Covid-19

Italië gaat op zoek naar 20.000 man extra zorgpersoneel

In Nederland is vrijdag voor het eerst een patiënt overleden die besmet was met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Wereldwijd zijn meer dan drieduizend mensen aan de ziekte overleden. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Het blog van zaterdag 7 maart over de uitbraak van het coronavirus is inmiddels gesloten. NRC houdt de laatste ontwikkelingen bij in een nieuw blog.

Lees hier het laatste nieuws over de uitbraak van het coronavirus

Argentinië meldt eerste dode door Covid-19 in Latijns-Amerika

Een 64-jarige man uit Argentinië is overleden aan het coronavirus, het eerste sterfgeval als gevolg van Covid-19 in Latijns-Amerika. Dat hebben gezondheidsautoriteiten in Buenos Aires zaterdag verklaard, meldt AP.

Volgens het Argentijnse ministerie van Volksgezondheid woonde de man in Buenos Aires. Hij was onlangs in Europa geweest en had last van hoesten, koorts en keelpijn. De patiënt had achterliggende gezondheidsproblemen, waaronder suikerziekte, hoge bloeddruk en bronchitis, aldus de autoriteiten.

Ook in andere landen van de regio heeft het coronavirus de kop opgestoken. Peru heeft zes bevestigde gevallen, Chili zeven, Paraguay meldde een eerste geval. In Costa Rica is het aantal besmettingen gestegen van één naar vijf. Ook Mexico, Brazilië, Ecuador en Colombia hebben gevallen vastgesteld.

Deelnemer Amerikaanse conferentie CPAC besmet met coronavirus

Een deelnemer van de Amerikaanse Conservative Political Action Conference (CPAC), een jaarlijkse conferentie van conservatieven die eind februari is gehouden bij Washington, is besmet met het coronavirus. Dat heeft de American Conservative Union, de organisator van CPAC, zaterdag verklaard.

De conferentie in de staat Maryland is bijgewoond door prominente conservatieve politici, onder wie president Donald Trump en vicepresident Mike Pence. Volgens de organisatoren heeft de deelnemer geen contact gehad met Trump of Pence, en heeft de patiënt geen evenementen bijgewoond in de plenaire zaal van de conferentie.

De patiënt is aan het virus blootgesteld voor het evenement, dat van 26 tot 29 februari plaatsvond, en is op het coronavirus getest in een ziekenhuis in New Jersey. Het Witte Huis is op de hoogte van de besmetting van de deelnemer, heeft woordvoerder Stephanie Grisham laten weten in een verklaring. „Op dit moment is er geen indicatie dat president Trump of vicepresident Pence de deelnemer hebben ontmoet of dichtbij de deelnemer zijn geweest”, aldus Grisham.

Behalve Trump en Pence heeft ook een groot aantal medewerkers van het Witte Huis en leden van de regering-Trump de conferentie bijgewoond. Onder hen zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, minister van Onderwijs Betsy DeVos, vertrekkend stafchef Mick Mulvaney, en adviseurs Kellyanne Conway, Larry Kudlow, Ivanka Trump en Jared Kushner.

Het aantal besmettingen in de Verenigde Staten met het coronavirus stijgt ondertussen. In meer dan de helft van de 50 staten zijn gevallen vastgesteld. Negentien mensen zijn overleden. Verwacht wordt dat wanneer er meer testmiddelen beschikbaar worden, ook het aantal vastgestelde gevallen zal oplopen.

'Italië gaat Lombardije op slot doen'

De hele regio Lombardije wordt van de buitenwereld afgesloten. Burgers worden ten strengste geadviseerd niet in of uit te reizen, tenzij dat absoluut noodzakelijk is. Dat staat in een decreet dat de Italiaanse regering later op zaterdagavond gaat uitgeven, melden Italiaanse media en persbureau Reuters. In het gebied dat afgesloten wordt, wonen 16 miljoen mensen, oftewel een kwart van de Italiaanse bevolking.

Lees ook het uitgebreide nieuwsbericht: ‘Gehele Italiaanse regio Lombardije wordt quarantainegebied’

Ruim 1.200 nieuwe besmettingen in Italië

Het aantal vastgestelde besmettingen met het nieuwe coronavirus in Italië is zaterdag met meer dan 1.200 opgelopen. Vrijdag was van 4.636 mensen bekend dat ze het virus onder de leden hebben, nu zijn dat er 5.883. Dat heeft de Italiaanse overheid laten weten.

Ook het dodental liep zaterdag op, maar minder sterk dan in voorgaande dagen. Er zijn 36 Covid-19-doden bij gekomen in Italië, wat het totaal op 233 brengt. Bijna zeshonderd mensen zijn hersteld van hun besmetting, terwijl ongeveer even veel mensen nu nog op de intensive care liggen.

Italië is binnen Europa het zwaarst getroffen door het coronavirus. Het virus werd twee weken voor het eerst vastgesteld in het noorden van het 60 miljoen inwoners tellende land. Inmiddels zijn er besmettingsgevallen geweest in alle twintig regio's.

Frankrijk

Net als Italië zag Frankrijk zaterdag het aantal Covid-19-patiënten binnen zijn grenzen toenemen. Het land heeft er nu 949, liet het hoofd van de Franse gezondheidsdienst weten. Dat zijn er circa driehonderd meer dan een dag eerder. Het dodental in Frankrijk steeg van negen naar zestien.

Ook in Vaticaanstad is vrijdag een Covid-19-geval ontdekt. Uit voorzorg heeft paus Franciscus zijn geplande openbare optredens afgelast, liet het Vaticaan zaterdag weten. De kerkvorst zal in ieder geval zondag en woensdag niet in het raam bij het Sint-Pietersplein verschijnen waar hij normaal gesproken tienduizenden mensen toespreekt.

Carabinieri bij een ziekenhuis in Milaan, waar patiënten met Covid-19 verpleegd worden. Mourad Balti Touati/EPA

Geen Covid-19 vastgesteld bij geteste Vindicat-leden

De vier uit Italië teruggekeerde Vindicat-leden die getest zijn op het coronavirus, zijn niet besmet. Dat heeft GGD Groningen zaterdag laten weten. Waarom specifiek deze vier studenten zijn gecontroleerd, zegt de GGD niet.

Zaterdagmorgen arriveerden 740 Vindicaters in veertien bussen in Nederland. Ze waren op skireis geweest in Noord-Italië, op enige afstand van het tot dusver bekende besmettingsgebied daar. Ruim driehonderd studenten gingen „op eigen gelegenheid” langs bij de GGD, liet de organisatie weten. De 140 Vindicaters die zelf hun vervoer terug hebben geregeld, zijn voor zover bekend niet gecontroleerd.

Lees ook: Wat als die negenhonderd in Italië skiënde studenten straks terugkomen?

Italië gaat op zoek naar 20.000 man extra zorgpersoneel

Italië gaat proberen 20.000 man extra ziekenhuispersoneel te werven. Dat is zaterdag besloten in de ministerraad, meldt persbureau AFP. Als het plan lukt, kan het aantal bedden op intensivecareafdelingen worden uitgebreid van 5.000 naar 7.500. Ook zouden er meer patiënten terechtkunnen op afdelingen voor longaandoeningen en voor infectieziekten.

Waar de Italianen zo'n grote hoeveelheid zorgpersoneel hopen te vinden en op welke termijn dat moet gebeuren, is niet geheel duidelijk. Volgens AFP kijkt de regering onder meer naar het rekruteren van gepensioneerde artsen. Uiteindelijk hoopt Rome de ziekenhuizen te bemannen met vijfduizend extra specialisten, tienduizend verplegers en vijfduizend verzorgenden.

Noodbudget

De Italiaanse ministers bepaalden zaterdag ook dat hotels voortaan verplicht kunnen worden om als quarantaineplaats te dienen. Daarnaast krijgen bedrijven die mondkapjes en aanverwante producten maken 50 miljoen euro overheidssubsidie. Verder zullen rechtbanken tot eind mei zo veel mogelijk zaken achter gesloten deuren behandelen.

Bij elkaar kosten de zaterdag afgekondigde maatregelen ongeveer 1 miljard euro. Dat geld maakt deel uit van de 7,5 miljard euro noodbudget die de regering afgelopen donderdag heeft vrijgemaakt. De Europese Commissie heeft beloofd het geld voor de virusbestrijding niet mee te nemen bij haar beoordeling van de Italiaanse begroting. Italië kampt al jaren met flinke begrotingstekorten, en Brussel heeft gedreigd met sancties als daar geen verandering in komt.

Lees ook: Kuchend Brabant moet binnenblijven – komt er een ‘kantelmoment’?

Leider Italiaanse regeringspartij heeft Covid-19

Nicola Zingaretti, leider van de Italiaanse Democratische Partij (PD), is besmet met het nieuwe coronavirus. Dat heeft hij zaterdag laten weten in een videoboodschap op zijn Facebookpagina. „Het gaat prima, maar ik moet de komende dagen thuis blijven”, aldus Zingaretti (54). Hij zegt dat hij vanuit huis verder gaat werken. „Sterkte iedereen en tot snel!”

Zingaretti is de eerste prominente Italiaanse politicus die Covid-19 heeft opgelopen. Zijn PD zit sinds vorig jaar samen met de Vijfsterrenbeweging in de regering. Italië heeft de meeste coronaviruspatiënten van Europa: momenteel zijn circa vierduizend Italianen ziek. Bijna tweehonderd mensen zijn overleden, ruim vijfhonderd zijn weer beter.

Chinees quarantainehotel stort in, 70 mensen bedolven

Zo'n zeventig mensen zijn zaterdag bedolven geraakt onder het puin van een ingestort hotel in de Chinese stad Quanzhou. Het hotel werd gebruikt als quarantainecentrum ter bestrijding van het coronavirus, melden internationale persbureaus. Over slachtoffers is nog niets bekend.

Inmiddels zijn volgens de plaatselijke autoriteiten 38 mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Hoe de instorting, even na zeven uur 's avonds (plaatselijke tijd) heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk. De hulpdiensten zijn met ongeveer zevenhonderd man ter plaatse.

Het hotel, dat volgens de South China Morning Post in 2018 is geopend, diende als observatiekliniek voor mensen die nauw contact hadden gehad met Covid-19-patiënten. Het zou vijf verdiepingen hebben gehad. In de oostelijk gelegen provincie Fujian, waar Quanzhou ligt, zijn ongeveer driehonderd mensen besmet met het virus. Fujian telt ruim 38 miljoen inwoners.

Twitter avatar PDChina People's Daily, China #BREAKING: A hotel building collapsed in Quanzhou, SE China's Fujian at around 7 pm Saturday, trapping an unknown number of people under it. So far 16 people have been rescued. Rescue work remains underway. https://t.co/rK7tEagQvV

Nu 188 besmettingen bekend in Nederland

Ook in Nederland zijn nieuwe patiënten met het coronavirus gediagnosticeerd: zestig, volgens het laatste bericht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarmee komt het aantal positief geteste personen op 188. Vrijdag overleed een patiënt.

De meeste patiënten zitten in thuisisolatie. Van de nieuwe patiënten komen er 26 uit Noord-Brabant. In die provincie doet het RIVM nu speciaal onderzoek naar de verspreiding van het virus. De dienst verwacht daar begin komende week meer over te kunnen zeggen.

Eerder op zaterdag meldde het Meander Medisch Centrum in Amersfoort dat twee medewerkers besmet zijn met het coronavirus. Het gaat om een arts in opleiding van de spoedeisende hulp en een medewerker van het mortuarium. De twee hebben het virus buiten het ziekenhuis opgelopen en zitten in thuisisolatie; het RIVM en het ziekenhuis hebben contact gehad met de patiënten die in afgelopen dagen door de arts in opleiding zijn behandeld.

Vindicat terug van skireis Noord-Italië, vier studenten getest

De leden van de Groningse vereniging Vindicat die hun skivakantie eerder hebben afgebroken vanwege het coronavirus, zijn inmiddels allemaal terug uit Noord-Italië. Van de negenhonderd deelnemers aan de gezamenlijke reis zijn vier studenten getest op het virus, zo laat GGD Groningen weten in een persbericht.

Om privacy-overwegingen zal GGD Groningen niet communiceren over de uitslag van die testen. Wel laat de instantie weten dat tot dusver in de provincie Groningen nog geen besmettingsgevallen bekend zijn.

De leden zijn zaterdagmorgen in veertien bussen naar Nederland gebracht: ze kwamen een dag eerder terug dan gepland. De Vindicatleden zijn eerst opgevangen door GGD Groningen. Bij een speciaal daarvoor ingerichte locatie in Kardinge hebben artsen en verpleegkundigen hen ingelicht over het virus. Niet alle deelnemers aan de reis zijn met de bussen meegereisd; een groep van zo'n driehonderd vakantiegangers is al vorige week op eigen gelegenheid vertrokken. Volgens de GGD zijn alle Vindicatleden die in het gebied rondom het Italiaanse Sestriere waren, inmiddels geïnformeerd, onder meer middels een flyer.

Leden van studentenvereniging Vindicat stappen uit de bus.
Foto Vincent Jannink/ANP
De deelnemers aan de skireis van studentenvereniging Vindicat hebben op de terugreis van GGD Groningen een flyer gekregen met informatie over het coronavirus.
Foto Vincent Jannink/ANP

Zestig nieuwe besmettingen in België

De Belgische autoriteiten melden dat in het land zestig nieuwe patiënten positief zijn getest op Covid-19: veertig in Vlaanderen, vijf in Brussel en vijftien in Wallonië. Daarmee hebben 169 Belgen het coronavirus.

„Het is mogelijk dat het effect van de terugkerende reizigers uit Noord-Italië aan het afnemen is”, laat de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid zaterdag weten. Meer patiënten zouden nu lokaal de besmetting oplopen, via een besmette persoon uit hun omgeving.

Eerste patiënt in Malta

Het eiland Malta maakt zaterdag melding van het eerste ziektegeval door een besmetting met het coronavirus. Volgens de minister van Volksgezondheid gaat het om een Italiaans meisje van twaalf jaar. Zij woont in Malta en kwam eind februari terug van een vakantie in het noorden van Italië. Tegen een lokale nieuwswebsite zegt minister Chris Fearne dat het gezin eerdere overheidsadviezen over zelf-quarantaine had opgevolgd.

Het meisje meldde zich vrijdag met symptomen bij het grootste publieke ziekenhuis en is zaterdagochtend positief getest op het coronavirus. De minister zegt dat het meisje het goed maakt. Zij is, met en haar ouders en zus, in het ziekenhuis in isolatie geplaatst.

Grote stijging aantal besmettingsgevallen in zwaargetroffen Zuid-Korea

In Zuid-Korea zijn in de afgelopen 24 uur 448 nieuwe besmettingen van het coronavirus vastgesteld. Daarmee is het aantal patiënten in dat land opgelopen tot meer dan zevenduizend, meldt de nationale gezondheidsdienst KCDC zaterdag. In geen ander land behalve China, waar de uitbraak van dit coronavirus ontstond, zijn zoveel besmettingen geconstateerd. Ook zijn in Zuid-Korea nog twee mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19, waardoor het totale dodental nu staat op 46.

Afgelopen week werden sinds maandag dagelijks minder nieuwe ziektegevallen gevonden, maar die trend lijkt met de telling van zaterdag te zijn doorbroken. Veel besmettingen in Zuid-Korea worden in verband gebracht met een drukbezochte kerk in Daegu, een metropool met ruim twee miljoen inwoners.

Doden Iran

In Iran, ander land dat zwaar getroffen is, blijkt een parlementslid te zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Dat melden internationale persbureaus zaterdag op basis van het lokale nieuwsagentschap Tasnim. Dat schrijft dat de vrouw enkele dagen geleden met symptomen werd opgenomen in een ziekenhuis. Bij meerdere Iraanse politici is het coronavirus vastgesteld.

In de Islamitische Republiek stond het aantal besmettingen vrijdag op 4.747 - en dat aantal is in één etmaal ook flink opgelopen, zo berichten Iraanse autoriteiten zaterdagochtend. AP citeert uit een ambtsbericht dat er 21 mensen zijn overleden, waardoor het totale dodental in het land uitkomt op 145. Er zijn van vrijdag op zaterdag ook duizend nieuwe patiënten gevonden.

GGD: we hoeven gebieden niet te isoleren

In de bestrijding van het coronavirus hoeven op dit moment geen dorpen of steden te worden geïsoleerd. Volgens de GGD is die maatregel niet opgenomen in de draaiboeken die door Nederlandse autoriteiten zijn opgesteld.

Directeur Sjaak de Gouw van GGD Nederland gaf zaterdagochtend aan de NOS toelichting op de „nieuwe fase” in de bestrijding van de uitbraak. Vrijdag verspreidde de RIVM een nieuw advies aan mensen in Noord-Brabant om thuis te blijven als zij last hebben van neusverkoudheid, koorts of hoestklachten. Daarover zegt De Gouw tegen het Radio 1 Journaal: „Ik denk dat het lijntje om Brabant tijdelijk is en dat voor heel Nederland blijft gelden dat we door de maatregelen die we nu nemen het virus kunnen stoppen”.

De GGD en het RIVM richten zich in Noord-Brabant op zo'n acht tot tien patiënten van wie het nog onduidelijk is hoe zij het coronavirus hebben opgelopen. Om een beter idee te krijgen van de mogelijke herkomst van het virus bij die patiënten, neemt het RIVM vanaf zaterdag steekproefsgewijs bij personeel van Brabantse ziekenhuizen een test op het coronavirus af.

Festival South by South West gaat niet door

Het bekende Amerikaanse cultuurfestival South by South West (SXSW) gaat volgende week niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. De burgemeester van Austin, waar het festival plaatsvindt, heeft besloten het evenement helemaal te schrappen nadat meerdere artiesten al hadden afgezegd. Ook grote bedrijven als Twitter, Apple en Netflix hadden eerder besloten niet naar het festival te komen, dat geldt als een belangrijke plek om te netwerken.

Ieder jaar reizen in maart honderden (nieuwe) acts, maar ook platenlabels, media, journalisten, filmmakers, pr-bureaus en boekingskantoren af naar de Amerikaanse staat Texas. De organisatie van SXSW laat weten: „The show must go on zit in ons dna en het is dan ook voor het eerst in 34 jaar dat het evenement niet doorgaat. De situatie verandert snel en we respecteren de beslissing van het stadsbestuur.” Voor de stad Austin betekent de annulering ook dat hotels, bars en restaurants veel inkomsten mislopen.

Ook doden aan oostkust VS

In de Verenigde Staten zijn inmiddels zestien mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De meeste van hen woonden in de staat Washington - zaterdagochtend Nederlandse tijd werd bekend dat er twee patiënten in Florida zijn overleden, de eersten aan de oostkust van het land. In het hele land zijn verder meer dan tweehonderd besmettingen bekend. Er is een aantal patiënten in de buurt van Houston, niet ver van Austin.

Een medewerker verwijdert een poster van het muziek- en techfestival SXSW in de lobby van een conferentiezaal in Austin, Texas, nadat bekend is geworden dat het evenement niet doorgaat. Foto Sergio Flores/Reuters

Blog 7 maart

In dit blog over het coronavirus houdt NRC de laatste ontwikkelingen over de uitbraak bij. Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 102.000 besmettingen bekend. In totaal zijn 3.491 mensen overleden, 57.389 patiënten zijn hersteld, volgens cijfers die worden bijgehouden door de Amerikaanse John Hopkins University. In Nederland overleed vrijdag de eerste patiënt aan de gevolgen van het coronavirus.

Vrijdagavond werd bekend dat er een tekort dreigt aan een onderdeel van de test die wordt gebruikt om het coronarvirus vast te stellen bij patiënten. Het RIVM adviseert ziekenhuizen om spaarzaam om te gaan met de test en die niet direct bij al het personeel in te zetten.

Lees hier ons vorige blog terug
Leden van studentenvereniging Vindicat stappen uit de bus. Foto Vincent Jannink/ANP
De deelnemers aan de skireis van studentenvereniging Vindicat hebben op de terugreis van GGD Groningen een flyer gekregen met informatie over het coronavirus. Foto Vincent Jannink/ANP
De deelnemers aan de skireis van studentenvereniging Vindicat hebben op de terugreis van GGD Groningen een flyer gekregen met informatie over het coronavirus. Foto Vincent Jannink/ANP
Leden van studentenvereniging Vindicat stappen uit de bus. Foto Vincent Jannink/ANP