Rotterdam

Gezin van vermoorde Diya (8) was wél in beeld bij hulpinstanties

Het gezin van Diya (8), het meisje dat vorig jaar door haar vader in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam-Zuid werd gedood, kreeg in het verleden wél hulpverlening. Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en opvolger Veilig Thuis schakelden na drie zorgmeldingen in 2014 en 2015 hulp voor het gezin in, volgens een woordvoerder. Dit staat op gespannen voet met uitspraken van GroenLinks-wethouder Judith Bokhove (Zorg). Bokhove schreef de gemeenteraad vrijdag dat er „afgelopen jaren geen betrokkenheid” van Veilig Thuis en andere gemeentelijk gefinancierde hulpinstanties bij het gezin was. Eerder sprak ze van „meldingen” in 2014 en 2015, waar volgens haar „geen zorg, geen hulp” aan verbonden was. Een raadscommissie debatteert woensdag met de wethouder over het inspectierapport naar aanleiding van Diya’s dood. Oppositiepartij Leefbaar Rotterdam pleit voor nieuw onderzoek. Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf vindt dat de wethouder de raad „onvolledig” heeft geïnformeerd. Hoogwerf zegt dat de politie en hulpinstanties „nalatig” zijn geweest in de week voor Diya’s dood. (NRC)