Voormalig VN-baas Javier Pérez de Cuéllar overleden

1920-2020 De Peruaan was van 1982 tot 1991 secretaris-generaal van de Verenigde Naties en is honderd jaar geworden.
Javier Pérez de Cuéllar in 1991 op het vliegveld van Geneve.
Javier Pérez de Cuéllar in 1991 op het vliegveld van Geneve. Foto EPA

Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Javier Pérez de Cuéllar is op honderdjarige leeftijd overleden, zo heeft zijn zoon bekend gemaakt. De Peruaan leidde de VN van 1982 tot 1991 en nam in 1988 namens de VN Vredesmacht de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst.

Hij is tot op de dag van vandaag de enige vertegenwoordiger van het Amerikaanse continent die de Verenigde Naties heeft geleid. Pérez de Cuéllar was de vijfde baas van de VN en volgde de omstreden Oostenrijker Kurt Waldheim op. Zelf werd hij opgevolgd door de Egyptenaar Boutros Boutros Ghali.

In de jaren dat hij secretaris-generaal was van de VN leidde hij de onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en Argentinië in de nasleep van de Falklandoorlog en was hij direct betrokken bij de onderhandelingen die een einde maakten aan de acht jaar durende oorlog tussen Iran en Irak.

Aan het eind van zijn tweede en laatste termijn brak de Eerste Golfoorlog uit en verdreef een internationale coalitie onder mandaat van de Verenigde Naties de Iraakse troepen die Koeweit waren binnengevallen.

Lange diplomatieke carrière

Pérez de Cuéllar begon zijn carrière in 1940 als diplomaat voor het Peruaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Later werd hij ambassadeur in onder andere Zwitserland, de Sovjet-Unie, Polen en Venezuela.

Vanaf 1971 was hij de permanente vertegenwoordiger van Peru bij de Verenigde Naties. De beroepsdiplomaat leidde eind jaren zeventig een VN-missie op Cyprus na de ernstige crisis die de deling van het eiland had veroorzaakt tussen Griekenland en Turkije.

Na zijn vertrek bij de VN deed Pérez de Cuéllar in 1995 nog een vergeefse gooi naar het presidentschap van Peru. Later leidde hij in 2000 en 2001 als interim-premier nog wel een overgangsregering. Daarna was hij nog ambassadeur in Frankrijk.

In zijn laatste jaren legde Pérez de Cuéllar zich toe op het schrijven van boeken. In 2012 verscheen zijn autobiografie onder de titel „Memorias. Recuerdos personales y políticos” en in 2014 publiceerde hij de novelle „Los Andagoya”.

Aanstaande vrijdag zal hem de laatste eer worden bewezen in het Palacio de Torre Tagle in Lima, zo heeft zijn familie bekend gemaakt.