Brieven

Brieven 7/3/2020

Covid-19 (2)

Niet te stoppen

Het is nog maar de vraag of het autoritaire China het in de bestrijding van Covid-19 beter doet dan het volgens briefschrijver Edouard Prisse „onbekwame” Europa (4/3). Misschien lopen de 780 miljoenen Chinezen (bijna de helft van de bevolking) die door de reisrestricties getroffen worden de infectie nu niet op, maar over een jaar zijn zij net zo bevattelijk als nu. In onze open samenleving zal het virus dan allang zijn uitgewoed doordat populatiebrede bescherming tegen herinfectie wordt opgebouwd. Autoritaire maatregelen houden dit virus echt niet tegen.

CBR

Ook graag boete

Tot mijn verbazing las ik dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst een dwangsom moet betalen per dag dat het de wettelijke termijn overschrijdt om een aanvraag in behandeling te nemen (De chaos bij de IND is amper meer te bestrijden, 2/3). Ondertussen zitten tienduizenden senioren zonder geldig rijbewijs omdat het Centraal Bureau voor de uitgifte van Rijbewijzen niet in staat is de procedure voor de verlenging van hun rijbewijs correct uit te voeren. Weliswaar is er een soort generaal pardon afgekondigd, waardoor de senioren maximaal een jaar mogen doorrijden, maar in het buitenland mogen ze niet rijden. Een ernstige beperking. Ook hier moet een dwangsom gelden.

Staatsbosbeheer

Hoezo geluk?

„Een geluk bij een ongeluk”, noemt Sylvo Thijsen, directeur van Staatsbosbeheer, de bezuinigingen die staatssecretaris Bleker tien jaar geleden doorvoerde (Bezuinigingen op Staatsbosbeheer waren volgens directeur ‘blessing in disguise’, 5/3). Er kwam „veel creativiteit vrij.” Twintig jaar geleden legde Staatsbosbeheer aan de rand van Houten nieuwe natuur aan, op fietsafstand van omliggende gemeenten om recreatief autogebruik te verminderen. Een prachtig bos met een rijke biodiversiteit. De subsidiekraan ging tien jaar geleden dicht. Staatsbosbeheer bedacht een verdienmodel. Tien jaar later geeft fietsstad Houten groen licht voor het plan. Er komt een restaurant, een vergaderruimte, een grote parkeerplaats en een toegangsweg. Alternatieven zijn van tafel geveegd. Hoe creatief kun je deze oplossing noemen?

Formule 1

Meer badgasten

Laat mij een aantal zaken in perspectief zetten rondom de Nederlandse Grand Prix. Over iets minder dan twee maanden gaan er twintig hybride Formule 1-wagens in totaal net geen zeven uur op het Zandvoort-circuit rijden. Er worden in totaal 200.000 bezoekers verwacht. Velen vinden dit onacceptabel, maar dit is een fractie van het jaarlijkse aantal van 5 miljoen badgasten die Zandvoort aandoen. Denkt u dat die strandliefhebbers allemaal met de fiets komen?

101 talenten

Bepaal ik zelf wel

Ik heb mij zeldzaam geërgerd aan het influencerstoontje in de cultuurspecial 101 Talenten voor de jaren 20 (27/2). „Deze kunstenaars gaat u kennen”; „Hier 14 beeldend kunstenaars van wie je het werk wil gaan zien”; „Deze fotografen zullen je perspectief veranderen.” Mag ik zelf uitmaken welk effect deze talenten op mijn blik hebben? Ik ga geen perspectieven veranderen bij decreet van de redactie. Daarbij is het nog te bezien of de positie van „fronsende mannen” (lees: wit en oud) in de beoordeling van kunst voorbij is (Waarom en hoe we de lijst met 101 Talenten hebben gemaakt, 27/2). Kunst en cultuur mogen van mij best een stuk ‘ontwit’ worden, maar dat er nu meer talentvolle kunstenaars van kleur zijn dan witte (ik turfde 55 tegenover 53), lijkt me een vertekening van de getalsmatige verhoudingen in de maatschappij (tenzij zwarte kunstenaars per definitie meer talent hebben).

Vindicat

Melden zij zich?

Ik woon in Lombardije, dertig kilometer van Milaan. Een deel van mijn familie woont in Groningen. In Lombardije zijn de scholen, sportscholen, musea, bioscopen, kleine winkels en allerlei andere openbare gelegenheden gesloten. Je kunt je er geen voorstelling van maken als je het niet meemaakt. In het noordwesten van Italië zijn negenhonderd studenten van de Groningse vereniging Vindicat op skivakantie. Melden zij zich straks bij de dokter als ze na terugkeer in Groningen last hebben van een lichte keelpijn (Wat als die negenhonderd in de Italiaanse Alpen skiënde studenten terugkomen?, 5/3)? Ik hoop van harte dat GGD en RIVM dit heel serieus nemen.

Voltijd-school (1)

Kinderen eerst

In haar column (Bij voltijd-werk hoort een voltijd-schoolsysteem, 5/3) schrijft Aylin Bilic dat het schoolsysteem moet zijn afgestemd op ouders met een voltijdbaan. Mis! Het schoolsysteem moet zijn afgestemd op kinderen. Voor de overblijvende uren kunnen ouders kinderopvang inschakelen. De core business van scholen is niet het opvangen van kinderen, maar goed onderwijs geven.

Voltijd-school (2)

Kijk af bij de buren

Aylin Bilic pleit voor een voltijd-schoolsysteem. Andere Europese landen kennen al goede regelingen. Wel eens naar Hongarije, Polen, Tsjechië gekeken? Daar krijgen kinderen tussen de middag warm eten uit de schoolkeuken, blijven ze op school tot ze worden opgehaald en krijgen ze in de tussentijd muziek- en tekenles, leren ze schaken, lezen ze boeken, maken ze huiswerk. Kleine kinderen moeten na het eten op hun stretchbed rusten, met hun dekentje. Zo zijn ze niet doorgedraaid als ze worden opgehaald. Zo kunnen ouders na werk thuis ontspannen genieten met hun kind, zonder schuldgevoel.

Correcties enaanvullingen

Onderwijsplannen

In het artikel Onderwijsplannen zijn vaag en multi-interpretabel (5/3, p.15) stond dat emeritus hoogleraar Harrie Eijkelhof 281 kenniselementen telde in het curriculumvoorstel voor de bovenbouw van het primair onderwijs voor het leergebied ‘mens en maatschappij’. Dit moet zijn 118 kenniselementen.