MH17

Onderzoeksleden hadden banden met Russische inlichtendienst

Twee leden van het Russische team dat onderzoek deed naar de ramp met vlucht MH17 hebben banden met de Russische inlichtingendienst GROe. De Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) waarschuwde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) voor het tweetal, liet hen volgen en traceerde hun telefoongesprekken. Dat schrijft de Volkskrant donderdag in een reconstructie van het MH17-onderzoek. De krant concludeert dat Rusland het onderzoek jarenlang heeft geprobeerd te ondermijnen. De twee Russen, Michail Kroesj en Zachar Omarov, werden een half jaar na het begin van het OVV-onderzoek aan de Russische delegatie toegevoegd. Kroesj is een generaal in het Russische leger die weersprak dat het passagiersvliegtuig door een Boek-raket was neergehaald. (NRC)