‘Je wilt niet dat er een gat in de auto zit’

Is het veilig? Is het schoon? Fotograaf brengt de mensen in beeld die alles wat we gebruiken inspecteren.

Foto Marije Kuiper

Sem van Vliet (24) werkt eigenlijk in een familiebedrijf. Zijn vader werkt namelijk ook bij Tata Steel, net als zijn jongere broer. En ook zijn oom werkt bij de fabriek in IJmuiden, net als zijn neef. „Mijn vader was zo enthousiast over het werk, hij heeft mij erin meegetrokken.”

Van Vliet – junior dus – is inspecteur bij de ‘Dompelverzinklijn 3’. Daar wordt een laagje zink aangebracht op rollen staal die later weer gebruikt worden voor het maken van auto’s. Van Vliet checkt de rollen op oneffenheden. „Je wilt natuurlijk niet dat er een gat in de auto zit.” Wat er zo leuk is aan het werk? „Dat je een grote impact hebt op het eindproduct.”