De muis die mag

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

Foto Getty Images

Na jaren van juridische strijd heeft het ministerie van Landbouw dan toch maar besloten de Afrikaanse dwergmuis, de grootoorspringmuis en de Wagners gerbil aan de zogeheten positieflijst toe te voegen.

Daarmee mogen ze gehouden worden in Nederland.

In de beoordeling van de Afrikaanse dwergmuis lees je onder meer dat-ie vooral ’s nachts foerageert, graag holen van andere diersoorten gebruikt en zich snel voortplant.

Waarom zou je een van deze drie muisachtigen willen houden? „Omdat het interessant is hun gedrag te leren kennen. Het is een passie”, zegt Ed Gubbels van de Stichting Platform Verantwoord Huisdierenbezit, die voor de toelating van de drie soorten heeft gestreden. „Er zijn ook mensen die van schoonzwemmen houden.”