Trumpblog

Kamala Harris steunt Joe Biden als presidentskandidaat

In dit blog houdt NRC het belangrijkste nieuws bij over het presidentschap van Donald Trump.

Dit blog is dicht. We berichten in een nieuwe versie verder over het nieuws rondom president Trump.

Kamala Harris steunt Joe Biden als presidentskandidaat

De voormalig presidentskandidate Kamala Harris spreekt haar steun uit voor Joe Biden in de race om de Amerikaanse presidentsverkiezingen. „Met groot enthousiasme heb ik besloten om Joe Biden te steunen als president van de Verenigde Staten”, zei Harris zondag in een video op Twitter.

Harris zegt de voormalig vice-president Biden al lang te kennen en in hem te geloven. „We hebben een leider nodig die om het volk geeft en eenheid kan vormen”, zegt Harris. „En ik geloof dat Joe dat kan.”

Twitter avatar KamalaHarris Kamala Harris .@JoeBiden has served our country with dignity and we need him now more than ever. I will do everything in my power to help elect him the next President of the United States. https://t.co/DbB2fGWpaa

'Geen miljardair'

In december trok Harris zich terug uit de race van de Democraten voor de aanstaande presidentsverkiezingen. Volgens Harris had haar team de financiële middelen niet om de strijd door te zetten. „Ik ben geen miljardair. Ik kan mijn eigen campagne niet financieren”, schreef de 55-jarige Democrate in een verklaring. „En nu de campagne verder gaat, wordt het steeds moeilijker voor ons om het geld in te zamelen dat we nodig hebben.”

Harris is senator voor de staat Californië. Ze was de enige vrouw van kleur die meedeed in de race om de Democratische presidentsnominatie. Zij hoopte een jonge en diverse doelgroep aan te spreken. In de peilingen scoorde ze over het algemeen laag.

Trump stelt vierde stafchef sinds aantreden aan

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Mark Meadows benoemd tot zijn stafchef. De 60-jarige Meadows, die bekend staat als een zeer conservatief Republikein, was lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en is de vierde stafchef sinds Trump aantrad. De stafchef van het Witte Huis wordt gezien als een van de belangrijkste functionarissen in Washington.

Zijn voorganger Mick Mulvaney wordt speciaal gezant voor de VS in Noord-Ierland. Die overplaatsing lijkt een straf te zijn voor de rol die Mulvaney speelde in de afzettingsprocedure tegen Trump. Mulvaney had op een persconferentie gezegd dat Trump Oekraïne onder druk had gezet om de zoon van huidig presidentskandidaat Joe Biden te onderzoeken. De Democraten wilden daarop dat Mulvaney kwam getuigen tijdens het proces, maar dat werd door de Republikeinen tegengehouden.

Mulvaney had John Kelly opgevolgd, die zijn taken eind vorig jaar neerlegde en er een moeizame relatie op nahield met president Trump.

Rechter laakt minister Barr en wil volledig Mueller-rapport inzien

Een Amerikaanse rechter heeft donderdag felle kritiek geuit op het handelen van de Amerikaanse minister van Justitie William Barr bij de openbaarmaking van het onderzoeksrapport van de speciale aanklager bij het Ruslandonderzoek, Robert Mueller, vorig voorjaar. Barr heeft daarbij volgens de rechter een „gebrek aan eerlijkheid” getoond.

De rechter, Reggie Walton, wil het volledige rapport van Mueller inzien om te kunnen bepalen welke afgelakte informatie uit het document openbaar kan worden gemaakt naar aanleiding van een rechtszaak onder de zogeheten Freedom of Information Act, het Amerikaanse equivalent van de Wet Openbaarheid van Bestuur. Die zaak is aangespannen door Buzzfeed News en het Electronic Privacy Information Center.

In zijn uitspraak stelde Walton dat hij het ongecensureerde Mueller-rapport persoonlijk wil inzien, omdat hij er niet op kan vertrouwen dat de censurering door het ministerie van Justitie op een juiste en eerlijke manier is toegepast.

Volgens de rechter heeft Barr de bevindingen van het onderzoek bewust verdraaid ten gunste van president Donald Trump. Het zou „onterecht” zijn om aan te nemen dat de geredigeerde delen „niet waren besmet door de handelingen en uitspraken” van Barr tijdens het proces van de openbaarmaking van het rapport, aldus Walton.

Afgelakt

Het ministerie van Justitie publiceerde in april vorig jaar een gedeeltelijk afgelakte versie van het Mueller-rapport over Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, vermeende banden tussen de campagne van Trump en Rusland, en pogingen van Trump om het onderzoek te belemmeren.

Barr kondigde voorafgaand aan de publicatie van het rapport aan dat Mueller geen bewijs had gevonden van samenwerking tussen de campagne van Trump en Rusland. Zijn interpretatie van het rapport, die de conclusies in een voor Trump gunstig daglicht plaatste, is bekritiseerd door onder meer Mueller. De rechter wil de interpretatie van Barr toetsen aan de verborgen inhoud van het document.

Minister van Justitie William Barr tijdens een bijeenkomst in februari. Foto Susan Walsh/AP

Welkom in een nieuw Trumpblog. Hier houdt NRC alle ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump bij. Ouder nieuws leest u hier terug.