het toernooi op een ander moment te spelen.

Twitter avatar BNPPARIBASOPEN BNP Paribas Open The 2020 BNP Paribas Open will not be held. https://t.co/BVKQmmcbth https://t.co/CHOd0PgJeV

Oud-presidentskandidaat Ted Cruz in thuisisolatie om Covid-19

De Amerikaanse senator en oud-presidentskandidaat Ted Cruz zit in quarantaine omdat hij mogelijk besmet is geraakt met het coronavirus. Op Twitter schrijft Cruz op een conferentie de hand te hebben geschud van een bezoeker die later besmet bleek met het virus.

Cruz zegt zich goed te voelen en geen symptomen van Covid-19 te hebben. Hij blijft in zijn huis in Texas totdat de incubatieperiode van veertien dagen is verstreken. De conferentie vond tien dagen geleden plaats, wat betekent dat de Republikein nog vier dagen in quarantaine zit.

Senator Ted Cruz in Washington. Foto Samuel Corum/EPA

Ook congreslid Paul Gosar zit in quarantaine nadat hij op dezelfde conferentie de hand van de besmette man meerder malen heeft geschud. Op Twitter schrijft hij geen ziekteverschijnselen te vertonen.

In de Verenigde Staten zijn 554 besmettingen met coronavirus bekend. 21 patiënten zijn aan het virus overleden en 8 mensen zijn hersteld, volgens cijfers die de Amerikaanse Johns Hopkins University bijhoudt.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog over het coronavirus houdt NRC de laatste ontwikkelingen over de uitbraak bij. Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 110.000 besmettingen bekend. In totaal zijn 3.825 mensen overleden, 62.000 patiënten zijn hersteld, volgens cijfers die worden bijgehouden door de Amerikaanse Johns Hopkins University. In Nederland zijn drie mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Lees hier onze vorige blog terug