Hulporganisaties: gemeenten moeten 500 kwetsbare kinderen opvangen

Vluchtelingenkinderen Hulporganisaties willen gehoor geven aan een noodkreet van Griekenland. Ze willen dat Nederlandse gemeenten in totaal 500 vluchtelingenkinderen opvangen.
Een kind staat in de rij voor water en eten bij de haven van Mytilini op het Griekse eiland Lebos.
Een kind staat in de rij voor water en eten bij de haven van Mytilini op het Griekse eiland Lebos. Foto Panagiotis Balaskas/AP

Nederlandse gemeenten moeten vijfhonderd „alleenstaande kwetsbare vluchtelingenkinderen” uit Griekenland opvangen. Daartoe roepen Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children donderdag gezamenlijk op. Volgens de ngo’s doet het kabinet te weinig om de jonge vluchtelingen op te vangen en richten ze zich daarom direct tot de gemeenten.

Het doel van de organisaties is een zogenoemde „coalition of willing” te creëren: een groep gemeenten die bereid is vluchtelingenkinderen op te vangen en daarover gezamenlijk het gesprek met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel, VVD) wil aangaan. Bij de gemeenten Amsterdam, Groningen, Utrecht en Nijmegen was woensdag al „gepolst” of er draagvlak was voor de opvang, zegt een woordvoerder van Stichting Vluchteling. „We kregen van meerdere raadsleden positieve reacties en hebben vandaag een oproep gedaan aan alle Nederlandse gemeenten.”

Lees ook deze reportage uit Lesbos: ‘De grenzen zijn dicht’, roepen de Grieken

Noodkreet

„Met ons verzoek willen we ingaan op de noodkreet van de Griekse overheid”, zegt de woordvoerder. „Zij vroeg de Europese Unie om hulp om 2.500 kwetsbare kinderen zonder ouders op te vangen. Onder meer Finland en Portugal gaan zich inzetten en Frankrijk zei eerder toe vierhonderd kinderen op te vangen. Wij vinden dat Nederland ook haar verantwoordelijkheid moet nemen.”

In de Amsterdam is al een raadsmeerderheid voor het voorstel, schrijft Het Parool naar aanleiding van een rondvraag. GroenLinks, D66, PvdA, Denk, Bij1 en de ChristenUnie hebben volgens de krant positief gereageerd op de noodkreet van de hulporganisaties. Wethouder Rutger Groot Wassink (Sociale Zaken, GroenLinks) reageerde nog niet op de oproep.