Recensie

Recensie Muziek

De emotie blijkt in tweede instantie bij Klangstof

In de soundscapes van Klangstof, pseudoniem van de Noorse Nederlander Koen van de Wardt, klonteren onverwachte geluiden samen tot vernieuwende klankcomposities. Hij laat bassen pruttelen, percussie fluisteren en gitaarakkoorden drijven op elektronisch getij. Dit tweede album, The Noise You Make Is Silent, kinkt eerst vernuftig; de emotionele lading blijkt in tweede instantie. Van de Wardts eigen stem is nauwelijks verstaanbaar in de geluidsmix verborgen.

Op dit album spelen twee factoren die Klangstofs kwaliteiten aan het gehoor dreigen te onttrekken. Dat zijn het doffe zweem dat over de nummers ligt, en de soms lauwe melodieën, zoals van ‘Solo’ en single ‘Phantoms’. Die dofheid zal ongetwijfeld opzet zijn. Van de Wardt laat de nummers langzaam tot het bewustzijn doordringen.

Live: 5/3 Doornroosje, Nijmegen; 6/3 Paradiso-Noord, Amsterdam.