Recensie

Recensie Muziek

Glooiende heuvels met pastorale ondertonen

Marching band tunes, ragtime, een verdwaalde jazzdeun. Stilistisch gezien is er weinig wat de citatenkampioen Charles Ives niet verwerkte in zijn eigen partituren. Een speciale voorliefde had de Amerikaanse componist voor protestantse hymnen. Goed idee dus van San Francisco Symphony en dirigent Michael Tilson Thomas om deze opname van Ives’ Derde en Vierde symfonie te doorspekken met klassiekers als O for a Thousand Tongues, Ye Christian Heralds en Nearer, my God, to Thee. Jubelende uitvoeringen van het San Francisco Symphony Choir op orgelbegeleiding, opdat de luisteraar Ives’ meesterlijke knip- en plakwerk zelf kan navorsen.

In de Derde symfonie (‘The Camp Meeting’) weet Tilson Thomas raad met pastorale ondertonen en tovert hij met een smetteloze orkestklank de glooiende heuvels van Ives’ New England voor oren. Even gemakkelijk loodst hij het orkest in de visionaire Vierde door simultaan klinkende polymuziek.