Thuiskok

Mote con huesillo

Dried peaches on an isolated veiw
Dried peaches on an isolated veiw

Het laatste recept voor deze week is een Chileens dessert met gort en perziken, bijgedragen door de Chileens-Nederlandse familie Heinsohn Huala uit Rotterdam. Vader Juan kwam in 1979 naar Nederland en heeft zijn naam gevestigd als maatschappelijk betrokken dichter en kunstenaar. Het is iets onduidelijk uit het recept, maar ik heb het nagezocht: de perziken moeten koken in het suikerwater.

Was de gedroogde perziken en doe ze in een kom met water, 200 gram suiker en kaneel. Was de gort en doe hem in een kom met water. Laat dit beide een nacht staan. Doe de perziken in een pan met water en kook ze veertig minuten. De perziken moeten zacht zijn geworden. Zorg ervoor dat er voldoende perzikvocht overblijft. Doe de gort in een pan met water en kook hem dertig minuten op een halfhoog vuur. Haal de gort dan van het vuur en spoel hem met ijskoud water af. Doe wat gort in een kommetje en leg er een perzik op. Vul het kommetje op met perzikvocht en serveer.