Recensie

Recensie Muziek

Hartverscheurend sentiment in countrysoul

Soulzanger Jerry Williams Jr. debuteerde in 1954 als twaalfjarig blueswonder en vond zichzelf in 1970 opnieuw uit als de funkpionier Swamp Dogg. Op 77-jarige leeftijd heeft hij nog nieuwe pijlen op zijn boog, na de onzalige experimenten met stemvervorming op zijn voorlaatste album Love, Loss and Auto-Tune. Swamp Dogg keert terug naar klassieke countrysoul in songs die nog altijd over liefde en verlies gaan, maar met vertrouwde instrumentatie met gospelorgel en soulblazers. Williams stapt eenvoudig in het gat dat zijn oude vriend Solomon Burke achterliet, met hartverscheurend sentiment. In ‘Billy’ is hij de vader die aan het graf van zijn vrouw vertelt hoe hun zoontje die ochtend zijn eerste stapjes zette. Ook twee duetten met countryveteraan John Prine balanceren op de rand van kitsch. Liefde is vergankelijk maar de herinnering blijft, zingen de twee titanen elkaar troostend toe. Nog net niet oubollig maar wel hartverwarmend mooi.