Eerste dode door coronavirus in Nederland

Covid-19 Een 86-jarige man die besmet was met het coronavirus is vrijdag overleden. Het RIVM weet nog niet hoe de man, die in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam lag, besmet is geraakt.
Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.
Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Foto Robin Utrecht/ANP

Een 86-jarige die met een coronavirusbesmetting in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam lag, is vrijdag overleden. Dat meldt het RIVM. Het is voor het RIVM nog onduidelijk hoe hij besmet is geraakt. De man, die uit de Hoeksche Waard komt, is de eerste dode door het coronavirus in Nederland.

De man werd in de nacht van zondag op maandag opgenomen in het Ikazia Ziekenhuis. Later werd hij vanwege luchtwegklachten getest op het coronavirus. Die test bleek dinsdagavond positief. De patiënt was uit voorzorg al in isolatie geplaatst.

Iedereen die contact heeft gehad met de man en verkoudheidsklachten of koorts heeft, is gevraagd om thuis te blijven. Indien nodig worden deze mensen op Covid-19 getest. Twee huisartsen die met de 86-jarige contact hebben gehad, hebben geen klachten maar zitten nog wel thuis, meldt de gemeente Hoeksche Waard. Naast de geldende adviezen van het RIVM en de GGD is er geen sprake van „bijzondere aanvullende adviezen” voor inwoners uit de gemeente.

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in ons blog

Vergadering in Brussel

Jan Pieter Lokker, de burgemeester van de Hoeksche Waard, laat weten mee te leven met de partner en nabestaanden van de man. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) wenst de nabestaanden „veel kracht en sterkte” toe, schrijft hij op Twitter. De minister vergadert momenteel in Brussel met andere EU-ministers van Volksgezondheid over het coronavirus.

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland bedraagt 128, maakte het RIVM vrijdag bekend. Donderdag was er al sprake van een verdubbeling. Die paste volgens het RIVM „in het beeld dat er sprake is van een inhaalslag”, zei minister Bruins in de Tweede Kamer.

Twitter avatar bruno_bruins Bruno Bruins Zojuist heb ik het verdrietige nieuws vernomen dat een 86-jarige patiënt die in het @Ikazia ziekenhuis lag, is overleden aan de gevolgen van het #coronavirus. Mijn gedachten zijn bij de familie, vrienden en dierbaren. Ik wens hen veel kracht en sterkte toe in deze moeilijke tijd.