Opinie

Roteb

In 010

Geen Rotterdammer die het weet, maar de Roteb ligt in de vuilnisbak. Decennialang zag iedere automobilist die vanuit Gouda of Delft richting Kleinpolderplein zoefde de letters van verre blinken. Maar nu zijn ze verwijderd.

De reinigings- en ontsmettingsdienst (anno 1876) verdween daarmee definitief uit het stadsbeeld. Het was een geruisloos proces, dat al begon in 2013 toen de Roteb, op één afdeling na, werd overgenomen door het Cluster Stadsbeheer. Het laatste staartje van de gemeentelijke dienst, Roteb Lease geheten, volgde in oktober vorig jaar, toen het wagenpark opging in de afdeling Vervoer & Materieel. Wat restte was nog slechts de afkorting op het dak.

„Met pijn in het hart hebben het logo weg moeten halen”, zegt oud-Roteb-medewerker Paul de Haas. Samen wandelen we door de constructiewerkplaats van Stadsbeheer aan het Kleinpolderplein, waar in een hoek de letters liggen opgestapeld, elk zo’n anderhalve meter hoog. Van de zomer verhuizen ze naar Museum Rotterdam voor een expositie van iconische stedelijke namen, waaronder ook Nighttown, Cosmo en Van Nelle. „Heel jammer dat de Roteb verleden tijd is”, verzucht Paul, „want het bedrijf heeft veel voor ons betekend.”

Die trouwjurk viste Gerard weer uit de vuilniswagen

Met ‘ons’ doelt hij op zichzelf en zijn tweelingbroer Albert. Samen kwam ze er in augustus 1970 in dienst, samen gingen ze vorig jaar juli met pensioen, en samen haalden ze onlangs de letters van het dak. „Albert en ik hadden bij het LTS-examen de hoogste cijfers van het land. Daar hebben we toen nog een prijs voor gekregen. Onze ouders zeiden: ga bij de gemeente werken, dan zit je altijd goed.”

En zo werd het een halve eeuw geleden dus de Roteb, waar Paul achtereenvolgens aan de slag ging als leerling-monteur, chef werkplaats en hoofd opleidingen bedrijfswagentechniek. „We hebben hier met enorm veel plezier gewerkt”, blikt hij terug. „Ik denk dat de Rotterdammers Stadsbeheer nog járen Roteb zullen blijven noemen.”

En gelijk hebben ze. Die goeie, oude Roteb die sinds mensenheugenis trouw ter plekke was voor je huisvuil, je overjarige bankstel en het wespennest in je tuin. De Roteb waar je zelfs je terriër van onduidelijke herkomst naar vernoemde, die ligt nu zelf bij het grofvuil.