Opnieuw confrontaties Turks-Griekse grens, schoten gelost

Migranten Het is onrustig bij de Turks-Griekse grens sinds Turkije eind vorige week geen migranten naar de Europese Unie meer tegenhoudt.
Migranten dinsdag bij de Turks-Griekse grens.
Migranten dinsdag bij de Turks-Griekse grens. Foto Erdem Sahin/EPA

Bij de Turks-Griekse grens is het woensdag opnieuw tot confrontaties tussen migranten en de Griekse politie gekomen. Griekse autoriteiten zetten een waterkanon en traangas in tegen honderden migranten die de grens probeerden over te steken, meldt persbureau Reuters. Vanuit Turkse kant zou de Griekse politie zijn bekogeld met bussen traangas. Ook zouden vanuit Griekenland schoten zijn gelost. De druk bij de grens is sinds eind vorige week toegenomen nadat Turkije bekendmaakte zijn grenzen open te stellen.

Turkse autoriteiten beschuldigen de Griekse oproerpolitie ervan een migrant te hebben gedood. Een arts in het ziekenhuis zegt tegen NRC dat een kogel is aangetroffen in de borst van de migrant. Zes anderen zijn gewond geraakt, van wie twee zwaargewond door een schotwond in het hoofd. De beschuldigingen worden door Griekse autoriteiten bestempeld als „volslagen fake news”. Datzelfde gebeurde begin deze week ook al, toen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan Griekenland ervan beschuldigde twee migranten te hebben gedood.

Turkije, waar circa 3,9 miljoen geregistreerde vluchtelingen verblijven, zette eind vorige week de grenzen met de Europese Unie open. Volgens Erdogan steunt de Europese Unie zijn land onvoldoende bij de opvang van vluchtelingen. De Internationale Organisatie voor Migratie van de Verenigde Naties schatte afgelopen weekend dat sindsdien ruim dertienduizend migranten uit Turkije zijn afgereisd. Turkije en de EU hebben in 2016 afgesproken dat Turkije vluchtelingen opvangt in ruil voor miljarden euro’s steun.

Bekijk ook deze fotoserie: Confrontaties aan de Turks-Griekse grens