1920-2020

Voormalig VN-baas Javier Pérez de Cuéllar overleden

Voormalig secretaris-generaal van de VN Javier Pérez de Cuéllar is op honderdjarige leeftijd overleden, heeft zijn zoon donderdag bekendgemaakt. De Peruaan leidde de VN van 1982 tot 1991 en nam in 1988 namens de VN Vredesmacht de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst. Hij is tot de dag van vandaag de enige vertegenwoordiger van het Amerikaanse continent die de VN heeft geleid. Pérez de Cuéllar was de vijfde baas van de VN en volgde de omstreden Oostenrijker Kurt Waldheim op. In de jaren dat hij secretaris-generaal was van de VN leidde hij de onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en Argentinië in de nasleep van de Falklandoorlog, en was hij direct betrokken bij de onderhandelingen die een einde maakten aan de acht jaar durende oorlog tussen Iran en Irak. (NRC)