Slachtoffer Gökmen T. dient tevergeefs wrakingsverzoek tegen rechtbank in

Schietpartij Utrecht In Utrecht zou donderdag een strafeis worden uitgesproken tegen tramschutter Gökmen T. Dat heeft vertraging opgelopen door een wrakingsverzoek van één van zijn slachtoffers.
De rechtbank eerder deze week voorafgaand aan een zittingsdag in Utrecht.
De rechtbank eerder deze week voorafgaand aan een zittingsdag in Utrecht. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De rechtszaak tegen Gökmen T. heeft donderdag vertraging opgelopen, doordat een van de slachtoffers van de schietpartij in een Utrechtse tram de rechtbank ‘s ochtends probeerde te wraken. Het wrakingsverzoek van diens juridisch adviseur Karim Aachboun werd ‘s middags afgewezen door de wrakingskamer van de rechtbank Utrecht. Wanneer nu de eis tegen T. zal worden uitgesproken, wat donderdag eigenlijk op de rol stond, is niet duidelijk.

Volgens Aachboun was zijn cliënt Mustafa (in verband met privacy worden alleen voornamen gebruikt) maandenlang door de recherche „op het verkeerde been” gezet. Zo wordt T. vervolgd wegens bedreiging van Mustafa, terwijl volgens Aachboun sprake is geweest van „poging tot moord” dan wel doodslag op zijn cliënt. Bovendien zou Mustafa volgens de rechtbank op de beelden van drie camera’s in de tram te zien zijn geweest, terwijl het er volgens Aachboun vier of vijf waren. Om die redenen diende hij eerder een verzoek tot aanhouding van de zaak in. Dat werd afgewezen.

Gökmen T. (38) wordt er van verdacht op 18 maart 2019 drie mensen dood te hebben geschoten en meerdere mensen te hebben verwond in een tram in Utrecht. Buiten bij de halte 24 Oktoberplein maakte hij nog een slachtoffer en verwondde hij meerdere mensen. Tijdens zijn zaak deze week verzette hij zich tegen het vervoer naar de rechtbank, bespuugde hij zijn eigen (hem toegewezen) advocaat en misdroeg hij zich tijdens slachtofferverklaringen. Die mocht hij daarop niet meer bijwonen.

Gökmen T. nam wel vaker zijn toevlucht tot geweld: Een tijdje moslim, dan weer een tijdje junk.