‘Ondanks wapenstilstand vijftien doden bij gevechten in Idlib’

Noordwest-Syrië De vijftien doden vielen bij gevechten tussen een extremistische militie en het leger van het Syrische regime.
Een ontploffing bij een luchtaanval in het zuiden van Idlib, nog voor de wapenstilstand van kracht was gegaan.
Een ontploffing bij een luchtaanval in het zuiden van Idlib, nog voor de wapenstilstand van kracht was gegaan. Foto Omar Haj Kadour/AFP

Bij gevechten in Idlib tussen het Syrische regime en rebellen zijn ondanks een kort daarvoor afgekondigde wapenstilstand vrijdag vijftien mensen omgekomen. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een ngo die vanuit het Verenigd Koninkrijk de oorlog in Syrië monitort, zijn zes Syrische militairen gedood en negen strijders van de de extremistische militie Islamitische Partij Turkistan.

In de nacht van donderdag op vrijdag werd een wapenstilstand van kracht die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan afsloot met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. Die laatste staat aan de kant van het Syrische regime, terwijl Turkije enkele rebellengroepen steunt die actief zijn in Idlib.

Het was bij de aankondiging van het staakt-het-vuren al de vraag in hoeverre het Syrische leger en de verschillende milities die in de regio actief zijn zich iets zouden aantrekken van de afspraken tussen Ankara en Moskou. Eerder op vrijdag werd duidelijk dat bij een Turkse drone-aanval kort voor de wapenstilstand nog 21 Syrische militairen waren omgekomen.

Het bestand moet ruimte bieden voor de circa 900.000 Syrische vluchtelingen die ingeklemd zitten tussen de Turkse grens en het oprukkende Syrische leger.

Lees hier meer over het bestand in Idlib: Poetin en Erdogan na uren overleg eens over wapenstilstand

Turkije wil de zuidelijke grens niet openstellen voor de in het nauw gedreven Syriërs omdat het land zich naar eigen zeggen niet over nog meer vluchtelingen kan ontfermen. President Recep Tayyip Erdogan opende vorige week de westelijke grens met Griekenland, waarna grote groepen vluchtelingen de EU in probeerden te trekken. Zij werden tegengehouden door het Griekse leger. De Turkse leider zet zo druk op de Europese Unie om beter te helpen bij de opvang van de ongeveer 3,7 miljoen Syriërs die zich in het mediterrane land bevinden.