Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

U schreef ons weer veel over Covid-19. De teneur was vorige week nog relativerend: gaan we niet te ver, is de publieke reactie niet al te hysterisch? In de week waarin het aantal besmettingen in Nederland haast dagelijks verdubbelde, begon ook u zich meer zorgen te maken.

We kregen veel brieven met kritische opmerkingen over de Nederlandse aanpak. Thomas Welschen schrijft dat hij zijn huisarts vroeg om een test na familiebezoek in Milaan maar die niet kreeg. Zijn Nederlanders soms „meer resistent tegen virussen dan andere volkeren?” spotte hij. U kwam ook met veel praktische vragen. Zo wilde M.H. Borms-Koop weten of bankbiljetten niet besmettelijk zijn. „Vreemd dat niet wordt geadviseerd om zoveel mogelijk met de pinpas te betalen.”

U schreef ons ook over totaal andere onderwerpen. Vooral de column van onze nieuwe opiniecolumnist Aylin Bilic ontlokte veel reacties, vooral instemmende trouwens. In de discussie over vrouwen aan de top bepleitte zij een „voltijd-schoolsysteem”, zodat ouders niet gedwongen worden vroeg in de middag thuis te zijn om kinderen op te vangen. Ze noemde het Franse onderwijs als lichtend voorbeeld. Maar een aantal lezers bleek in Frankrijk te wonen en nuanceerde op nrc.nl haar beeld. Ja, het is waar dat kinderen tot laat op school zitten, schreef bijvoorbeeld Josine Jacobs, maar de schoolvakanties zijn heel lang, de door Bilic geprezen warme lunch is niet gratis en veel scholen zijn de hele woensdag dicht. De krant praat soms terug: een aantal reageerders kreeg op de site rechtstreeks antwoord van Bilic zelf.

Maar klopte haar uitgangspunt wel, vroeg Janneke Moonen. „Het schoolsysteem moet afgestemd zijn op kinderen”, schreef ze per e-mail. „De core business van scholen is niet het opvangen van kinderen, maar goed onderwijs geven.” Daar kan niemand het mee oneens zijn.

chef Opinie