Lennaert Nijgh Prijs voor ‘taalvernieuwer’ rapper Pepijn Lanen

Cultuurprijs Pepijn Lanen, bekend als rapper Faberyayo van De Jeugd van Tegenwoordig, krijgt de Lennaert Nijgh Prijs voor beste tekstdichter. Stichting Buma Cultuur reikt de prijs maandag uit.
Pepijn Lanen brak door als rapper in de formatie De Jeugd van Tegenwoordig.
Pepijn Lanen brak door als rapper in de formatie De Jeugd van Tegenwoordig. Foto Rick Nederstigt/ANP

Pepijn Lanen, bekend als rapper Faberyayo, krijgt maandag de Lennaert Nijgh Prijs voor beste tekstdichter. Dat is vrijdagavond bekendgemaakt in het televisieprogramma Op1. De prijs is een „blijk van waardering voor de originele woordcreativiteit” van Lanen in zijn liedjesteksten, aldus de stichting Buma Cultuur, die de prijs toebedeelt.

De creativiteit komt onder meer naar voren in teksten die ‘taalvernieuwer’ Lanen (1982) schreef als lid van De Jeugd van Tegenwoordig. De rapformatie brak in 2005 door met het nummer ‘Watskebùrt?!’. Inmiddels maakt hij ook muziek als solo-artiest en in gelegenheidsformaties.

„Sommige tekstschrijvers zijn zo creatief met taal dat je initiële reactie vaak is: ‘Wat?!?’, om vervolgens na een paar keer luisteren te concluderen dat diezelfde tekst niet meer uit je hoofd te krijgen is. Hoe raar het ook klonk”, zegt directeur Frank Helmink van Buma Cultuur.

Naast muziek schreef Lanen ook een verhalenbundel, twee boeken en columns voor NRC en Het Parool. De Lennaert Nijgh Prijs is een juryprijs die eerder werd gewonnen door Guus Meeuwis en Huub van der Lubbe (De Dijk). De prijs wordt maandag uitgereikt als onderdeel van de Buma Awards. Dj Ben Liebrand, die in de jaren tachtig bekend werd vanwege zijn mixtapes met elektronische muziek, krijgt tijdens hetzelfde gala de Gouden Harp voor zijn bijdrage aan de Nederlandse muziekindustrie.