Hof spreekt drie barmannen vrij van verkrachting

Groningen Drie barmannen die in 2016 in een Gronings café seks hadden met een bezoekster, deden dat niet tegen haar wil. Volgens het hof staat onvoldoende vast dat de vrouw te dronken was.
Het uitgaansgebied van Groningen.
Het uitgaansgebied van Groningen. Foto Kees van de Veen

Drie barmannen die ervan verdacht werden in een Gronings café een vrouw te hebben verkracht, zijn ook in hoger beroep vrijgesproken. Het gerechtshof in Leeuwarden bepaalde vrijdag dat er onvoldoende bewijs is dat de mannen tegen de wil van de vrouw handelden.

De zaak betreft een nacht in augustus 2016, toen de drie barmannen na sluitingstijd gezamenlijk seks hadden met een bezoekster van een café in het centrum van Groningen. Later stuurde de twintigjarige vrouw een bericht naar een vriendin waarin zij schreef dat ze was verkracht. Volgens het Openbaar Ministerie was de vrouw te dronken om weerstand te bieden tegen de drie mannen. De officier van justitie had 240 uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen de drie verdachten.

Net als de rechtbank, die de mannen in 2018 vrijsprak, bepaalde het hof echter dat niet duidelijk is of de vrouw inderdaad te dronken was om weerstand te bieden. Zo is in de zaak niet bekend geworden hoeveel alcohol zij had gedronken. Op camerabeelden is volgens de advocaat van de verdachten te zien dat zij de gehele avond danste en aanspreekbaar was. De vrouw zou zich daarbij uitdagend hebben gedragen en om seks hebben gevraagd.

Lees een verslag uit de rechtszaak: ‘Ik wilde het niet’, appt ze haar vriendin