In beeld

De indrukwekkendste foto’s van de maand

Grenspolitie bestrijden het coronavirus te paard, Ciara stormt over Nederland en Dagmar Turner speelt viool terwijl ze aan een hersentumor wordt geopereerd. De fotoredactie van NRC selecteert elke maand de indrukwekkendste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie.
Afgesloten van de buitenwereld. In Noord-Italië zijn drastische maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Enkele dorpen en steden zoals hier in Zorlesco zijn volledig afgesloten, mensen moeten binnenblijven. Ook in miljoenenstad Milaan zijn voorzorgsmaatregelen getroffen: lessen op scholen en universiteiten zijn geschorst, bars en restaurants sluiten om 18.00 uur.
Foto Miguel Medina / AFP
Het Nemadi-volk jaagt in de woestijn op oryxen, struisvogels en antilopes, maar door droogte en het dalend aantal wilde dieren, staat hun levensstijl onder druk. Het jagersvolk uit het West-Afrikaanse Mauritanië bestaat nog maar uit enkele honderden mensen.
Foto John Wessels / AFP
Water zal dit historische Turkse stadje Hasankeyf aan de Tigris doen overlopen. Ondanks protesten van bewoners en activisten zal het stadje als onderdeel van een grootschalig damproject onder water worden gezet. De autoriteiten hebben sommige historische monumenten verplaatst, andere vernietigd. Elektriciteit en water zijn afgesloten, de huizen verlaten. De bewoners zijn veelal verhuisd: naar Nieuw Hasankeyf.
Foto Bulent Kilic / AFP
In Noord-Syrië zitten gevangenissen en kampen bomvol met mannen, vrouwen en kinderen die (vermoedelijk) aangesloten waren bij terreurgroep IS. Bijna een jaar geleden werd de terreurgroep verslagen. Persbureau Reuters bezocht de gevangenen, onder wie de Iraakse Abed al-Hamed Atiya. Hij zit in een andere cel; veel van de andere gevangen mannen zijn fel gekant tegen zijn kunst.
Foto Goran Tomasevic / Reuters
In de Noord-Syrische provincie Aleppo is het geweld opgelaaid. Het leger van president Bashir al-Assad is - gesteund door Rusland - een groot offensief begonnen tegen de rebellen. Door een bombardement kwamen zeker negen burgers om, onder wie kinderen. De slachtoffers werden in een gemeenschappelijk graf begraven.
Foto Aaref Watad / AFP
Betogers in Irak zijn ontevreden met de benoeming van Mohammed Tawfiq Allawi als nieuwe premier. In Bagdad gingen afgelopen weken opnieuw honderden mensen de straat op uit protest tegen de regering.
Foto Alla al-Marjani / Reuters
Deze foto lijkt van de dvd-hoes van een spannende film te komen, maar zij toont de dagelijkse gang van zaken in het grensgebied van China en Mongolië. Op de paarden zit grenspolitie die het gebied afgaat op zoek naar Chinezen die illegaal de grens over willen steken en om informatie te verspreiden over het coronavirus. Mongolië sloot eind januari de grens met China vanwege de uitbraak van het dodelijke virus.
Foto A Ran / EPA
Voor het eerst werd deze maand de Noordwaardpolder in de Biesbosch onder water gezet om het water van de Merwede meer ruimte te geven. Door dit gebied te laten overlopen werd de overlast van hoog water in Dordrecht en Gorinchem kleiner.
Foto Rob Engelaar / EPA
De Britse violist Dagmar Turner speelde vorige maand viool terwijl zij aan een hersentumor werd geopereerd. Dit deed zij zodat haar artsen haar hersenfuncties nauwkeurig in de gaten konden houden en om te voorkomen dat er schade aangebracht zou worden aan de delen die precieze bewegingen in haar handen aansturen. De operatie is goed verlopen en Turner kan ook buiten de operatiekamer blijven spelen.
Foto King's College Hospital / AFP
Hij weigerde haar hand, zij verscheurde zijn speech. De jaarlijkse State of the Union-toespraak van de Amerikaanse president Trump bleek dit jaar exemplarisch voor de verdeeldheid van de Amerikaanse politiek. Trump, tegen wie een dag later in de senaat een afzettingsprocedure sneuvelde, hamerde in de toespraak op al zijn successen. Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Democratische Nancy Pelosi, noemde de toespraak van Trump een doorspekt met ,,onwaarheden’’.
Foto Mandel Ngan / AFP
De eerste storm van het jaar die Nederland aandeed en de eerste met een naam: Ciara. Een storm krijgt in Nederland alleen een naam zodra het KNMI code oranje of rood uitgeeft. Nederland doet voor het eerst mee met het geven van namen aan stormen tijdens het stormseizoen. Onderzoek heeft aangetoond dat het bewustzijn van mensen voor het gevaar van stormen groter is als ze een naam krijgen.
Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP
Ondervoeding is een van de grootste problemen in het door een burgeroorlog verscheurde Jemen. Deze week vertrokken uit de Jemenitische hoofdstad Sanaa vluchten met patiënten die dringend medische hulp nodig hebben, die ze niet in Jemen kunnen krijgen. De medische vluchten worden georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Verenigde Naties.
Foto Essa Ahmed / AFP
Letterlijk uit de grond gestampt: op de plek in Wuhan waar nu een duizend bedden tellend noodziekenhuis staat om nieuwe besmettingsgevallen met het nieuwe coronavirus op te nemen, stond tien dagen eerder nog niets. Sterker nog, het was een modderpoel.
Foto China out / EPA
Een dakloos stel en hun hond Bim eten in de sneeuw in het Russische Omsk. Het kan tot -30 graden Celsius worden in de regio, wat levensgevaarlijk is voor mensen die op straat leven. Daklozen gaan daarom op zoek naar plekken waar ze warmte kunnen vinden, zoals deze hete pijp.
Foto Alexey Malgavko / Reuters
First lady Melania Trump kijkt de verzamelde pers in de ogen en luistert naar haar man, president Donald Trump, die de pers te woord staat bij het bezoek van de Ecuadoraanse president Lenín Moreno (niet in de foto). De Amerikaanse president gebruikte het persmoment om zijn kritiek op de voorgestelde straf voor Roger Stone nogmaals te benadrukken. De aanklagers eisten zeven tot negen jaar cel voor de omstreden oud-adviseur Stone. Trump noemde dit een „gerechtelijke dwaling” die hij niet zou kunnen „laten passeren”. Enkele uren later greep het ministerie van Justitie in bij de zaak door een aanzienlijk lagere straf te bepleiten, waarop de aanklagers opstapten. Volgens Trump en het ministerie was Trumps openlijke kritiek op de strafeis niet de reden voor het ingrijpen.
Foto Jim Lo Scalzo / EPA