Covid-19

VS hebben niet genoeg testmiddelen voor coronavirus

In Nederland zijn nu 82 mensen besmet met het coronavirus dat longziekte Covid-19 veroorzaakt. Volg in dit blog de belangrijkste ontwikkelingen.

Dit blog is gesloten

Dit blog over het coronavirus is gesloten.

Lees verder in ons nieuwe blog over het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt.

VS hebben niet genoeg testmiddelen voor coronavirus

De Amerikaanse regering heeft erkend dat er nog niet genoeg middelen zijn om mensen in de VS te testen op het coronavirus. Vicepresident Mike Pence heeft gezegd dat het doel om deze week een miljoen testen beschikbaar te hebben, niet wordt gehaald, meldt de BBC.

Amerikaanse autoriteiten wilden voor het einde van deze week een miljoen testkits van particuliere producenten kunnen afnemen om laboratoria in het land te kunnen voorzien. „Op dit moment is het een uitdaging als een arts iemand wil laten testen", aldus de Amerikaanse minister van Gezondheidszorg Alex Azar.

Het aantal besmettingen in de Verenigde Staten is opgelopen tot meer dan 200 gevallen in meer dan twintig staten. Twaalf mensen zijn aan Covid-19 overleden. Door een gebrek aan testmiddelen ligt het werkelijke aantal besmettingen volgens waarnemers waarschijnlijk hoger.

De grootste concentratie van gevallen in de VS is in de noordwestelijke staat Washington, bij de stad Seattle. Daar zijn meer dan vijftig gevallen geconstateerd, en elf mensen overleden. Centrum van de uitbraak is een verzorgingshuis in Kirkland, een voorstad van Seattle.

Werknemers van een aantal grote bedrijven in de regio, waaronder Amazon, Microsoft en Alphabet, het moederbedrijf van Google, is aangeraden thuis te werken. Dat advies heeft betrekking op meer dan 100.000 mensen.

Cruiseschip mag niet aanmeren in San Francisco

Een cruiseschip voor de kust van Californië heeft zeker 21 patiënten aan boord. Het schip, met bijna 3.500 opvarenden, mag daarom niet aanmeren in San Francisco. Testuitrustingen voor het virus zijn per helikopter aan het schip gebracht.

Donderdag gingen aandelenkoersen aan Wall Street opnieuw hard omlaag, na een opleving op woensdag. President Donald Trump, die het coronavirus tot nog toe heeft gebagatelliseerd, heeft erkend dat de uitbraak economische gevolgen heeft. „Het kan zeker gevolgen hebben", zei hij tijdens een evenement in Pennsylvania. „Tegelijkertijd blijven mensen nu in de Verenigde Staten en geven ze hun geld hier uit, dat vind ik goed.”

Hoofd WHO: geef strijd tegen coronavirus niet op

Het hoofd van het Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft landen opgeroepen „er alles aan te doen” om de epidemie van het coronavirus te vertragen. Volgens Tedros Adhanom Ghebreyesus mag de strijd tegen de uitbraak niet worden gestaakt, meldt AP.

„Dit is geen oefening, het is geen tijd om op te geven", zei Ghebreyesus donderdag in Genève. „Dit is geen moment voor smoezen. Het is een moment om alles op alles te zetten.” Volgens hem is „het ergste dat een land of een individu kan overkomen op te geven. Dus de WHO zegt: geef niet op. Geef je niet over.”

Ghebreyesus deed zijn uitspraken tegen de achtergrond van een internationale groei van het aantal besmettingen. Hoewel het aantal nieuwe gevallen in China lijkt te vertragen, zijn in totaal wereldwijd inmiddels zeker 98.000 mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt. Ongeveer 3.300 mensen zijn overleden.

„Landen hebben tientallen jaren gepland voor scenario's als dit", aldus de directeur-generaal van de VN-organisatie. „Nu is het tijd om die plannen uit te voeren.”

Terugkerende skiërs houden Groningen bezig

De GGD Groningen maakt zich op voor de terugkomst van een grote groep studenten van vereniging Vindicat die in Noord-Italië op ski-vakantie is. Er is dagelijks contact met de groep van negenhonderd studenten, schrijft de GGD op Twitter. „De terugkeer van zo’n grote groep uit een coronarisicogebied levert veel vragen op.”

Lees ook: Terugkerende skiërs houden Groningen bezig De reis van de Vindicaters is al tot in de Tweede Kamer besproken.

Palestina roept noodtoestand uit om coronavirus

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft donderdagavond de noodtoestand uitgeroepen nadat eerder op de dag de eerste besmettingen met het coronavirus werden geconstateerd in de Palestijnse stad Bethlehem. Dat meldt persbureau Reuters. Alle scholen en universiteiten sluiten voorlopig de deuren.

Ook mogen hotels in de Westelijke Jordaanoever voorlopig geen buitenlandse toeristen meer ontvangen. Eerder op de dag sloten de autoriteiten al de Geboortekerk in Bethlehem, de plek waar Jezus zou zijn geboren.

Drie stafleden Ajax uit voorzorg week thuis

Drie stafleden van voetbalclub Ajax zitten uit voorzorg thuis vanwege een risico op besmetting met Covid-19. Ze waren vorige week vrijdag aanwezig op een verjaardag waar iemand woensdag besmet bleek met het virus. Dat heeft de club donderdag aan persbureau ANP bevestigd na berichtgeving van De Telegraaf.

Het gaat om assistent-trainer Christian Poulsen, inspanningsfysioloog Alessandro Schoenmaker en een fysiotherapeut. Ze moeten tot vrijdag 13 maart thuisblijven en geregeld hun temperatuur opmeten. Bij koorts worden ze getest op het coronavirus. De drie hebben vooralsnog geen klachten.  

Amerikaanse Senaat keurt noodfonds goed van 8,3 miljard dollar voor coronavirus

De Amerikaanse senaat heeft donderdag met 96 tegen 1 een noodpakket goedgekeurd van 8,3 miljard dollar (7,4 miljard euro) voor het indammen van het coronavirus. Woensdag werd het uittrekken van de grote som geld al vrijwel unaniem goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden, nu moet alleen president Donald Trump de maatregel nog goedkeuren.

Het ziet er niet naar uit dat Trump de steun op het laatste moment nog in zou trekken. Op Twitter zegt hij dat de Amerikaanse overheid „heel hard werkt om de aantallen besmettingen zo laag te houden”.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump With approximately 100,000 CoronaVirus cases worldwide, and 3,280 deaths, the United States, because of quick action on closing our borders, has, as of now, only 129 cases (40 Americans brought in) and 11 deaths. We are working very hard to keep these numbers as low as possible!

Europees Parlement verplaatst komende zitting naar Brussel

De aankomende plenaire zitting van het Europees Parlement is bij hoge uitzondering „door overmacht” verplaatst van Straatsburg naar Brussel. Dat maakte de voorzitter van het Europarlement David Sassoli donderdagavond bekend op Twitter:

Twitter avatar EP_President David Sassoli On the basis of an updated report from the @Europarl_EN’s Medical Service on the evolution of #COVID19, next week's plenary session will exceptionally be held in Brussels due to force majeure. https://t.co/JmbBfekRPt

De gezondheidsrisico's van een bijeenkomst in Straatsburg zijn „aanzienlijk hoger”, meldt de voorzitter, „voor zowel parlementariërs en hun personeel als de lokale bevolking.” In Frankrijk zijn 423 besmettingen met het coronavirus geconstateerd, in België vijftig.

De maandelijkse vergadering van het Europees Parlement in Frankrijk is vastgelegd bij wet. Jaarlijks moeten er twaalf zittingen in Straatsburg plaatsvinden, waarvoor het hele parlement verhuist.

De Europese vlag op een stoel in Straatsburg. Foto Patrick Seeger/EPA

Forse toename in dodenaantal door corona Italië

Het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is in Italië opgelopen tot 148. Dat meldt persbureau Reuters donderdagavond. In de afgelopen vierentwintig uur zijn er 41 mensen overleden.

Met een totaal aantal besmettingen van 3.858, is Italië het zwaarst getroffen land in Europa. Ook is het aantal mensen dat geneest van Covid-19 opgelopen van 276 op woensdag, naar 414 op donderdag. Hoewel eerst voornamelijk besmettingen in Noord-Italië werden vastgesteld, zijn nu gevallen bekend in elk van de twintig regio's in Italië.

Medisch personeel draagt beschermende kleding voor de ingang van een Italiaans ziekenhuis. Foto Matteo Corner/EPA

Limburg

In de provincie Limburg zijn donderdagavond zes nieuwe coronabesmettingen gemeld door de GGD. Vier van de besmette patiënten waren onlangs in Noord-Italië. Van de andere twee patiënten is niet bekend hoe ze besmet zijn geraakt.

De besmette patiënten komen uit Simpelveld, Maastricht, Beekdaelen en Sittard-Geleen. Eén van hen, een 74-jarige man, ligt momenteel in isolatie in het ziekenhuis Zuyderland in Sittard-Geleen. Naar aanleiding van de nieuwe besmettingen worden er geen andere maatregelen getroffen in Zuid-Limburg.

Het RIVM kan niet bevestigen of dit nieuwe besmettingsgevallen zijn, of dat zij onderdeel zijn van de eerder gemelde 82 patiënten. Het instituut komt één keer per dag, in de middag, met een update.

In het Verenigd Koninkrijk is donderdagavond voor het eerst iemand overleden aan het coronavirus, meldden de gezondheidsautoriteiten volgens persbureau Reuters. Het gaat om een oudere patiënt die al kampte met gezondheidsproblemen. In Frankrijk zijn donderdag drie personen overleden aan Covid-19. Daarmee komt het totale dodenaantal in het land op zeven mensen.

Lees ook: Hoe fel moeten politici het debat over het coronavirus voeren? Als Bruins 82 besmettingen meldt, schrikt de Kamer toch

Nederlanders uit hotel Tenerife vliegen donderdag terug

De dertien Nederlanders die vastzaten in hotel H10 Costa Adeje Palace op Tenerife, waar het coronavirus was vastgesteld, vliegen donderdagavond met een vlucht van TUI naar huis. Dat bevestigen woordvoerders van reisorganisaties TUI en Corendon. In de nacht van donderdag op vrijdag landen ze in België en vervolgens worden ze in bussen naar Nederland gebracht.

Aangezien de meeste gasten die vastzaten in het hotel bij TUI hadden geboekt, regelt die reisorganisatie voor alle dertien Nederlanders de terugvlucht. Daarnaast vliegen er 115 Belgen mee die met TUI geboekt hadden. Om die reden landt het vliegtuig in België. De terugvlucht is in overeenstemming met het ministerie van Buitenlandse Zaken, het RIVM en de Spaanse autoriteiten.

De Nederlanders en Belgen zaten sinds eind vorige maand vast in het hotel op Tenerife toen het coronavirus werd vastgesteld bij Italiaanse hotelgasten. Zij moesten in het hotel blijven om besmetting uit te sluiten en mogen nu naar huis.

Aantal besmettingen coronavirus in Nederland gestegen naar 82

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland is gestegen naar 82, meldt minister Bruno Bruins donderdagmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Daarmee is het aantal besmettingen ruim verdubbeld. Woensdag waren er nog 38 patiënten.

69 van de 82 patiënten zijn in het buitenland besmet geraakt of zijn contacten van bevestigde patiënten, schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Van de nieuwe patiënten zijn twee personen opgenomen in het ziekenhuis. De anderen zitten in thuisisolatie. Voor alle nieuwe patiënten is een contactonderzoek gestart.

Bruins zei dat de stijging volgens het RIVM „past in het beeld dat er sprake is van een inhaalslag”. De maatregelen zullen volgens de minister niet veranderen. „Ik denk dat wij nog steeds de goede maatregelen nemen die passen bij deze situatie.”

In een laboratorium wordt een monster getest op het coronavirus. Foto Rob Engelaar/ANP

De testen op Covid-19 worden uitgevoerd in ziekenhuizen en laboratoria. In het Erasmus MC zijn dat er elke dag vier- tot vijfhonderd, meldde bestuursvoorzitter Ernst Kuipers woensdag. Het Rotterdamse ziekenhuis is een van de twee centrale laboratoria waar een tweede test wordt uitgevoerd als een patiënt positief test op het coronavirus. Het Erasmus MC kon donderdagmiddag geen nieuwe of specifieke cijfers delen met NRC.

Studenten Vindicat keren dag eerder terug van skireis Noord-Italië

De groep van negenhonderd studenten van de Groningse studentenvereniging Vindicat keert een dag eerder terug dan gepland uit Noord-Italië. Dat meldt de GGD Groningen donderdagmiddag. De studenten vertrekken morgen en komen zaterdag in Nederland aan.

Er is „geen medische aanleiding” of „reden voor zorgen” om eerder terug te keren, meldt RTL Nieuws op basis van een verklaring van Vindicat. De vereniging zegt „het zekere voor het onzekere” te nemen, voornamelijk „voor de gemoedstoestand van leden en verwanten”. De bussen van de studenten worden bij terugkomst gefaseerd opgevangen, aldus de GGD. De studenten krijgen vervolgens voorlichting en worden „zo nodig” gecontroleerd.

De groep is sinds afgelopen weekend in Sestrière, in het noordwesten van Italië. Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte dinsdag het reisadvies voor deze regio aan en adviseert sindsdien alleen af te reizen als dat echt noodzakelijk is. De GGD zei eerder deze week tegen RTL Nieuws dat vooraf zorgen zijn geuit over de reis, wat wordt weersproken door Vindicat.

In de Tweede Kamer werden deze week vragen gesteld over de skireis. RIVM-directeur Jaap van Dissel zei dat de groep zichzelf bij thuiskomst „in de gaten [moet] houden”. Ook raadt hij hen af om bij klachten naar bijvoorbeeld een feest te gaan. De skiënde studenten hebben dinsdag een e-mail van de GGD ontvangen met daarin onder meer hygiënevoorschriften.

De studenten van Vindicat zijn deze week op skireis in het Italiaanse Sestrière. Foto Fabio Lotti/Getty Images

Strade Bianche gaat zaterdag niet door

De Italiaanse wielerkoers Strade Bianche gaat komend weekend niet door. Dat heeft organisator RCS Sport donderdag laten weten. Ook Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo, twee andere Italiaanse klassiekers die deze maand op de kalender van RCS staan, zullen mogelijk worden afgelast. Er is nog geen vervangende datum gevonden voor de Strade Bianche.

Woensdag had de Italiaanse regering al publiek bij (sport)evenementen in zalen en stadions verboden. Overigens hadden de ploegen Team INEOS, Jumbo-Visma en Astana zich al afgemeld voor de ronde van aanstaande zaterdag. In het geval van INEOS speelde het onverwachte overlijden van ploegleider Nicolas Portal ook een rol in die beslissing.

Het coronavirus leidt tot chaos in het wielerpeloton, vooral in Italië.

Iraanse minister: vermijd betalingen met briefgeld, blijf bij benzinestations in de auto

Iraniërs worden vanwege het coronavirus verzocht zo min mogelijk met bankbiljetten te betalen. Volgens de Iraanse minister van Volksgezondheid zorgt briefgeld voor een verdere verspreiding van het virus, meldt persbureau AP. Hij leverde geen bewijs voor zijn uitspraak, die hij deed op televisie. De Iraanse minister zei daarnaast dat automobilisten bij tankstations in hun auto moeten blijven zitten en hun tank moeten laten vullen door de pompbediende.

De Iraanse minister kondigde verder aan dat alle scholen tot zeker 20 maart gesloten blijven. Ook worden maatregelen getroffen om reizen tussen grote steden zoveel mogelijk te beperken. Het aantal besmettingen met Covid-19 in Iran is met zeshonderd toegenomen tot ruim 3.500, het dodental ligt op 107.

Ook in Palestina zijn verdergaande maatregelen getroffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hotels in de Westelijke Jordaanoever mogen vanaf vrijdag twee weken geen buitenlandse toeristen meer ontvangen, meldt persbureau Reuters. Die maatregel is genomen na vier vermoedelijke besmettingen in Bethlehem.

Volgens het RIVM is de kans op besmetting met het coronavirus via contant geld „erg klein”. Cashbetalingen speelden volgens het instituut waarschijnlijk ook „een heel kleine rol” bij de verspreiding in China.

Lees ook: Kan het virus overleven op spullen? En 26 andere vragen over het coronavirus

PVV onder vuur in Kamerdebat over coronavirus

Bij het Kamerdebat over de aanpak van het coronavirus in Nederland klonk donderdagochtend vanaf het begin felle kritiek. Niet op minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD), maar op de woorden die PVV-Kamerlid Chris Jansen gebruikte. Hij noemde het coronavirus „een tikkende tijdbom” en zei dat er vanuit de overheid „geen enkele regie is”.

Jansen vindt dat het kabinet „slappe maatregelen” neemt en vroeg zich af of Bruins „soms geen impopulaire, maar noodzakelijke maatregelen” wil nemen. Hij somde een lijstje op, zoals een negatief reisadvies voor alle risicogebieden, verplichte quarantaine voor iedereen die terugkomt uit risicogebied en standaard een test op Covid-19 bij mensen met lichte luchtwegklachten.

Andere Kamerfracties stoorden zich met name aan de toon van de PVV. GroenLinks-Kamerlid Wim-Jan Renkema zegt dat burgers zich door de woorden van de PVV „meer zorgen gaan maken dan nodig is”. „Het is belangrijk dat we in dit debat het hoofd koel houden.” CDA-woordvoerder Joba van den Berg vindt de toonzetting van de PVV „schofferend voor alle zorgverleners”, D66-Kamerlid Antje Diertens vroeg zich af of de PVV „geen vertrouwen in de wetenschappelijke feiten en experts”. Carla Dik-Faber (ChristenUnie) stoort zich aan de „hele grote woorden” van de PVV. „Er wordt van dag tot dag gekeken naar passende maatregelen.”

Naast kritiek op de PVV hebben de andere partijen ook veel vragen aan minister Bruins. Zo zijn er zorgen over of de GGD’en voldoende mensen hebben om alle contactonderzoeken goed te doen. Ook willen meerdere partijen van Bruins weten hoe hij gaat voorkomen dat er een tekort aan mondkapjes in de zorg ontstaat. CDA-Kamerlid Joba van den Berg vraagt zich af of de Nederlandse maatregelen in vergelijking met sommige andere Europese landen wel „agressief” genoeg zijn.

Foto Koen van Weel/ANP

Luchtvaart kan tot 113 miljard dollar mislopen vanwege coronavirus

Luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar wereldwijd 63 tot 113 miljard dollar (56,5 tot 101 miljard euro) omzet mis door de uitbraak van het coronavirus. Dat stelt de internationale luchtvaartorganisatie IATA donderdag in een nieuwe raming. Twee weken terug voorspelde de organisatie nog een omzetverlies van 29 miljard dollar. Sindsdien is Covid-19 in steeds meer landen buiten China vastgesteld.

„In iets meer dan twee maanden hebben de vooruitzichten in veel delen van de wereld een dramatische wending genomen”, zegt IATA-directeur Alexandre de Juniac in een verklaring. Zelfs bij een beperkte verspreiding van het coronavirus draait de commerciële luchtvaart wereldwijd 11 procent minder omzet, verwacht IATA. In het meest extreme geval is het omzetverlies bijna twee keer hoger. De Europese maatschappijen lopen in dit scenario 44 miljard dollar (39 miljoen euro) mis.

Meerdere luchtvaartmaatschappijen hebben vanwege het coronavirus bezuinigingsmaatregelen aangekondigd. Zo vroeg KLM personeel vakantiedagen op te nemen en werden investeringen uitgesteld die niet hard nodig zijn. Lufthansa schrapte vanwege te weinig vraag 25 procent van al haar vluchten.

Twitter avatar IATA IATA #COVID19: depending on how the #coronavirus spreads, airline industry could face up to $113 billion in lost revenues in 2020: https://t.co/1T3ET4D7C5 https://t.co/pL9D6qaMwq

Eerste dode in Zwitserland, Zuid-Korea en Duitsland melden nieuwe besmettingen

In Zwitserland is voor het eerst iemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Donderdagochtend overleed een 74-jarige vrouw bij wie het virus twee dagen geleden werd vastgesteld, melden Zwitserse autoriteiten. Ze was al chronisch ziek.

Het coronavirus is bij negentig mensen vastgesteld in Zwitserland, dat grenst aan het zwaar getroffen Noord-Italië. Evenementen waar meer dan duizend bezoekers op afkomen, zijn tot zeker eind vorige week afgelast. De Zwitserse regering raadt inwoners met een verhoogd risico aan om openbare plaatsen en grote bijeenkomsten te vermijden. Daarmee doelt de regering onder meer op Zwitsers met een chronische aandoening en iedereen die ouder is dan 65 jaar.

In Zuid-Korea, waar na China de meeste besmettingen met Covid-19 zijn vastgesteld, is het aantal besmettingen volgens persbureau Yonhap opgelopen tot meer dan zesduizend. Het aantal besmettingen neemt dagelijks fors toe in Zuid-Korea. Tot nu toe zijn donderdag 322 nieuwe patiënten gemeld. Het dodental nam met vijf toe tot 37. Alleen in China, Italië en Iran overleden meer coronapatiënten.

Ook Duitse autoriteiten maakten donderdagochtend melding van meer besmettingen. In Duitsland is het coronavirus nu bij 349 mensen vastgesteld. Woensdag lag het aantal besmettingen op 262. In Spanje is het dodental na het overlijden van een 99-jarige vrouw opgelopen tot drie.

Lees ook: Hoe dodelijk is Covid-19?

'Coronavirus zorgt voor meer faillissementen, ook in Nederland'

Het aantal faillissementen neemt dit jaar wereldwijd naar verwachting met 2,4 procent toe ten opzichte van vorig jaar. De stijging wordt vooral veroorzaakt door de economische gevolgen van het coronavirus, voorspelt de wereldwijd opererende kredietverzekeraar Atradius. De voorspelde stijging van faillissementen in Nederland is bijgesteld van 1 naar 3 procent.

De uitbraak van het coronavirus kan voornamelijk voor problemen zorgen bij bedrijven die afhankelijk zijn van toevoer uit China. Maatregelen als fabriekssluitingen en reisrestricties verstoren de bevoorrading in de auto-industrie en die van elektronica- en kledingbedrijven. Dit komt bovenop de al bestaande onzekere economische vooruitzichten, door bijvoorbeeld de Brexit.

De Aziatische markt wordt met 4 procent meer faillissementen het hardst geraakt, voorspelt Atradius. In West-Europa neemt het aantal failliete bedrijven naar verwachting met 2 procent toe. Volgens de kredietverzekeraar nam het aantal faillissementen in 2019, na jaren van daling, wereldwijd met 1,4 procent toe. In Nederland gingen 3,5 procent meer bedrijven failliet dan een jaar eerder.

Ook Team Ineos zegt aankomende Italiaanse wielerkoersen af

Als de Italiaanse wielerkoersen dit voorjaar al doorgaan, gebeurt dat met een steeds verder uitgedund deelnemersveld. Team Ineos meldde zich woensdagavond als derde ploeg af voor de komende koersen. De Britse wielerploeg nam dit besluit vanwege het plotselinge overlijden van ploegleider Nicolas Portal en „de zeer onzekere situatie” die de uitbraak van het coronavirus veroorzaakt.

Team Ineos wil zijn renners en staf „in de eerste plaats” tijd geven om het verlies van hun ploegleider te verwerken. Daarnaast zegt de ploeg rekening te houden met zijn zorgplicht om het team te beschermen tegen het coronavirus. De renners, onder wie Nederlander Dylan van Baarle en viervoudig Tourwinnaar Chris Froome, stappen op 23 maart weer op de fiets. Daardoor verschijnen zij onder meer niet aan de start van de drie Italiaanse klassiekers.

De Italiaanse regering besloot woensdag dat alle sportevenementen in zalen en stadions komende maand zonder publiek worden gehouden. Hoewel de wielerkoersen vooralsnog gewoon doorgaan, hebben meerdere ploegen zich afgemeld. De Nederlandse ploeg Jumbo-Visma doet in elk geval niet mee aan Strade Bianche, die zaterdag wordt verreden. Mitchelton-SCOTT zegde alle races van de komende tweeënhalve week af. Naast Strade Bianche staan in deze periode ook Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo op de kalender. Donderdag meldde ook Astana zich af voor alle koersen tot aan Milaan.

Lees ook: Het coronavirus leidt tot chaos in het wielerpeloton, vooral in Italië

Coronavirus vastgesteld bij assistent-arts ziekenhuis Den Bosch

Een medewerker van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is besmet met het coronavirus. De arts-assistent ving eind vorige week een coronapatiënt op, meldt het ziekenhuis donderdag. Het virus werd woensdag vastgesteld bij de arts nadat hij of zij een dag eerder luchtwegklachten kreeg.

De medewerker zit in thuisisolatie. Acht patiënten van de afdeling oncologie die contact hadden met de medewerker, zijn uit voorzorg in isolatie geplaatst en worden extra in de gaten gehouden op koorts en luchtwegklachten. Medewerkers van het ziekenhuis is gevraagd zelf hun gezondheid te monitoren.

Mogelijk is ook een medewerker van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven besmet met het coronavirus. Zij werd op het virus getest nadat bekend was dat een man in het ziekenhuis besmet was, meldde Omroep Brabant woensdag.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Foto Wim Hollemans/ANP

Unesco: 290 miljoen kinderen niet naar school vanwege coronavirus

Wereldwijd kunnen zeker 290 miljoen kinderen niet naar school vanwege het coronavirus. In dertien landen, waaronder China, Japan, Iran en Italië, zijn alle scholen gesloten om verspreiding van het virus tegen te gaan, meldt VN-organisatie Unesco. De Italiaanse regering besloot woensdag als eerste Europese land om alle scholen en universiteiten tot 15 maart te sluiten.

Verspreid over drie continenten hebben 22 landen maatregelen genomen die het onderwijs treffen. Negen overheden hebben scholen in bepaalde delen van het land gesloten, onder meer in de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk. Omdat Unesco niet weet hoeveel kinderen dit treft, tellen kinderen in deze landen niet mee voor het totaal van 290 miljoen. De organisatie stelt wel dat nog eens 180 miljoen kinderen niet naar school kunnen als ook in deze landen álle scholen worden gesloten.

Als de scholen langer dichtblijven, kan het recht op onderwijs in gevaar komen, stelt Unesco-directeur Audrey Azoulay. „Hoewel tijdelijke sluitingen van scholen vanwege de volksgezondheid niet nieuw zijn, is de wereldwijde schaal en snelheid van de verstoring van het onderwijs ongeëvenaard.” Unesco heeft voor volgende week dinsdag een spoedvergadering gepland met ministers van onderwijs, om onder meer mogelijkheden te bespreken waardoor kinderen alsnog onderwijs kunnen volgen.

Een school in Japan die wel geopend was voor kinderen die niet thuis konden blijven. Foto Kyodo/Reuters

Wereldwijd meer dan 95.000 besmettingen, ruim 53.000 mensen genezen

Het dodental als gevolg van het coronavirus is in China opgelopen tot boven de 3.000, melden Chinese autoriteiten donderdag. Desondanks neemt het aantal nieuwe doden gestaag af, in de afgelopen 24 uur kwamen er 31 doden bij. Het aantal vastgestelde besmettingen nam met 139 toe tot ruim 80.400.

Wereldwijd zijn meer dan 95.000 mensen besmet met het coronavirus, van wie ruim 53.000 inmiddels zijn genezen van het virus. Na China zijn Zuid-Korea (5.766 besmettingen), Italië (3.089) en Iran (2.922) het zwaarst getroffen door Covid-19.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog volgt NRC de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. In Nederland staat het aantal besmettingen sinds woensdag op 38. Rond het middaguur komt het RIVM met een update over het aantal besmettingen in Nederland.

In Italië zijn woensdag vergaande maatregelen getroffen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alle scholen en universiteiten in het land blijven tot 15 maart gesloten en tot 3 april mogen geen toeschouwers aanwezig zijn bij sportevenementen.

Lees hier het vorige blog terug: Californië roept noodtoestand uit om coronavirus