Ajax behoudt koppositie door uitoverwinning op sc Heerenveen

Eredivisie Ajax won met 1-3 bij Heerenveen en haalt AZ in, dat eerder op de avond even de eerste plek pakte door een 4-0-zege op ADO Den Haag.
Dusan Tadic tijdens de wedstrijd tegen sc Heerenveen.
Dusan Tadic tijdens de wedstrijd tegen sc Heerenveen. Foto ANP

Ajax is ook na de 25ste speelronde in de eredivisie nog koploper. De Amsterdammers wonnen zaterdagavond uit met 1-3 van sc Heerenveen en gingen daardoor op de ranglijst voorbij aan AZ, dat eerder op de avond de koppositie had gegrepen door te winnen van ADO Den Haag.

Voor rust ging het Ajax niet gemakkelijk af in het Abe Lenstra Stadion. Heerenveen kreeg twee grote kansen om op voorsprong te komen. Bij rust stond het 0-0. De beslissing viel in een tijdsbestek van zes minuten, na ongeveer een uur spelen. Dusan Tadic maakte de eerste twee goals, waarna Quincy Promes Ajax op 0-3 zette. In de 67ste minuut scoorde Mitchell van Bergen nog de 1-3 voor Heerenveen.

AZ had thuis in Alkmaar weinig moeite met ADO Den Haag. Het werd 4-0. Aanvoerder Teun Koopmeiners zette AZ in de dertiende minuut uit een penalty op voorsprong. Zes minuten later stond het al 2-0, na een goal van Owen Wijndaal. Het thuispubliek moest tot de laatste tien minuten wachten op meer doelpunten: Koopmeiners (84ste minuut) en Ferdy Druijf (89ste minuut) vonden het doel.

Ajax, dat vorige week nog thuis met 0-2 verloor van AZ, heeft nu even veel punten als de Alkmaarders maar wel een beter doelsaldo. Feyenoord, een outsider voor de titel, volgt op negen punten. De club uit Rotterdam speelt zondag in de Kuip tegen Willem II. Nummer vier PSV gaat op bezoek bij FC Groningen.