Sjoemeldiesels

Consumentenbond stelt Volkswagen ultimatum

De Consumentenbond heeft Volkswagen een ultimatum gesteld om Nederlandse gedupeerden te compenseren voor hun dieselauto’s waarin sjoemelsoftware zat. De Duitse autofabrikant krijgt van de bond twee weken om over een „eerlijke compensatieregeling” in gesprek te gaan. De Consumentenbond trekt samen op met Volkswagen Group Diesel Efficiency Stichting (VGDES), die ook schadevergoeding nastreeft voor gedupeerden.

In Duitsland kwam de autoproducent al een schadevergoeding van 830 miljoen euro overeen voor automobilisten die zijn misleid. In Amerika betaalde Volkswagen 14,7 miljard dollar aan de getroffen bestuurders. „In Nederland en andere Europese landen hebben de gedupeerden nog geen cent gezien”, aldus directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond.

Volkswagen plaatste verboden software in zijn auto’s en manipuleerde daarmee de uitstoot in testsituaties. Daardoor leken de auto’s minder schadelijk voor het milieu dan ze waren. Sinds de fraude in 2015 werd ontdekt, is de autobouwer verwikkeld in tal van rechtszaken. Volkswagen kreeg al eerder een boete van 450.000 euro van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat geld was niet voor gedupeerden. (ANP)