Covid-19

RIVM adviseert Brabanders met koorts, verkoudheid of hoest thuis te blijven

In Nederland is vrijdag voor het eerst een patiënt overleden die besmet was met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Wereldwijd zijn meer dan drieduizend mensen aan de ziekte overleden. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Het blog van vrijdag 6 maart over de uitbraak van het coronavirus, is inmiddels gesloten. NRC houdt de laatste ontwikkelingen bij in een nieuw blog.

Lees hier het nieuwste blog over de uitbraak van het coronavirus

Wereldwijd tekort aan tests voor coronavirus dreigt

Er dreigt een wereldwijd tekort aan een onderdeel voor de test die het nieuwe coronavirus opspoort. Dat onderdeel wordt in China gemaakt. Het RIVM adviseert ziekenhuizen om die reden om niet zomaar personeel te testen. „Vanuit oogpunt van schaarste van reagentia is (te) ongericht testen van personeel ongewenst”, staat in een advies dat het RIVM en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen vrijdag opstelden.

Het RIVM besloot vrijdagavond om zorgpersoneel in Noord-Brabant steeksproefsgewijs te testen op het nieuwe coronavirus. Dat moet helpen om de bron van een aantal onverklaarbare infecties in de provincie in kaart te brengen.

Lees verder: Wereldwijd tekort aan tests voor coronavirus dreigt

Frankrijk sluit scholen in getroffen gebieden, meer dan 100.000 besmettingen wereldwijd

Frankrijk houdt scholen en kinderdagverblijven in de twee zwaarst getroffen gebieden vanaf maandag twee weken gesloten. Het gaat om de departementen Oise en Haut-Rhin aan de grens met Duitsland, schrijft persbureau Reuters vrijdag. Ook alle niet-noodzakelijke publieke evenementen in die regio's zijn afgelast.

De Franse president Emmanuel Macron adviseerde het contact met ouderen wegens het nieuwe coronavirus te beperken. Zij lopen het meeste risico aan Covid-19 te overlijden. Vrijdag werd het virus bij 190 personen vastgesteld, zei Jerome Salomon, hoofd van de Franse gezondheidsdienst. In het land is Covid-19 nu bij 613 personen vastgesteld.

Twitter avatar BFMTV BFMTV Coronavirus: Emmanuel Macron appelle à "éviter de visiter nos anciens" https://t.co/e9AmcCNiO7

In Duitsland is sinds vrijdag bij 639 patiënten Covid-19 vastgesteld. Ruim de helft van de gevallen zijn in de deelstaat Noordrijn-Westfalen en dan vooral in de gemeente Heinsberg, aan de Nederlandse grens. In totaal werd het nieuwe coronavirus nu bij meer dan 100.000 personen gediagnosticeerd in circa negentig landen. Bijna 56.000 herstelden inmiddels van de ziekte. 3.500 zieken bezweken.

Vindicaters krijgen extra voorlichting van de GGD na wintersport in Italië

De circa negenhonderd leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat krijgen extra voorlichting van de GGD over het nieuwe coronavirus. De groep komt zaterdagochtend aan in Nederland na een wintersportvakantie in het zwaargetroffen noorden van Italië. Geen van hen is wegens gezondheidsredenen achtergebleven in wintersportplaats Sestrière, meldt de GGD Groningen vrijdagavond in een persbericht.

Bij aankomst in Nederland krijgen de Vindicaters, die in veertien bussen terugreizen, extra voorlichting van de GGD. „De GGD Groningen vindt het belangrijk om de studenten goed te informeren over wat te moeten doen in het geval ze alsnog ziekteverschijnselen krijgen die te relateren zijn aan het coronavirus.” Wintersporters met ziekteverschijnselen - luchtwegklachten in combinatie met koorts - worden direct getest.

Lees ook: Lees ook: Terugkerende skiërs houden Groningen al bezig

De wintersport van de Vindicaters, die naar het noorden van Italië vertrokken toen al diverse besmettingen bekend waren, leidde tot veel onrust en Kamervragen van de PVV, die de reis onverstandig en onverantwoord noemde. Toen de Vindicaters vertrokken waren de aangescherpte reisadviezen echter nog niet van kracht, antwoordde minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) vrijdag.

Afgelopen dinsdag scherpte het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor het noorden van Italië aan. Twee dagen later besloten de wintersporters een dag eerder terug te komen dan gepland. Ook vrijdag werd het reisadvies voor Italië uitgebreid. Studenten die later alsnog klachten ontwikkelen wordt net als de rest van Nederland geadviseerd om telefonisch contact op te nemen met de huisarts of GGD en thuis te blijven.

Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer schrapt boekenweektournee

Schrijver Ilja Leonard Pfeijfer heeft zijn boekenweektournee afgelast. Pfeijffer, auteur van Grand Hotel Europa, zou tijdens de komende Boekenweek acht plaatsen in Nederland aandoen, maar ziet daar wegens het nieuwe coronavirus van af.

De schrijver woont in Genua - in het noorden van Italië - waar de meeste besmettingen met Covid-19 in Europa zijn vastgesteld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt reizen naar dat deel van het land, ter voorkoming van nieuwe infecties in Nederland.

Pfeijffer schrijft in een verklaring op zijn Facebookpagina dat het daarom „op dit moment onverantwoord zou zijn om naar Nederland te reizen en groepen mensen bloot te stellen aan mijn aanwezigheid”. „Mijn lezers zijn mij dierbaar”, schrijft Pfeijffer, die naar eigen zeggen erg uitkeek naar de tournee. „Maar ik zou het mijzelf nooit vergeven als ik de gezondheid van mijn lezers ongewild en ongemerkt door roekeloos enthousiasme in gevaar zou brengen.”

In Italië overleden vrijdag 49 mensen aan het nieuwe coronavirus, het hoogste dagelijks dodental sinds het uitbreken van het nieuwe coronavirus. Het totaal aantal coronadoden in Italië ligt op 197, meldt persbureau Reuters. Het aantal besmettingen ligt sinds vrijdag op 4.636.

Zorgen om coronavirus: AEX-index sluit 3,9 procent lager

De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met sterk verlies gesloten: de index eindigde 3,9 procent lager op 531,29 punten. Alle 25 bedrijven stonden in het rood. De beursindex was vrijdagochtend al in de min geopend.

Vorige maand zette een omslag in op de internationale aandelenbeurzen, waaronder die van Amsterdam. Beleggers vrezen dat het bedrijfsleven hard getroffen zal worden door de gevolgen van het coronavirus. In de laatste week van februari beleefde de beurs ook een grote verliesweek, met een val van bijna 13 procent.

Lees ook: Optimisme onder aandeelhouders over de gevolgen van het coronavirus sloeg deze week om in schrik

Onder meer de olieprijs is verder onder druk komen te staan, omdat onder meer het vliegverkeer te lijden heeft onder de uitbraak. Ook vliegtuigfabrikanten, zoals Airbus, worden geraakt: de Europese bouwer haalde in de afgelopen maand geen nieuwe orders binnen en verloor 7,8 procent.

De slechte prestaties komen ook voor op andere internationale beurzen. De Japanse aandelenbeurs Nikkei sloot vrijdag op 20.749,75 punten, het laagste niveau in zes maanden tijd.

RIVM adviseert inwoners van Noord-Brabant thuis te blijven bij koorts, hoesten, verkoudheid

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vraagt inwoners van de provincie Noord-Brabant thuis te blijven als zij verkouden zijn, koorts hebben of hoesten. Het RIVM begint zaterdag in de provincie ook een steekproef naar besmettingen met het nieuwe coronavirus. Dat meldt de gezondheidsdienst vrijdag in een nieuwe aanwijzing voor inwoners van Noord-Brabant.

„Werk bijvoorbeeld thuis, ga niet op bezoek bij anderen of naar plekken waar veel mensen samenkomen. Mocht je klachten hebben en toch het huis willen verlaten, probeer dan zoveel mogelijk afstand te houden tot anderen. Hiermee verklein je de kans om onopgemerkt het virus te verspreiden.”

De steekproef, die zaterdagochtend begint, moet in kaart brengen „in hoeverre er sprake is van verspreiding van het virus in de provincie”. Het RIVM gaat daarom ziekenhuispersoneel met klachten als koorts, hoesten of verkoudheid steeksproefgewijs testen op Covid-19. Patiënten met Covid-19 van wie nog niet duidelijk is waar ze het virus opliepen, komen volgens het RIVM vaak uit Brabant of hebben een link met de provincie. De steekproef moet helpen om de bron van deze besmettingen te achterhalen.

Minster Bruno Bruins (Medische Zorg & Sport, VVD) schrijft op Twitter te begrijpen „dat dit advies vervelend en ingrijpend is” voor inwoners van Noord-Brabant. „Mijn oproep is: volg het advies van de experts van het RIVM op. Op deze manier kan er goed onderzoek worden gedaan de komende dagen.”

KLM schrapt enkele dagelijkse vluchten naar Italië

KLM schrapt vanaf zaterdag tot in ieder geval eind volgende week enkele dagelijkse vluchten naar Italië wegens het uitbreken van het coronavirus.

„Op basis van de huidige informatie van nationale en internationale gezondheids- en luchtvaartinstanties is er op dit moment nog geen aanleiding om de gehele operatie naar Italië stop te zetten. KLM past wel de frequenties aan”, schrijft de Nederlandse luchtvaartmaatschappij vrijdag in een persbericht. Het gaat om twee dagelijkse vluchten naar Milaan en Rome en een dagelijkse vlucht naar Venetië en Bologna. De vluchten komen vanaf 7 tot in ieder geval 15 maart te vervallen. „Afhankelijk van de ontwikkelingen zullen nieuwe besluiten genomen worden.”

KLM beperkte eerder al de vluchten naar het Chinese vasteland en schrapte daar enkele bestemmingen. Naar Hongkong wordt eens in de twee dagen gevlogen, in plaats van dagelijks. Naar Chengdu, Hangzhou en Xiamen wordt tot 3 mei überhaupt niet gevlogen.

Rutte: nog geen extra maatregelen nodig om uitbraak Covid-19 tegen te gaan

Volgens minister-president Mark Rutte (VVD) zijn er op dit moment geen redenen om extra maatregelen te nemen om de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Nederland te bestrijden.

„Deze situatie onderstreept het grote belang om met elkaar samen te werken om de verspreiding van het virus tegen te gaan”, zei Rutte die vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad stilstond bij de eerste Nederlandse coronadode. Voor extra maatregelen - zoals een landelijk verbod op grote evementen, of het beschermen van kwetsbare groepen - ziet Rutte nog geen reden. „In deze fase moeten we de uitbraak zoveel mogelijk indammen.”

Op volgende fases van de virusbestrijding wilde de minister-president nog niet vooruitlopen. „We bereiden ons voor op volgende fases, als die zich aandienen. We doen dit stap voor stap.” Rutte wilde ook nog niet in gaan op maatregelen die de impact van het nieuwe coronavirus op de Nederlandse economie moeten beperken. „De focus van het kabinet ligt momenteel op de volksgezondheid. We hebben een sterke economie die een stootje kan hebben.”

Premier Rutte sprak vrijdagmiddag namens het kabinet zijn medeleven uit aan de nabestaanden van de eerste Nederlander die stierf aan het nieuwe coronavirus. Vrijdagochtend overleed een 86-jarige man in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam aan het virus. Eerder op de dag condoleerde Rutte via Twitter al de nabestaanden van de eerste Nederlandse coronadode.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte Helaas is vandaag het moment gekomen dat ook in Nederland een eerste sterfgeval te betreuren is als gevolg van een besmetting met het coronavirus. Ik wil hier namens het kabinet medeleven uitspreken met de nabestaanden en hen alle sterkte wensen met het verwerken van dit verlies.

EU-ambassadeurs vrezen besmetting, blazen vergadering af

In Brussel kon een vergadering van EU-ambassadeurs vrijdagmiddag niet doorgaan omdat een van de ambassadeurs in contact was geweest met iemand die besmet was. Volgens Politico is de Permanente Vertegenwoordiger van Kroatië, Irena Adrassi, in preventieve quarantaine gegaan. Kroatië is op dit moment voorzitter van de Europese Unie. Eerder deze week werden al twee gevallen van besmetting bij EU-instellingen gemeld.

Coronabesmettingen in Nederland opgelopen tot 128

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland is opgelopen tot 128. Sinds donderdagmiddag testten 48 nieuwe patiënten positief, meldt het RIVM. Vijf van hen zijn opgenomen in het ziekenhuis, de rest zit in thuisisolatie.

Het RIVM weet nog niet van alle coronapatiënten hoe zij besmet zijn geraakt. Het merendeel van de besmette patiënten (101) heeft het virus opgelopen in het buitenland of heeft contact gehad met een besmette persoon in Nederland.

Vrijdagochtend overleed de eerste coronapatiënt in Nederland. Het is nog niet bekend hoe deze 86-jarige man, die sinds begin deze week in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam lag, besmet is geraakt.

EU-ministers: wees solidair in de strijd tegen het coronavirus

Bij de vergadering van EU-ministers van Volksgezondheid over het coronavirus vrijdag in Brussel klonken vooral oproepen tot solidariteit. „De EU-landen moeten samenwerken om deze crisis het hoofd te bieden”, zei EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid), meldt persbureau ANP.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) noemde een exportverbod op beschermingsmiddelen als mondkapjes „geen oplossing” voor het dreigende tekort, meldt persbureau ANP. Ook de Belgische minister Maggie De Block uitte kritiek op het exportverbod voor mondkapjes dat Duitsland en Tsjechië hebben opgelegd. Dergelijke verboden kunnen volgens Bruins leiden „tot grote problemen voor het Nederlandse gezondheidsstelsel” als het aantal besmettingen met Covid-19 blijft oplopen.

Vooralsnog is er in Nederland geen sprake van een tekort. Bruins schreef maandag in een Kamerbrief dat hij wilde onderzoeken of het mogelijk is om via de Europese Unie beschermingsmiddelen aan te schaffen voor het geval er sprake is van een tekort. Mits goed gecoördineerd zijn Europese fabrikanten van hulpmiddelen in staat zijn hun productie de komende weken te verdubbelen of verdrievoudigen, aldus EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt).

Ook wielerkoersen Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo gaan niet door

De Italiaanse wielerkoersen Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo zijn uitgesteld vanwege het coronavirus. Dat heeft organisator RCS Sport vrijdag besloten. Eerder werd ook de klassieker Strade Bianche uitgesteld. Het is nog niet bekend wanneer de drie koersen worden ingehaald.

De Italiaanse regering besloot woensdag dat een maand lang geen publiek welkom is bij sportevenementen in zalen en stadions, maar sprak zich niet uit over wielerwedstrijden. Het afgelasten van de koersen lag desondanks in de lijn der verwachting. Meerdere ploegen, waaronder Team Ineos, Jumbo-Visma en Astana, lieten al weten niet naar Italië af te reizen.

De organisatie heeft de internationale wielerunie UCI verzocht een nieuwe datum te vinden voor de drie koersen. De eendaagse koers Strade Bianche stond voor aankomende zaterdag op het programma, Milaan-Sanremo op 21 maart. De meerdaagse koers Tirreno-Adriatico zou komende woensdag van start gaan.

Lees ook: Het coronavirus leidt tot chaos in het wielerpeloton, vooral in Italië

Voetballers ere- en eerste divisie schudden geen handen en blijven weg uit drukke ruimtes

Voetballers en scheidsrechters in de eredivisie en eerste divisie schudden elkaar dit weekend vanwege het coronavirus niet de handen. Ook zullen zij na de wedstrijd niet in drukke ruimtes in de stadions verschijnen. Dat gebeurt op advies van de Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie, de coöperaties waarin alle betaaldvoetbalclubs verenigd zijn.

De voorzorgsmaatregelen zijn met de clubs overlegd en getroffen „in navolging van wat in andere competities” gebeurt, aldus een woordvoerder van de Eredivisie CV. In de halve finales van de KNVB-beker werden afgelopen week al geen handen geschud. Dat deden de voetbalsters van het Nederlands vrouwenelftal dinsdag ook niet tegen Brazilië - in plaats daarvan tikten zij elkaars elleboog aan.

De KNVB zegt „uiteraard” mee te gaan in het besluit van de clubs en heeft scheidsrechters hierover ingelicht. De voetbalbond ziet geen aanleiding om wedstrijden af te gelasten of zonder publiek te spelen, zoals bijvoorbeeld in Italië gebeurt. Voor het nemen van eventuele maatregelen volgt de KNVB adviezen van het RIVM, de GGD en betreffende ministeries.

Twitter avatar oranjevrouwen OranjeLeeuwinnen To boks or not to boks, that's the question. #NEDBRA https://t.co/7y0qtOaIQG

Meer dan honderd gevallen in België

Het aantal besmettingsgevallen in België is volgens het federale ministerie van Volksgezondheid opgelopen tot 109. Donderdag werden 59 nieuwe patiënten gediagnosticeerd, meer dan een verdubbeling. Van alle besmette mensen wonen er 65 in Vlaanderen, 12 in Brussel en 31 in Wallonië. Eén patiënt is genezen.

Volgens het ministerie zijn de meeste patiënten onlangs in Italië geweest. De autoriteiten verwachten dat het aantal mensen dat het coronavirus ín België oploopt, doordat zij nauw contact hebben met besmette familieleden of vrienden, nog zal stijgen.

Bij een vergadering van de EU-ministers van Volksgezondheid in Brussel vrijdag stelde de Belgische minister Maggie De Block dat lidstaten niet moeten overdrijven. Zo had zij kritiek op het exportverbod dat Duitsland en Tsjechië hebben ingesteld voor mondkapjes, zo meldt persbureau ANP. De Block hekelde ook de prijsstijgingen van desinfecterende handgel.

Ik vind dat we solidair moeten zijn met de verdeling van mondmaskers. Een uitvoerstop tussen lidstaten past niet in de geest van de Europese Unie.https://t.co/NSGHxrkXJ9 #begov

— Maggie De Block (@Maggie_DeBlock) March 6, 2020

NPO onderzoekt scenario's voor Eurovisie Songfestival

De NPO onderzoekt alternatieve scenario's voor het Eurovisie Songfestival vanwege het coronavirus, meldt persbureau ANP op basis van een woordvoerder. De woordvoerder wil niet toelichten om welke scenario's het gaat. Ook is nog niet duidelijk wanneer bekend wordt of er aanpassingen worden gedaan en zo ja, welke. Het songfestival moet in mei in Rotterdam plaatsvinden.

Stoelen van het Eurovisie Songfestival-vliegtuig. Foto Sander Koning/ANP

De Europese Radio-Unie (EBU), de Europese producent van het evenement, is betrokken bij de gesprekken. Volgens de NPO-woordvoerder zijn de scenario's „afhankelijk van de ontwikkelingen de komende periode”. De focus van de organisatoren ligt voorlopig op het produceren van een „onvergetelijk” songfestival.

Eerste dode coronavirus in Nederland

Het coronavirus heeft een dodelijk slachtoffer geëist in Nederland. Een 86-jarige man die was opgenomen in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam is vrijdag overleden, meldt het RIVM. Het is nog niet bekend hoe de man is besmet. Iedereen die contact heeft gehad met de man en verkoudheidsklachten of koorts heeft, is gevraagd om thuis te blijven. Indien nodig worden deze mensen getest.

Lees hier ons nieuwsbericht over het Nederlandse slachtoffer.

Scholier Haarlem test positief op coronavirus

Een scholier uit het dorp Overveen die positief testte op Covid-19, is afgelopen week naar school gegaan terwijl hij of zij klachten had. De leerling is maandag voor het laatst op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem geweest, meldt GGD Kennemerland vrijdag. De leerling was op skireis geweest in Noord-Italië.

Het is nog onduidelijk of klasgenoten of leraren zijn besmet. De GGD is een contactonderzoek gestart en heeft medeleerlingen en hun ouders geïnformeerd. De besmette leerling zit, net als de ouders en familie, in thuisisolatie. Of de scholier onder de 82 patiënten valt van wie donderdag bekend was dat zij besmet zijn met het coronavirus, is niet bekend. Het RIVM komt rond het middaguur met een update over het aantal besmettingen in Nederland.

In meerdere laboratoria in Nederland worden monsters getest op het coronavirus. Foto Rob Engelaar/ANP

Veel tweets over coronavirus kloppen, maar er wordt ook nepnieuws verspreid

Hoewel veel Nederlandstalige tweets over het coronavirus betrouwbaar zijn, zijn de afgelopen twee weken twintig berichten met nepnieuws „wijdverspreid”. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van Pointer, een onderzoeksplatform van KRO-NCRV, en de NOS. Eén tweet met desinformatie werd afgelopen weekend zo vaak bekeken, dat het RIVM hiervoor waarschuwde.

Pointer en NOS analyseerden de ruim 106.000 Nederlandstalige tweets over het coronavirus die zijn verstuurd van 19 februari tot en met 5 maart. Zeker twintig berichten hiervan bevatten een link naar valse informatie over het virus. Op deze sites werd onder meer in twijfel getrokken hoe dodelijk Covid-19 is. Ook werd gesuggereerd dat het coronavirus met opzet is verspreid en werden valse lijsten van het aantal coronapatiënten in Nederland gedeeld.

De twintig bewuste tweets waren donderdag in totaal 768 keer gedeeld. Het totaal aantal volgers van de accounts die de berichten verstuurden, is ruim 880.000. Het RIVM waarschuwde maandag dat een lijst rondging met daarin een onjuist weergave van het aantal coronapatiënten in Nederland. De link naar deze lijst werd bijna 45.000 keer bekeken, aldus Pointer en de NOS.

Twitter nam donderdag maatregelen om de verspreiding van nepnieuws over het coronavirus tegen te gaan. Wie zoekt op 'coronavirus', wordt voor betrouwbare informatie verwezen naar het account van het RIVM. Onder deze mededeling volgen pas de andere zoekresultaten.

Twitter avatar rivm RIVM Er gaat op social media een lijst rond met een onjuist aantal gevallen van #COVID-19 in Nederland. Deze lijst klopt niet. Op deze pagina houden we dagelijks het aantal positief geteste patiënten bij: https://t.co/Qtaw3PdRLq. #fakenews #rivm #coronavirus #COVID19 https://t.co/BuqSfIpGLv

Marathons van Parijs en Rome gaan niet door vanwege coronavirus

De marathons van Parijs en Rome gaan niet door vanwege het coronavirus. De halve marathon in de Franse hoofdstad, die afgelopen weekend zou worden gehouden, werd ook al afgelast om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan.

In Parijs is de race over 42,195 kilometer verplaatst van 5 april naar 18 oktober. De marathon, waarvoor zich 65.000 hardlopers uit 150 landen hadden aangemeld, is een van de grootste ter wereld. De wedstrijd in Rome, die 29 maart zou worden gehouden, wordt niet op een later moment ingehaald. Aan de vorige editie namen bijna negenduizend lopers deel.

De marathon van Rotterdam, die op zondag 5 april gepland staat en waar 17.000 lopers aan de start staan, gaat vooralsnog door. De organisatie volgt de adviezen van onder meer het RIVM en de GGD. Deelnemers die in de twee weken voorafgaand aan de marathon koortsverschijnselen hebben die gepaard gaan met hoesten of kortademigheid, worden „ten zeerste” afgeraden deel te nemen. Dat advies wordt ook gegeven aan de lopers van de halve marathon in Den Haag, die zondag wordt gehouden.

Lopers tijdens de marathon van Parijs in 2018. Foto Eric Feferberg/AFP

Toeristen uit 'coronahotel' Tenerife aangekomen in België

176 toeristen die in quarantaine zaten in een hotel op Tenerife, zijn donderdagnacht aangekomen in België. Dat meldt persbureau ANP. Onder de passagiers zijn vijftien Nederlanders, die met bussen naar Nederland worden gebracht. Zij zaten sinds vorige maand geïsoleerd in een hotel op het Spaanse eiland omdat een Italiaanse gast positief was getest op het coronavirus.

De Nederlanders vertonen geen ziekteverschijnselen, maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdagavond bekend. Zij zullen bij aankomst in Nederland gecontacteerd worden door de GGD. Ook zal hen verzocht worden hun gezondheid in de gaten te houden. Twaalf andere Nederlanders die in het geïsoleerde hotel zaten, vliegen op een later moment terug.

Lees ook: Op Tenerife geweest? Kom dan maar liever niet naar school

Welkom in een nieuw blog

In dit blog over het coronavirus dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt, houdt NRC de laatste ontwikkelingen over de uitbraak bij. Momenteel zijn wereldwijd ruim 98.000 besmettingen bekend, waarvan 82 in Nederland. Ruim 3.300 mensen zijn overleden aan de gevolgen van de ziekte. Meer dan 55.000 zijn hersteld.

Lees hier ons vorige blog terug.