Covid-19

Twee kinderen in Coevorden besmet met coronavirus

In Nederland zijn tot dusver drie mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Wereldwijd zijn meer dan drieduizend doden gevallen. Ook zijn meer dan 60.000 mensen hersteld van de ziekte. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Het blog van zondag 8 maart over de uitbraak van het coronavirus is inmiddels gesloten. NRC houdt de laatste ontwikkelingen bij in een nieuw blog.

Lees hier ons nieuwe blog over Covid-19

Twee kinderen in Coevorden besmet met coronavirus

Onder de zeven besmette mensen in Coevorden, zijn twee kinderen. Dat heeft GGD Drenthe zondagavond bekendgemaakt. Het ene kind zit op de basisschool, het andere op de middelbare school. De ouders van de leerlingen van de scholen in kwestie zijn op de hoogte gesteld.

De kinderen verblijven beiden in thuisisolatie. Ze zijn allebei op school geweest, het is niet bekend wanneer en of zij (toen) klachten hadden. Ook is onduidelijk of de kinderen familie zijn van elkaar. De GGD roept ouders van leerlingen van de twee scholen op hun kinderen thuis te houden als zij gezondheidsklachten krijgen.

Een medewerker van een laboratorium in Roosendaal onderzoekt een monster. Foto Rob Engelaar/EPA

Reizigers uit veertien landen niet meer welkom in Qatar

Inwoners van veertien landen zijn niet meer welkom in Qatar. Het emiraat weert sinds zondag reizigers uit China, Egypte, India, Iran, Irak, Libanon, Bangladesh, Nepal, Pakistan, de Filippijnen, Zuid-Korea, Sri Lanka, Syrië en Thailand om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Eerder annuleerde Qatar Airways alle vluchten van en naar Italië.

Zondag liep het aantal besmettingen in het land op van twaalf tot vijftien. Het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt heeft nog geven levens geëist in Qatar.

Twitter avatar GCOQatar مكتب الاتصال الحكومي Statement by the Government Communications Office on the temporary suspension of entry of those arriving from certain countries as a preventive measure, due to the spread of Coronavirus (COVID-19) worldwide.
https://t.co/zDUjlnMyUa

Portugese president twee weken in quarantaine

De president van Portugal Marcelo Rebelo de Sousa heeft zondag besloten zeker twee weken in quarantaine te verblijven. Hij heeft al zijn publieke taken in binnen- en buitenland opgeschort. Het 71-jarige staatshoofd heeft hiertoe besloten omdat hij contact heeft gehad met leerlingen van een school waar besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld.

De president vertoont geen ziekteverschijnselen en zal zijn gezondheid in de gaten houden. Volgens de woordvoerder van Rebelo de Sousa wil de president vooral het signaal afgeven dat hij de situatie serieus neemt. „Hij wil een voorbeeld geven van hoe je preventieve maatregelen kunt nemen en ondertussen wel door kunt werken.”

In Portugal zijn dertig besmettingen bevestigd. Volgens de Portugese krant Correio da Manhã wachten 56 mogelijke patiënten nog op de resultaten van hun test.

Evenementen met meer dan duizend personen verboden in Frankrijk

Alle evenementen in Frankrijk waar meer dan duizend bezoekers worden verwacht, zijn per direct verboden. Dat besluit heeft de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran zondag bekendgemaakt. Door de evenementen te annuleren, hoopt de Franse regering verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zondag werd bekend dat het dodental in het land is opgelopen van zestien tot negentien.

De maatregel geldt niet voor demonstraties, sportwedstrijden en het openbaar vervoer. Eerder op zondag riep ook de Duitse regering op tot de annulering van evenementen met meer dan duizend bezoekers. In Frankrijk en Duitsland zijn respectievelijk 1.126 en 1.018 besmettingen bekend.

Saoedi-Arabië sluit scholen en universiteiten

Alle scholen, universiteiten, koranscholen en andere opleidingsinstituten in Saoedi-Arabië blijven tot nader orde gesloten om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat heeft de minister van Onderwijs Hamad al-Sheikh zondag bekendgemaakt via de staatsmedia.

Het ministerie van Onderwijs is van plan virtuele scholen op te zetten, zodat het onderwijs door kan gaan. Ook werd zondag bekend dat de Saudi Games zijn uitgesteld. Aan dit nieuwe sportevenement, dat later deze maand zou plaatsvinden, zouden zo'n zesduizend atleten moeten deelnemen.

Saoediërs in de buurt van de Grote Moskee in Mekka. Foto Amr Nabil/AP

In Saoedi-Arabië zijn tot dusver elf besmettingen bekend. In de landen rondom het koninkrijk zijn veel meer mensen positief getest op het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Iran is de grootste brandhaard in het gebied, daar zijn meer dan 6.400 besmettingen bekend en zijn bijna tweehonderd mensen gestorven aan Covid-19.

Tien medewerkers Amphia Ziekenhuis in Breda besmet met coronavirus

Tien medewerkers van het Bredase Amphia Ziekenhuis zijn besmet met het coronavirus. Dat bevestigt een woordvoerder zondag na berichtgeving van Omroep Brabant. Sinds woensdag konden medewerkers die last van hun luchtwegen of koorts hebben, zich laten testen op het virus. Driehonderd van de vijfduizend medewerkers hebben een test laten uitvoeren.

De besmette medewerkers verblijven momenteel in thuisisolatie. Het is niet duidelijk of zij contact hebben gehad met patiënten nadat ze besmet waren. De woordvoerder benadrukt dat de besmette medewerkers geen ernstige ziekteverschijnselen vertonen.

In het Amphia Ziekenhuis liggen ook vijf patiënten die besmet zijn met het virus dat Covid-19 veroorzaakt. Ook zij liggen in isolatie. Breda is de stad met het hoogste aantal coronabesmettingen in Nederland. Zaterdag waren twee besmettingen bekend, zondag werd dat zestien. In heel Brabant zijn negentig besmettingen met het virus.

Dodental Lombardije loopt sterk op

In de Italiaanse regio Lombardije is het dodental van Covid-19 sterk opgelopen naar 257. Zaterdag waren er nog 154 slachtoffers van het coronavirus geteld. Dat meldt persbureau Reuters zondag op basis van berichtgeving van de lokale autoriteiten. In heel Italië zijn nu 366 dodelijke slachtoffers bekend.

De Italiaanse regering heeft zaterdag grootscheepse maatregelen getroffen in grote delen van het noorden van Italië. In het zwaar getroffen gebied ligt het openbare leven grotendeels stil en reizen van en naar het gebied mag alleen als dat noodzakelijk is voor bijvoorbeeld werk of medische redenen. Dezelfde restricties gelden in provincies van de regio’s Piemonte, Emilia-Romagna, Veneto en de Marche, waardoor de maatregelen naar schatting veertien miljoen mensen raken. Ook in de rest van Italië zijn onder meer musea en scholen gesloten.

De Italiaanse vliegtuigmaatschappij Alitalia heeft al zijn vluchten vanaf luchthaven Milaan-Malpensa geschrapt vanwege het virus, melden Italiaanse media. Vanaf maandag voert de maatschappij daar in ieder geval tot 3 april geen nationale en internationale vluchten meer uit. Wel vliegt Alitalia nog vanaf het kleinere vliegveld Milaan-Linate, maar alleen binnenlandse vluchten en minder vaak. Internationale vluchten van Alitalia gaan komende weken vanaf luchthaven Fiumicino in Rome.

Lees ook: Italië beperkt bewegingsvrijheid noorden van het land

Ondertussen is ook in Egypte het eerste dodelijke slachtoffer van Covid-19 gevallen. Volgens het Egyptische ministerie van Volksgezondheid gaat om een 60-jarige Duitse toerist. Het is daarmee tevens het eerste Duitse dodelijke slachtoffer.

Irak meldt zesde dodelijke slachtoffer

In Irak zijn inmiddels zes mensen overleden door Covid-19. Dat melden de Iraakse staatsmedia zondag. Het totaal aantal geregistreerde besmettingen is geklommen naar 54 volgens lokale gezondheidsambtenaren.

Het land werd eind februari voor het eerst geconfronteerd met de gevolgen van het coronavirus toen in de stad Najaf de eerste officiële besmetting werd ontdekt. Afgelopen woensdag vielen de eerste twee doden in de hoofdstad Bagdad. Het ging om een 65-jarige man die leed aan chronische ziekten en een vrouw van onbekende leeftijd met een aangetast immuunsysteem, zo meldde de BBC.

Ondanks de uitbraak van het virus wordt er nog altijd gedemonstreerd tegen corruptie in Irak. Op onder meer het Tahrir-plein in Bagdad kwamen betogers ook dit weekend bijeen. Zij noemden corrupte politici het echte virus, schrijft de Irakese nieuwssite Al-Monitor.

Duitse minister van Volksgezondheid: annuleer alle grote evenementen

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft zijn landgenoten zondag opgeroepen alle evenementen waarbij meer dan duizend mensen aanwezig zijn te annuleren. Enkele grote evenementen, waaronder de reisbeurs ITB Tourism in Berlijn, zijn al afgezegd. Volgens de minister zijn organisatoren van andere evenementen echter te terughoudend.

„Gezien de snelle ontwikkelingen moet die houding snel veranderen”, zei de minister volgens persbureau DPA. Hij hoopt dat onder meer sportwedstrijden, concerten en beurzen worden geannuleerd.

Uitleg over hoesten en handen wassen. Foto Annegret Hilse/Reuters

Spahn heeft niet de juridische bevoegdheid om de annulering van alle grote evenementen af te dwingen. Wel kunnen regeringen van deelstaten zijn advies volgen en de evenementen verbieden. Momenteel zijn 951 mensen in Duitsland positief getest op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Er zijn nog geen doden gevallen in het land.

Dodental coronavirus Nederland loopt op tot drie

In Nederland zijn zondag twee nieuwe meldingen van mensen die zijn overleden door Covid-19, schrijft het RIVM op haar website. Het totale aantal patiënten in Nederland is opgelopen met 77 tot 265.

De doden zijn een 86-jarige man en een 82-jarige man, die in ziekenhuizen in Uden en Geleen behandeld werden. Beiden hadden al medische klachten voordat zij door het virus besmet raakten.

Meer dan de helft van alle patiënten is in het buitenland geweest, van wie het merendeel in Noord-Italië. Van 47 mensen wordt nog onderzocht hoe zij besmet zijn geraakt.

Twitter avatar bruno_bruins Bruno Bruins Dit weekend zijn helaas twee patiënten overleden aan de gevolgen van het #coronavirus. Dat heeft het @rivm zojuist laten weten. Het gaat om een man van 86 jaar en een man van 82 jaar. Mijn gedachten zijn bij hun naasten. Ik wens hen veel sterkte en kracht toe.

Wereldwijd steeds meer maatregelen tegen verspreiding coronavirus

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan treffen steeds meer landen maatregelen. Luchtvaartmaatschappij Iran Air kondigde aan geen vluchten meer naar Europa uit te voeren. In het land zijn intussen meer dan zesduizend besmettingen en 49 doden gemeld. In Saoedi-Arabië kunnen nog maar bij drie vliegvelden vliegtuigen landen en zijn er restricties ingesteld voor het oversteken van landsgrenzen. Ook gelden er sterke beperkingen in de regio Qatif in het oosten van het land.

In Italië is zondag bij de voorzitter van de regioraad van de provincie Piemonte Covid-19 vastgesteld. Het is de tweede Italiaanse regionale leider in korte tijd die ziek is geworden. De Tsjechische premier Andrej Babis riep Italië op tot het instellen van een reisverbod naar Europese landen voor alle inwoners. Duitsland wil opheldering over de maatregelen die Italië heeft getroffen, nadat daar dit weekend onduidelijkheid over is ontstaan.

Italië beperkt bewegingsvrijheid noorden van het land

Dit weekend werden er voor het eerst besmettingen gemeld in Bulgarije, Moldavië en Bangladesh. Het virus is volgens het WHO inmiddels in honderd landen wereldwijd aangetroffen en er zijn ongeveer honderdduizend mensen besmet.

Grand Prix Bahrein zonder publiek

De Formule 1-race die later deze maand in Bahrein wordt gehouden, zal geen publiek hebben. Zo wordt geprobeerd om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maakt de organisatie zondag bekend.

De organisatie vind het niet verantwoord dat er voor het evenement duizenden fans afreizen en daarmee mogelijk de verspreiding van het virus versnellen. Het zou tijdens het evenement niet mogelijk zijn om voldoende afstand te houden, waartoe Bahrein inwoners heeft opgeroepen. De race zelf zal wel doorgaan en op televisie worden uitgezonden.

In Bahrein zijn in afgelopen week tientallen gevallen van besmetting gemeld. De Grand Prix zal plaatsvinden in het weekend van 22 maart.

De race in het weekend van 22 maart zal wel doorgaan. Foto Getty Images/Eugene Sergeev

Wielerteams eerder uit quarantaine in Abu Dhabi

Een aantal wielrenners die in quarantaine in een hotel in Abu Dhabi verbleven, zijn zondag al onderweg naar huis. Eerder was door de autoriteiten van Abu Dhabi aangekondigd dat zij tot half maart in het hotel moesten blijven.

Het team Groupama-FDJ, waar ook de Nederlander Ramon Sinkeldam voor fietst, maakte via Twitter bekend dat zij terug naar huis mochten. De renners zijn driemaal negatief op het virus getest, waardoor zij groen licht kregen om te vertrekken.

Een lid van het Franse team Cofidis belde met Reuters vanaf het vliegveld en vertelde dat ook zij onderweg zijn. In het W Abu Dhabi hotel is ook het Russische team Gazprom in quarantaine geplaatst. Het is onduidelijk of zij het land mogen verlaten. Volgens het hotel zijn sommige gasten vertrokken, terwijl anderen nog in quarantaine moeten blijven.

De Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma heeft al verschillende koersen afgezegd, vanwege de gezondheidsrisico's en de mogelijkheid in een quarantaine terecht te komen.

Eilanden Malediven afgesloten

Twee eilanden van de Malediven zijn zondag afgegrendeld vanwege het virus, nadat ontdekt werd dat twee personeelsleden op een van de eilanden en een toerist besmet bleken te zijn. Het virus is mogelijk overgedragen door een Italiaanse toerist, die bij thuiskomst van een van de tweehonderd eilanden tellende groep positief werd getest op het virus.

Op een van de twee eilanden zijn ongeveer veertienhonderd mensen, van wie de helft toerist is. De medische teams zullen nog bekendmaken hoelang de quarantaine zal duren.

Zeker zes doden door instorting 'quarantainehotel' in China

Zeker zes mensen zijn omgekomen bij de instorting van een 'quarantainehotel' in Zuidoost-China, dat werd gebruikt voor observatie van mensen die afkomstig waren uit gebieden die zijn getroffen door het coronavirus. Dat hebben Chinese autoriteiten zondag verklaard, meldt AP.

Bij de plotselinge ineenstorting van het gebouw waren zaterdagavond 71 mensen bedolven, liet de regering weten. 38 van hen zijn inmiddels gered, onder wie een persoon in kritieke toestand. Vier van hen zijn zwaar gewond. Naar 28 mensen wordt nog gezocht.

Meer dan duizend brandweerlieden en zeven reddingshonden zijn naar de rampplek gestuurd, aldus de autoriteiten. Reddingswerkers met zoeklichten hebben 's nachts in het puin naar overlevenden gezocht.

Het Xinjia Express Hotel ligt in Quanzhou, een kustplaats in de provincie Fujian. Volgens het staatspersbureau Xinhua werden twee supermarkten op de begane grond van het complex verbouwd. Een pilaar zou kort voor de instorting zijn bezweken.

Foto AFP/China OUT/ Stringer

Aantal nieuwe gevallen in China daalt

In grote delen van China moeten mensen uit gebieden waar het coronavirus heerst veertien dagen in quarantaine. China heeft meer dan 80.000 gevallen van het virus, veruit de grootste concentratie ter wereld. Zondag meldden de autoriteiten 44 nieuwe besmettingen, het laagste aantal sinds ze op 20 januari dagelijkse cijfers geven. Het dodental in China als gevolg van Covid-19 is met 27 gestegen, tot 3.097.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog over het coronavirus houdt NRC de laatste ontwikkelingen over de uitbraak bij. Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 102.000 besmettingen bekend. In totaal zijn 3.491 mensen overleden, 57.389 patiënten zijn hersteld, volgens cijfers die worden bijgehouden door de Amerikaanse John Hopkins University. In Nederland overleed vrijdag de eerste patiënt aan de gevolgen van het coronavirus.

Vrijdagavond werd bekend dat er een tekort dreigt aan een onderdeel van de test die wordt gebruikt om het coronarvirus vast te stellen bij patiënten. Het RIVM adviseert ziekenhuizen om spaarzaam om te gaan met de test en die niet direct bij al het personeel in te zetten.

Lees hier ons vorige blog terug