Rotterdam bouwt honderden tijdelijke woningen

Flex Op verschillende plekken in Rotterdam komen flexwoningen te staan voor onder anderen starters, jonge leraren en agenten.
Archiefbeeld van een bouwlocatie in de Maasstad.
Archiefbeeld van een bouwlocatie in de Maasstad. Foto Arie Kievit/ANP

Rotterdam bouwt zevenhonderd tot duizend tijdelijke huurwoningen als gedeeltelijke oplossing voor het woningtekort in de stad. Dat heeft de gemeente donderdag bepaald. De woningen zijn onder meer bedoeld voor starters, jonge leraren, agenten en mensen die uit een scheiding komen.

De huurders krijgen een tijdelijk contract voor twee tot vijf jaar en de woningen komen tien tot vijftien jaar op gemeentelijke grond te staan. Hierdoor weet de gemeente zeker dat zij de grond daarna voor andere doeleinden kan gebruiken. De woningen die worden gebouwd, zijn waarschijnlijk zogenoemde prefabwoningen, waarvan de onderdelen vooraf zijn geproduceerd. De eerste huizen moeten later dit jaar gebouwd worden.

Lees ook: Het woningtekort loopt nog veel verder op

De woningen zullen verrijzen bij de Schiehaven, in Hoogvliet en op nog vier nader te bepalen locaties. Volgens wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen, VVD) wordt momenteel onderzocht of ook in Hillegersberg, Hoek van Holland, Feijenoord en Vreewijk gebouwd kan worden. Per locatie gaat de gemeente kijken welke groep er het beste past.

Rotterdam kampt met een ernstig woningtekort. Uit onderzoek van ABN Amro blijkt dat de havenstad in 2030 15 duizend woningen te weinig zal hebben. Alleen in Den Haag (19 duizend) en Amsterdam (20 duizend) is het probleem groter.