Recensie

Recensie Muziek

Neosoul van Ntjam Rosie is pittiger geworden

De theatertournee van Dear Winnie, een voorstelling over Winnie Mandela van het Noord Nederlands Toneel, zit er tot na de zomer even op. Zangeres Ntjam Rosie was hierin een van de negen zwarte vrouwelijke artiesten die het leven van de anti-apartheidsactiviste belichtten. Ze nam er ongetwijfeld iets van mee op haar zesde album Family & Friends. De strijdlust, de verbondenheid met haar familie en vrienden, een uplifting spirit. „We’re in this together”, zoals ze zingt in ‘Family’.

De Kameroens-Rotterdamse bezingt haar naasten en dat ontspant haar hoorbaar. Ze zingt met overtuiging, warmte en emotie. Maar het valt ook op hoe (jazz)musici als Bart Wirtz, Lucas Meijers en Thomas Eduard haar muzikaal avontuur brengen. Rosies zacht borrelende neosoul is beduidend pittiger geworden. Er zijn disco, r&b en afrobeat-invloeden in een gedetailleerde omlijsting: de beats steviger, riffjes meer funky. Mooi die paradox: Rosie laat haar anker neer maar de muziek voert haar verder.

Tournee: t/m 29 april, ntjamrosie.com