‘Broer en neef koning Salman opgepakt om beoogde coup’

Saoedi-Arabië De arrestaties hebben vrijdag plaatsgevonden, schrijft The Wall Street Journal, en verstevigen de greep van kroonprins Mohammed bin Salman op het Saoedische koningshuis.
Kroonprins Mohammed bin Salman samen met de nu gearresteerde prins Mohammed bin Nayef, toen beiden minister, bij een kabinetsvergadering in 2016.
Kroonprins Mohammed bin Salman samen met de nu gearresteerde prins Mohammed bin Nayef, toen beiden minister, bij een kabinetsvergadering in 2016. Foto via AFP

De autoriteiten in Saoedi-Arabië hebben vrijdag de broer en neef van koning Salman opgepakt omdat zij een coup zouden beramen. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen dicht bij de zaak. Het gaat om twee van de prominentste figuren in de koninklijke familie: prins Ahmed bin Abdulaziz en prins Mohammed bin Nayef. Ook zou een andere neef zijn opgepakt.

Bin Abdulaziz en Bin Nayef zouden zijn beschuldigd van verraad omdat zij zowel de koning als de kroonprins van hun plaats wilden verstoten. De twee, die zelf ooit grote kanshebbers waren in de lijn van troonopvolging, staat nu mogelijk executie of een levenslange gevangenisstraf te wachten.

Lees ook: De wil van de kroonprins is wet

Machtsspel

De arrestaties lijken de machtspositie van kroonprins Mohammed bin Salman, de troonopvolger, te hebben verstevigd. In 2017 wist Bin Salman een van de vrijdag gearresteerde familieleden, Bin Nayef, al te verstoten als eerste troonopvolger en werd hij de feitelijke leider van het olierijke land. Ook liet de kroonprins toen tijdens een anti-corruptiecampagne meerdere leden van de koningsfamilie vastzetten.

Details over de vermeende coup zijn niet naar buiten gekomen. Mogelijk is de reden voor de plannen dat sommige prominenten in de koninklijke familie wrok koesteren jegens Bin Salman omdat hij zijn macht telkens vergroot, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Ook zouden zij eraan twijfelen of Bin Salman wel in staat is het land te leiden na de moord op de prominente journalist Jamal Khashoggi, in 2018, en de grootste aanval ooit op de Saoedische olie-industrie, een jaar later.