Britse prijsvechter Flybe vraagt uitstel van betaling aan

Luchtvaart Het ging al langer slecht met de budgetmaatschappij die onder meer tevergeefs een beroep op staatssteun deed en ook geen overnamekandidaat vond.
Een Embraer van Flybe stijgt op vanaf de luchthaven van Manchester.
Een Embraer van Flybe stijgt op vanaf de luchthaven van Manchester. Foto Phil Noble/Reuters

Luchtvaartmaatschappij Flybe heeft donderdag per direct alle vluchten gestaakt en surseance van betaling gevraagd. De Britse budgetmaatschappij vraagt passagiers die nog een vlucht op het programma hadden staan om nadrukkelijk niet naar het vliegveld te komen, tenzij al in een alternatief is voorzien. „Flybe is op het moment helaas niet in staat dat voor alle passagiers te regelen.”

Recentelijk gingen verschillende maatschappijen failliet die ook via Nederland vlogen. Vier grote reisorganisaties pleitten daarom vorig jaar voor een noodfonds.

Tot en met woensdag is onderhandeld over een overname door een consortium onder leiding van Virgin Travel Group. Volgens de BBC liepen die gesprekken onder meer stuk door de negatieve impact die het coronavirus zou hebben op het internationale vliegverkeer. Dat zou de genadeklap hebben gegeven aan het toch al noodlijdende bedrijf, omdat het aantal boekingen daardoor drastisch terugliep.

Staatssteun

De Britse regering ontkent in een officiële reactie op het faillissement dat de uitbraak van Covid-19 de oorzaak is geweest van het faillissement van Flybe. „Flybe’s financiële problemen waren lang en breed bekend voor Covid-19 uitbrak.”

Het gaat al langer bergafwaarts met Flybe. De maatschappij, met een vloot van 75 vliegtuigen, deed in januari nog tevergeefs een beroep op Britse staatssteun. Volgens de BBC komen door het nakende faillissement tweeduizend banen op de tocht te staan. De maatschappij vloog dagelijks tussen Schiphol en vijf Britse luchthavens. Tussen Eelde in Groningen en London Southend voerde het Ierse Stobart Air namens Flybe vluchten uit.