Jazzpianist McCoy Tyner (81) overleden

1938-2020 Tyner, die gedurende zijn carrière vijf Grammy’s won, vergaarde in de jaren zestig bekendheid door zijn samenwerking met de wereldberoemde saxofonist John Coltrane.
McCoy Tyner speelde twee jaar terug op 78-jarige leeftijd nog een emotioneel concert op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam.
McCoy Tyner speelde twee jaar terug op 78-jarige leeftijd nog een emotioneel concert op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam. Foto Andreas Terlaak.

Jazzpianist McCoy Tyner is deze week op 81-jarige leeftijd overleden. De Amerikaanse muzikant, volgens The New York Times „een van de invloedrijkste pianisten in de geschiedenis van jazz”, vergaarde in de jaren zestig bekendheid door zijn rol in het John Coltrane Quartet.

Tyner, in 1938 geboren in Philadelphia, leerde als kind al pianospelen. Op 21-jarige leeftijd vormde hij samen met saxofonist Coltrane, contrabassist Jimmy Garrison en drummer Elvin Jones het John Coltrane Quartet. Als gevolg van het werk dat hij toen maakte werd Tyner een van de meeste geïmiteerde pianisten in de jazzwereld, aldus The New York Times. In 1966 verliet hij het kwartet en begon hij aan een langdurige solocarrière.

Lees ook dit stuk over de speelstijl van Tyner: De piano als drumkit

Vijf Grammy’s

Tyner, die bekend werd om zijn energieke en ritmische toetsaanslag, ging daarnaast meerdere nieuwe samenwerkingen aan. Met zijn McCoy Tyner Big Band sleepte hij begin jaren negentig twee Grammy’s in de wacht. In totaal won hij de prestigieuze muziekprijs vijfmaal.

In juli 2017 maakte Tyner nog indruk door op 78-jarige leeftijd op het North Sea Jazz Festival een emotioneel eerbetoon te spelen aan zijn toen net overleden collega Geri Allen, met wie hij eigenlijk samen zou optreden.