‘ABN Amro trof geheime miljoenenschikking met belastingdienst Italië’

CumEx-handel Fortis, dat later op ging in ABN Amro, zou zich tussen 2004 en 2008 schuldig hebben gemaakt aan gesjoemel met dividendconstructies, aldus Follow the Money.
Politieagenten vielen in februari een kantoor van ABN Amro in Frankfurt binnen vanwege een andere zaak die met CumEx-handel te maken heeft.
Politieagenten vielen in februari een kantoor van ABN Amro in Frankfurt binnen vanwege een andere zaak die met CumEx-handel te maken heeft. Foto Tilman Blashofer/Reuters

ABN Amro trof in 2010 een heimelijke miljoenenschikking met de belastingdienst van Italië omdat Fortis Bank, waarmee ABN toen net gefuseerd was, die fiscus eerder had benadeeld. Dat schrijft het journalistieke platform Follow The Money zaterdag op basis van documenten die het met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob) kreeg van het Nederlandse ministerie van Financiën.

Fortis zou zich tussen 2004 en 2008 schuldig hebben gemaakt aan zogeheten CumEx-handel, een belastingtruc met dividendconstructies. ABN Amro lichtte hierover in 2010 zelf het ministerie van Financiën in, nadat dat eerder al vragen had gesteld over onderdelen van Fortis. Hoe hoog de schikking precies was, is niet duidelijk, doordat de bedragen zijn weggelakt uit de Wob-documenten. Volgens Follow The Money gaat het om een bedrag van tussen de 100 en 300 miljoen euro.

Lees ook: ‘Europese bankiers fraudeerden voor miljarden met dividendbelasting’

Onderzoek werd niet doorgezet

De FIOD was in 2005 al een vooronderzoek begonnen naar Fortis, maar dit werd, zo schrijft Follow The Money, om onbekende redenen niet doorgezet. Toen de FIOD destijds voor een grootschalig onderzoek naar de bank pleitte, stonden minister Gerrit Zalm (VVD) en staatssecretaris Joop Wijn (CDA) aan het hoofd van het ministerie van Financiën. Begin 2009 werden Zalm en Wijn respectievelijk voorzitter en lid van de raad van bestuur van het nieuwe ABN Amro, nadat Nederland in 2008 als nieuwe eigenaar de in de kredietcrisis omgevallen Fortis Bank had samengebracht met het oude ABN.

Dat banken gebruik maken van dividendconstructies om belastingdiensten te slim af te zijn, is al langer bekend. Het internationale journalistieke samenwerkingsverband The CumEx Files publiceerde in 2018 onderzoek waaruit bleek dat banken ruim 55 miljard euro opstreken ten koste van Europese overheden. Sindsdien zijn er meerdere politie-invallen geweest bij Europese banken in het onderzoek naar de CumEx-handel. Eind februari gebeurde dit nog bij een kantoor van ABN Amro in Frankfurt.

Correctie (7 maart 2020): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Fortis de voorloper was van ABN Amro. Die fout is hierboven hersteld.