Pritzker Prize 2020 voor Grafton Architects

De Pritzker Prize 2020 is toegekend aan de Ierse architecten Yvonne Farrell en Shelley McNamara van Grafton Architects. De Pritzker Prize is de hoogste internationale onderscheiding voor architecten en wordt wel gezien als de Nobelprijs voor de architectuur.

Farrell en McNamara geven sinds de oprichting in 1978 leiding aan Grafton Architects. De jury roemt de architecten om hun „diepe begrip van de geest van een plek” waardoor ze verbinding maken met de omgeving en deze weten te verrijken. Hun gebouwen fungeren als „goede buren die trachten een bijdrage te leveren voorbij de grenzen van het gebouw en zorgen daarmee dat een stad beter functioneert”, aldus de jury. Farrell en McNamara oogsten ook lof van de jury voor hun integere manier van werken met aandacht voor milieu en generositeit ten aanzien van hun collega’s.

Hun oeuvre bestaat voornamelijk uit onderwijsgebouwen, waaronder de Università Luigi Bocconi (2008) in Milaan. Daarnaast hebben ze woningen en cultuur- en overheidsgebouwen gerealiseerd. In 2012 en 2018 verzorgden ze de Ierse presentatie op de architectuurbiënnale in Venetië.

Farrell en McNamara zijn de 47ste en 48ste winnaar van de Pritzker Prize en de eerste twee afkomstig uit Ierland. Eerdere winnaars van de prijs zijn onder anderen Rem Koolhaas, Richard Meier en Zaha Hadid. (NRC)