In beeld

Literaire rebellen op het Boekenbal

De Boekenweek begint en dat betekent doorgaans maar één ding: het Boekenbal. Heel literair Nederland verzamelde zich weer in Internationaal Theater Amsterdam om te proosten op de 85ste editie van de Boekenweek. Dit jaar met het thema: Rebellen en dwarsdenkers. Het Boekenbal staat bekend als het wildste feest van de Nederlandse literaire wereld, maar is dat terecht? Hoe rebels zijn de schrijvers zelf en wie zien zij als de ware rebel? NRC betrad de rode loper en zocht het uit. (Fotografie: Olivier Middendorp, tekst: Esther Elligens)
Boekenbal 2020.
Foto: Olivier Middendorp
Babette Cremer-Sijmons: "Wat Özcan Akyol nu schrijft, schreef mijn man zestig jaar geleden al."
Foto: Olivier Middendorp
Leon de Winter en Jessica Durlacher: "Wij zijn niet zo rebels. We kijken elke vrijdag The Voice. Maar dat toegeven op het Boekenbal is dan wel weer heel rebels."
Boekenbal 2020 Foto: Olivier Middendorp
Annejet van der Zijl houdt meer van dwarsdoeners, dan dwarsdenkers. "Jan Cremer was een echte dwarsdoener. " Ze vindt zichzelf ook wel een beetje rebels. "Bij elk boek zei mijn omgeving 'moet je dat nou wel doen?' En ik deed het toch."
Foto: Olivier Middendorp
Özcan Akyol: "Ik ben jaloers op de personages van schrijver Charles Bukowski. Ik wou dat ik zo rebels was."
Foto: Olivier Middendorp
Heleen van Royen vindt de Franse schrijver Michel Houellebecq een echte literaire rebel. Maar zelf is ze ook niet braaf. "Het meest rebelse in mijn huis? De doos met opladers onder mijn bed."
Foto: Olivier Middendorp
Abdelkader Benali: "Voor mij is Oskar uit De blikken trommel een echte rebel. Hij weigert op te groeien en volwassen te worden."
Boekenbal 2020 Foto: Olivier Middendorp
Splinter Chabot probeert tegen de ongeschreven regels in te gaan. "Ongeschreven regels zijn de strengste."
Foto: Olivier Middendorp
Maartje Wortel (r.) en Georgina Verbaan. Maartje Wortel: "Ik kan niet over mezelf zeggen dat ik rebels ben. Jezelf als rebel benoemen is het tegenovergestelde van rebels zijn."
Foto: Olivier Middendorp
"Multatuli is een echte rebel. Hij is tegen alles. Hij is tegen de wereld. Hij is de baas. En ik volg hem", spreekt Kader Abdolah poëtisch.
Foto: Olivier Middendorp
Rosita Steenbeek: "Ik schrijf nu over de dochter van keizer Augustus. Zij is pas rebels. Veel rebelser dan haar vader."
Foto: Olivier Middendorp