Duitse deelstaatThüringen kiest nieuwe premier na crisis rond AfD

Bodo Ramelow, de nieuwe minister-president van Die Linke.
Bodo Ramelow, de nieuwe minister-president van Die Linke. Foto Filip Singer/EPA

De politieke impasse in de Duitse deelstaat Thüringen over de omgang met de radicaal-rechtse partij AfD, is doorbroken. Het sterk verdeelde deelstaatparlement koos woensdag na twee onbesliste stemrondes de leider van Die Linke, Bodo Ramelow (64), tot nieuwe minister-president. Ramelow kan nu een minderheidsregering vormen van Die Linke met SPD en de Groenen. Een eerste poging van het deelstaatparlement om een minister-president te kiezen leidde begin vorige maand tot veel ophef. Toen werd een voorman van de liberale FDP verkozen na een akkoord hierover tussen CDU én AfD. Dat zorgde bij de christen-democratische CDU voor een crisis en leidde indirect tot het opstappen van voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer, toen nog potentieel opvolger van bondskanselier Merkel. (NRC)