Angela Merkel houdt 5 mei-lezing

75 jaar vrijheid De toespraak tijdens de Nationale Herdenking wordt dit jaar door de koning gehouden.

De Nationale Dodenherdenking.
De Nationale Dodenherdenking. Foto ANP/Remko de Waal

De Duitse bondskanselier Angela Merkel geeft dit jaar op Bevrijdingsdag de 5 mei-lezing. Dat maakten de Rijksvoorlichtingsdienst en het Comité 4 en 5 mei donderdag bekend. De toespraak tijdens de Nationale Herdenking op de Dam wordt gehouden door koning Willem-Alexander.

Dit jaar wordt herdacht dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden eindigde.

NRC volgt de bevrijding op de voet door met de laatste ooggetuigen te spreken. Lees hun verhalen

Merkels lezing vindt plaats in het Kunstmuseum in Den Haag, waarna zij samen met premier Mark Rutte met Nederlandse en Duitse jongeren zal spreken over de betekenis van 75 jaar vrijheid en „de verantwoordelijkheid voor het doorgeven van vrijheid aan toekomstige generaties”, meldt het Comité 4 en 5 mei. Het is niet de eerste keer dat een Duits politicus de 5 mei-lezing geeft, in 2012 hield toenmalig bondspresident Joachim Gauck de toespraak.

Willem-Alexander en Máxima wonen op 4 mei traditiegetrouw de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam bij, waar schrijver Arnon Grunberg een voordracht houdt. Daarna zal Willem-Alexander op de Dam een toespraak houden.